Przepis na leczo z mięsem mielonym krok po kroku
- Mięso mielone z kurczaka 500 g
- Kiełbasa z kurczaka 220 g 1 kiełbasa
- Cukinia 240 g
- Pieczarki 150 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Papryka czerwona 120 g 1 papryka
- Pomidory w puszce 800 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry.
Pokrojoną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Następnie dodaj mięso mielone oraz kiełbasę i smaż dalej.
Do garnka wsyp warzywa i pomidory w puszcze.
Dopraw i duś całość pod przykryciem około 25 minut.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Wegańskie curry
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o leczu z mięsem mielonym
Pyszne leczo z mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, posiłek do pracy lub kolację. Leczo z mięsem mielonym, kiełbasą i warzywami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Sos mięsny z cukinią i z pieczarkami zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Leczo możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić leczo z mięsem mielonym? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę, a kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodaj mięso mielone oraz kiełbasę i smaż dalej. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywami i pomidory z puszki. Leczo dopraw przyprawami wskazanymi w przepisie. Całość duś pod przykryciem około 25 minut. Sos mięsno – warzywny idealnie komponuje się z pieczywem.
Przepis na leczo z mięsem mielonym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z papryki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie te składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych. Dodatkowo w przepisie możemy znaleźć cukinię, która jest bogactwem witamin takich jak C, K, PP oraz B1. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi oraz magnez i żelazo. Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, dzięki czemu polecana jest między innymi kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Składniki na dobre leczo z kiełbasą posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny sos mięsno – warzywny na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze lecza z mięsem mielonym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w leczu z mięsem mielonym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na leczo z mięsem mielonym
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z mięsem mielonym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczu z mięsem mielonym
Lista alergenów dla lecza z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z mięsem mielonym