Zobacz pytania podobne do jak zrobic leczo z cukinii??
-
Jak zrobić leczo?
-
Co zrobić z cukinii?
-
Czy cukinię się obiera?
-
Jakie przyprawy dodać do lecza?
-
Czy cukinię można jeść na surowo?
-
Jak mrozić cukinię?
-
Jak usmażyć cukinie?
To może wydać Ci się interesujące
-
Kuchnia węgierska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, specjały
-
Leczo
-
Leczo z cukinii
-
Cukinia - wartości odżywcze
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo z boczniakami
-
Leczo z ryżem
-
Leczo z ciecierzycą
-
Leczo węgierskie
-
Wegańskie leczo
-
Leczo wegańskie
-
Leczo z ziemniakami
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Fit leczo
-
Leczo z chorizo
-
Leczo z soczewicą
-
Leczo z makaronem
Jak zrobic leczo z cukinii?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Leczo z cukinii to jedna z najpopularniejszych letnich potraw. Jest smaczna, sycąca i niezwykle łatwa. W dodatku pozwala wykorzystać najlepsze, sezonowe warzywa, by stworzyć lekkie i zdrowe danie. Ma ono wielu zwolenników, nic dziwnego leczo to po prostu świetne danie. A najpopularniejsze jest to na bazie cukinii. A więc jak zrobić leczo z cukinii? Poniżej prosty przepis:
1. Przygotuj potrzebne składniki:
- cukinie (3 małe sztuki),
- pomidory w puszce (1 puszka),
- cebule (2 szt),
- papryki (2 szt),
- czosnek (2 ząbki),
- oliwę (2 łyżki)
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek.
3. Do garnka dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż przez 5 minut.
4. Cukinie pokrój w drobną kostkę i dołóż do garnka.
5. Podsmaż przez 3 minuty i zalej wszystko pomidorami z puszki.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i szczyptą cukru.
Przepis na leczo jest niezwykle prosty. Można je przyrządzić w kilka chwil. Warto jednak przed całym procesem pokroić wszystkie warzywa i włożyć je do miseczek, by potem dodawać tylko kolejne porcje. To znacznie przyspiesza cały proces i ułatwia gotowanie. Składniki na leczo powinny być świeże i dobrej jakości, dzięki temu cała potrawa będzie smakować dużo lepiej.
Pierwsze leczo zostało przyrządzone na Węgrzech. Do dnia dzisiejszego stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych potraw tego kraju. Danie to jest również popularne w kuchni chorwackiej, czeskiej, ukraińskiej czy słowackiej. Zajadają się nim także mieszkańcy Austrii, Izraela oraz Polski. To tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które, choć w lekko zmienionej formie może gościć w twoim domu. Jest niezwykle aromatyczne i sycące, a w sezonie letnim, gdy warzywa są bardziej dostępne, jest też naprawdę tanie. Można wzbogacić je również o seler naciowy czy pieczarki.
Zarówno leczo z kiełbasą, jak i leczo wegetariańskie jest źródłem witamin i składników mineralnych, głównie witaminy A, witaminy E i witaminy B6 oraz potasu, fosforu, żelaza i cynku. Leczo wegetariańskie cechuje się wyższą zawartością miedzi i niższą zawartością sodu. Ponadto ma też sporo błonnika pokarmowego.
Z czym jeść leczo? Tradycyjne leczo na Węgrzech jest dodatkiem do potraw mięsnych, ale i samodzielną potrawą. Można je jeść z ryżem oraz pieczywem, rzadziej z makaronem czy kaszą.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi łatwe, szybkie i pyszne leczo z powodzeniem możesz przygotowywać je każdego dnia. Smaczne leczo to takie, które zawiera sporo warzyw. Oprócz cukinii przygotuj je z papryką, cebulą i pomidorami. Całość możesz wzbogacić również mięsem, np. robiąc je z kiełbasą. W wersji roślinnej można zamienić mięso na tofu lub ciecierzycę, w takiej odsłonie całość smakuje równie pysznie. Przepis na leczo z cukinii znajdziesz nie tylko u góry, ale również w proponowanych inspiracjach na tej stronie. Wykorzystaj je, jeśli brakuje ci pomysłu na naprawdę smaczne dania. Najlepsze jest zawsze to, które przygotowujesz ze świeżych, ulubionych produktów. To dobre rozwiązanie nie tylko na obiad, ale również lekką kolację.