Przepis na leczo z cukinii krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

W dużym garnku rozgrzej olej wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do garnka z cebulą.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Leczo z kolorowych warzyw podane w małej miseczce. Wokół poukładane są pomidory i czosnek.
leczo z cukinii
Koszt przygotowania dania
45.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Leczo z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z cukinii

Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej dawki witamin ze względu na wysoką zawartość warzyw. Tradycyjnie danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie króluje na stołach podawane z ryżem i ziemniakami. Wersja z cukinią jest nowoczesną modyfikacją tej dobrze znanej potrawy i świetnie sprawdza się latem, kiedy to warzywa te są najsłodsze i najsmaczniejsze.

Przepis na leczo z cukinii jest bardzo łatwy i zajmuje niewiele czasu. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki.

Ta wersja przygotowywana jest z cukinią, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kolorowa, smaczna i zdrowa. Cukinie, choć pierwotnie nie pojawiały się w przepisie na leczo, coraz częściej stanowią bazę tej potrawy, gdyż nadają mu ciekawego aromatu, a także są bardzo pożywne. Warzywo to dostarcza również wielu cennych witamin i ma bardzo mało kalorii, sprawdzi się więc w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest również lekkostrawna, dzięki czemu może pojawiać się w posiłkach osób z problemami trawiennymi.

Wszystkie składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu potrawa będzie smakowała wybornie. Dlatego najlepiej przygotowywać je latem z sezonowych warzyw.

Leczo jest bardzo pyszne i odżywcze. Duża ilość warzyw dostarcza sporo błonnika, a dodatek kiełbasy gwarantuje odpowiedni udział białka. Dzięki temu leczo może stanowić bardzo pożywny posiłek, świetnie sprawdzi się jako pyszna kolacja. Możesz też przygotować je na obiad.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować leczo z cukinią i z papryką, by było bardzo smaczne, lekkie i prezentowało się efektownie, to ten przepis będzie stanowił świetną inspirację. Dzięki niemu dowiesz się jak się robi tradycyjne i dobre leczo z kiełbasą. Choć zwykle bywa kojarzone z kuchnią węgierską, to w takim wydaniu jest jak najbardziej polskie, z pyszną kiełbasą, z pomidorami prosto z ogródka i smaczną cukinią, wszystko to tworzy niesamowitą kompozycję smakową.

Wartości odżywcze lecza z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(446g)
Energia (kalorie)
Białko
2.53 g
11.28 g

Węglowodany w leczu z cukinii

Na 100g
Na porcję
(446g)
Węglowodany
4.87 g
21.72 g
Węglowodany przyswajalne
3.70 g
16.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
5.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(446g)
Tłuszcz
4.94 g
22.04 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
7.87 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
14.11 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.30 g
10.28 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
3.83 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kiełbasa polska, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
9.27 mg
41.34 mg

Witaminy w przepisie na leczo z cukinii

Na 100g
Na porcję
(446g)
Witamina A
41.23 µg (mcg)
183.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.66 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Witamina C
44.94 mg
200.41 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.71 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
1.14 µg (mcg)
5.10 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.35 mg
Niacyna
1.04 mg
4.63 mg
Foliany
21.29 µg (mcg)
94.96 µg (mcg)
Beta karoten
426.42 µg (mcg)
1901.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z cukinii

Na 100g
Na porcję
(446g)
Sód
140.46 mg
626.47 mg
Potas
251.00 mg
1119.45 mg
Wapń
16.55 mg
73.81 mg
Fosfor
52.19 mg
232.76 mg
Magnez
14.19 mg
63.28 mg
Żelazo
0.47 mg
2.10 mg
Cynk
0.40 mg
1.80 mg
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z cukinii 15
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z cukinii

Lista alergenów dla lecza z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z cukinii

Cena przygotowania lecza z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
900 g
3 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 900 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kiełbasa polska
400 g
4 szt
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 400 g
Papryka czerwona
480 g
2 średnie papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Papryka żółta
240 g
1 średnia papryka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Pomidor
850 g
5 średnich pomidorów
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 duże łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na leczo z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób