Przepis na leczo z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry.

Pokrojoną cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso mielone oraz kiełbasę i smaż dalej.

Do garnka wsyp warzywa i pomidory w puszcze.

Dopraw i duś całość pod przykryciem około 25 minut.

Leczo z mięsem mielonym w misce
Leczo z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
23.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
26

Leczo z mięsem mielonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczu z mięsem mielonym

Pyszne leczo z mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, posiłek do pracy lub kolację. Leczo z mięsem mielonym, kiełbasą i warzywami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Sos mięsny z cukinią i z pieczarkami zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Leczo możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić leczo z mięsem mielonym? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy dokładnie umyć wszystkie warzywa i pokroić je w kostkę, a kiełbasę pokrój w plastry. Cebulę podsmaż w garnku na oliwie z oliwek na złoty kolor, a następnie dodaj mięso mielone oraz kiełbasę i smaż dalej. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywami i pomidory z puszki. Leczo dopraw przyprawami wskazanymi w przepisie. Całość duś pod przykryciem około 25 minut. Sos mięsno – warzywny idealnie komponuje się z pieczywem.

Przepis na leczo z mięsem mielonym nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z papryki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie te składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych. Dodatkowo w przepisie możemy znaleźć cukinię, która jest bogactwem witamin takich jak C, K, PP oraz B1. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi oraz magnez i żelazo. Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, dzięki czemu polecana jest między innymi kobietom w ciąży oraz karmiącym.

Składniki na dobre leczo z kiełbasą posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry posiłek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny sos mięsno – warzywny na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lecza z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
80.49 kcal
201.23 kcal
Białko
7.12 g
17.81 g

Węglowodany w leczu z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.18 g
10.45 g
Węglowodany przyswajalne
3.09 g
7.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
2.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.25 g
10.63 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
3.62 g
Tłuszcze nienasycone
2.80 g
7.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.90 g
4.75 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
2.25 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: kiełbasa z kurczaka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
29.41 mg
73.53 mg

Witaminy w przepisie na leczo z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
13.97 µg (mcg)
34.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina C
13.04 mg
32.60 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E
0.79 mg
1.98 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.39 mg
Niacyna
2.72 mg
6.80 mg
Foliany
13.10 µg (mcg)
32.76 µg (mcg)
Beta karoten
152.08 µg (mcg)
380.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
156.97 mg
392.43 mg
Potas
337.67 mg
844.16 mg
Wapń
21.33 mg
53.32 mg
Fosfor
87.73 mg
219.33 mg
Magnez
18.35 mg
45.87 mg
Żelazo
0.93 mg
2.33 mg
Cynk
0.85 mg
2.12 mg
Miedź
0.12 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z mięsem mielonym 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z mięsem mielonym

Lista alergenów dla lecza z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z mięsem mielonym

Cena przygotowania lecza z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Kiełbasa z kurczaka
220 g
1 kiełbasa
7.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
5.13
Za 220 g
Cukinia
240 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 240 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
58.10
Jak oceniasz przepis na leczo z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.3% osób