Leczo z dyni

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z dyni podane w białym, głębokim talerzu.
Leczo z dyni
Leczo z dyni to wspaniała propozycja na pyszny warzywny obiad. Leczo jest bardzo syte i niskokaloryczne. Będzie świetnym daniem dla osób odchudzających się. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
320 kcal
Kcal w porcji
620 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia (400 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 duże sztuki (600 g)
  • Pomidor - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cukinia - 1 duża sztuka (600 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo z dyni krok po kroku

Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pomidory i podsmaż chwilę.

Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę.

Gotuj przez 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na leczo z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat leczo z dyni

Leczo z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz warzywny bez mięsa to doskonałe danie wegetariańskie. Przepis na leczo z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, papryka, pomidory, cukinia, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić leczo z dyni? Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i podsmaż chwilę. Do garnka dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę. Gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Cebula jest bardzo popularnym warzywem często wykorzystywanym przez nas w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Cebula ma wspaniałe zastosowanie w daniach bezmięsnych, gdyż nadaje im lekko mięsnego aromatu. Cebula jest wspaniałym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga naszą odporność. Dodatkowo jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w naszym ciele. Pomidory są owocem, który często wykorzystujemy w kuchni. Można na jego bazie przygotowywać pyszne sosy i zupy, a także spożywać na surowo jako dodatek do sałatek i pieczywa. Pomidory zawierają kwasy owocowe, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki zawartości likopenu mają piękny czerwony kolor. Chodź spotkać można, także pomidory żółte, zielone czy czarne.

Podsumowując leczo z dyni piżmowej to wspaniałe danie bez mięsa, które można podać jako obiad lub kolację. Leczo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Danie można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Leczo najlepiej komponuje się ze świeżym pieczywem lub gotowaną na sypko kaszą jęczmienną.

Alergeny w leczo z dyni

Lista alergenów dla leczo z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z dyni

Wartości odżywcze leczo z dyni

na 100g gotowej potrawy

Leczo z dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa wegetariańska zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(620g)
Energia (kcal)
51.68
320.40
Białko (g)
0.98
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(620g)
Węglowodany (g)
5.07
31.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.80
23.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
7.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(620g)
Tłuszcz (g)
3.44
21.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
2.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
19.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.15
13.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
5.88
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(620g)
Witamina A (µg (mcg))
100.84
625.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.72
215.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.51
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
3.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.90
142.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
882.52
5471.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(620g)
Sód (mg)
4.58
28.40
Potas (mg)
230.52
1429.20
Wapń (mg)
13.35
82.80
Fosfor (mg)
29.55
183.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.19
75.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
2.31
Cynk (mg)
0.23
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo z dyni 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo z dyni

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Papryka czerwona
600 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 600 g
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Cukinia
600 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
51.50