Leczo do słoików

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowanie leczo w dużym garnku
Leczo do słoików
Leczo do słoików to świetna propozycja na za pasteryzowanie warzyw w słoiku. Leczo warzywne sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
198 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
  • Cukinia - 2 duże sztuki (1000 g)
  • Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryka żółta - 2 duże sztuki (500 g)
  • Pieczarki - 20 dużych sztuk (500 g)
  • Pomidory w puszce - 4 male puszki (1200 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na leczo do słoików krok po kroku

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Cukinie pokrój w kostkę.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pieczarki przekrój na ćwiartki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę i pieczarki.

Dodaj paprykę i podduś przez 5-6 minut.

Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Dodaj cukinię i pomidory, gotuj 10 minut.

Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.

Słoiki wyparz dokładnie wrzątkiem.

Przełóż leczo do słoików.

Zakręć dokładnie.

Wstaw do garnka, wlej wody do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj przez 20 minut.

Słoiki wyjmij, dokręć pokrywki i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na leczo do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat leczo do słoików

Leczo do słoików to bardzo dobry pomysł na pyszne danie, które można zachować na zimę. Sprawdzony przepis na leczo gwarantuje wykonanie udanego dania. Bezmięsne leczo można wzbogacić dodatkiem kiełbasy. Tradycyjne leczo to potrawa z warzyw podduszanych w sosie. Do leczo możemy dodać wybrane warzywa. Przepis na leczo do słoików jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, pomidory w puszce, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić leczo do słoików? Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Cukinie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pieczarki przekrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę i pieczarki. Dodaj paprykę i podduś przez 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj cukinię i pomidory, gotuj 10 minut. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj. Słoiki wyparz dokładnie wrzątkiem. Przełóż leczo do słoików. Zakręć dokładnie. Wstaw do garnka, wlej wody do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut. Słoiki wyjmij, dokręć pokrywki i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując smaczne leczo świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Leczo z cukinią i papryką jest dobre i wzbogacić je można dodatkiem kiełbasy lub piersi kurczaka. Najlepiej zrobić to po wyjęciu ze słoika. Smaczne leczo to także doskonała baza do zup i sosów. Warzywa wystarczy zblendować.

Alergeny w leczo do słoików

Lista alergenów dla leczo do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo do słoików

Wartości odżywcze leczo do słoików

na 100g gotowej potrawy

Leczo do słoików to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Leczo zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Leczo jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
47.36
198.90
Białko (g)
1.47
6.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
5.57
23.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.15
17.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
5.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
2.65
11.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
9.74
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.58
6.66
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
3.09
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
25.40
106.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
44.89
188.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.58
2.42
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.83
91.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
273.14
1147.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
56.74
238.30
Potas (mg)
247.98
1041.50
Wapń (mg)
18.09
75.99
Fosfor (mg)
37.14
156.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
62.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.71
Cynk (mg)
0.28
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo do słoików 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo do słoików

Koszt składników
44.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukinia
1000 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Papryka żółta
500 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
5.00
Za 500 g
Pieczarki
500 g
20 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
1200 g
4 male puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
44.90