Przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i usmaż z przyprawami.

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i wymieszaj.

Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.

Farszem nadziej papryki, połóż plastry mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

papryka faszerowana pieczarkami
Papryka faszerowana pieczarkami
Koszt przygotowania dania
18.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Papryka faszerowana pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o papryce faszerowanej pieczarkami

Papryka faszerowana pieczarkami to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami, masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci tę pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na zeszklonej wcześniej cebuli i czosnku podsmaż mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Dopraw aromatycznymi ziołami, a gdy mięso nabierze charakterystycznego, brązowego zabarwienia dodaj odrobinę bulionu i koncentratu pomidorowego, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki.

Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na dodatek tylko warzyw. I to będzie świetny pomysł na wegetariańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.

Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Jak dokładnie zrobić paprykę faszerowaną pieczarkami opisuję krok po kroku nieco niżej.

Wartości odżywcze papryki faszerowanej pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
87.66 kcal
350.62 kcal
Białko
7.64 g
30.57 g

Węglowodany w papryce faszerowanej pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.48 g
17.91 g
Węglowodany przyswajalne
3.36 g
13.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
4.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.88 g
19.52 g
Tłuszcze nasycone
1.86 g
7.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.02 g
12.10 g
Tłuszcze jednonasycone
2.19 g
8.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
3.32 g
Cholesterol
19.95 mg
79.79 mg

Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
47.19 µg (mcg)
188.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
1.00 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
1.46 µg (mcg)
Witamina C
28.88 mg
115.52 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.45 mg
Retinol
13.14 µg (mcg)
52.55 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.25 mg
1.00 mg
Niacyna
3.33 mg
13.32 mg
Foliany
20.31 µg (mcg)
81.24 µg (mcg)
Beta karoten
354.66 µg (mcg)
1418.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
98.78 mg
395.10 mg
Potas
271.93 mg
1087.72 mg
Wapń
38.99 mg
155.97 mg
Fosfor
110.78 mg
443.10 mg
Magnez
14.59 mg
58.34 mg
Żelazo
0.70 mg
2.78 mg
Cynk
1.00 mg
4.01 mg
Miedź
0.18 mg
0.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej pieczarkami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w papryce faszerowanej pieczarkami

Lista alergenów dla papryki faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania papryki faszerowanej pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób