Przepis na leczo z dyni krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pomidory i podsmaż chwilę.

Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę.

Gotuj przez 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Leczo z dyni podane w białym, głębokim talerzu.
Leczo z dyni
Koszt przygotowania dania
32.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
320 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
39

Leczo z dyni - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczo z dyni

Leczo z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz warzywny bez mięsa to doskonałe danie wegetariańskie. Przepis na leczo z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, papryka, pomidory, cukinia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić leczo z dyni? Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę. Gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Cebula jest bardzo popularnym warzywem często wykorzystywanym przez nas w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Cebula ma wspaniałe zastosowanie w daniach bezmięsnych, gdyż nadaje im lekko mięsnego aromatu. Cebula jest wspaniałym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomidory są owocem, który często wykorzystujemy w kuchni. Można na jego bazie przygotowywać pyszne sosy i zupy, a także spożywać na surowo jako dodatek do sałatek i pieczywa. Pomidory zawierają kwasy owocowe, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki zawartości likopenu mają piękny czerwony kolor. Chodź spotkać można, także pomidory żółte, zielone czy czarne.

Podsumowując leczo z dyni piżmowej to wspaniałe danie bez mięsa, które można podać jako obiad lub kolację. Leczo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Leczo najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem lub gotowaną na sypko kaszą jęczmienną.

Wartości odżywcze leczo z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(620g)
Energia (kalorie)
51.68 kcal
320.40 kcal
Białko
0.98 g
6.08 g

Węglowodany w leczo z dyni

Na 100g
Na porcję
(620g)
Węglowodany
5.07 g
31.42 g
Węglowodany przyswajalne
3.80 g
23.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
7.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(620g)
Tłuszcz
3.44 g
21.30 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
2.12 g
Tłuszcze nienasycone
3.09 g
19.18 g
Tłuszcze jednonasycone
2.15 g
13.30 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
5.88 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na leczo z dyni

Na 100g
Na porcję
(620g)
Witamina A
100.84 µg (mcg)
625.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
34.72 mg
215.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
3.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.56 mg
3.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.90 µg (mcg)
142.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
882.52 µg (mcg)
5471.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z dyni

Na 100g
Na porcję
(620g)
Sód
4.58 mg
28.40 mg
Potas
230.52 mg
1429.20 mg
Wapń
13.35 mg
82.80 mg
Fosfor
29.55 mg
183.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.19 mg
75.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
2.31 mg
Cynk
0.23 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z dyni 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczo z dyni

Lista alergenów dla leczo z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z dyni

Cena przygotowania leczo z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Papryka czerwona
600 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cukinia
600 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na leczo z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.3% osób