Karkówka po cygańsku

Opublikowano: 11.06.2021 r., 12:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka po cygańsku podana na talerzyku z warzywami.
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku będzie idealnym pomysłem na obiad dla wszystkich miłośników pikantnych i aromatycznych potraw. Smakuje wybornie podany z ziemniakami.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
365 kcal
Kcal w porcji
389 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karkówka wieprzowa 4 kotlety (400 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Pieczarki 10 szt (200 g)
  • Ogórki kiszone 3 szt (180 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (240 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli 3/4 szklanki (200 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (45 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na karkówkę po cygańsku krok po kroku

Kotlety rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.

W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej kawałki mięsa. Następnie zdejmij kotlety na talerz i podsmaż na patelni pokrojoną w piórka cebulę.

Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oliwy i poukładaj w nim kotlety. A na kotlety poukładaj cebulę.

Paprykę i pieczarki umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do mięsa.

Ogórki pokrój w drobne paseczki i dołóż do reszty składników.

W misce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, sok z cytryny i musztardę. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Sosem zalej mięso i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na karkówkę po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat karkówki po cygańsku

Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w sobie pyszne warzywa i mięso wieprzowe, które dzięki długotrwałej obróbce staje się niezwykle miękkie i soczyste. Będzie świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Szczególnie zasmakuje wszystkim osobom, które kochają ostre potrawy. To bardzo kolorowe i pełne smaku danie, które świetnie łączy się z ziemniakami czy kaszą.

Przepis na karkówkę po cygańsku jest bardzo łatwy. Pozwala w ekspresowym czasie przygotować proste, jednak wyraziste i niebanalne danie. To dzięki dużej ilości kolorowych warzyw, a także przepysznej zalewie, która po pieczeniu staje się wspaniałym sosem. To idealny pomysł na przemycenie dużej ilości warzyw w pysznym daniu, dzięki czemu są zjadane bez żadnych protestów. To idealny sposób na największych niejadków.

To danie najpierw lekko się podsmaża, jednak podaje się je z piekarnika. Pieczenie sprawia, że warzywa wspaniale miękną, a mięsno staje się delikatne i kruche. Karkówka podsmażona i upieczona smakuje wybornie i na pewno skradnie serca wszystkich domowników. W podobnej wersji można również przygotować pieczony schab, jednak to karkówka smakuje znacznie lepiej.

To danie idealnie komponuje się z pieczarkami, które podkreślają ostry smak zalewy i łagodny mięsny aromat karkówki. W połączeniu z cebulą i papryką tworzą naprawdę świetne połączenie, które sprawia, że to danie jest po prostu wyśmienite. Idealnie sprawdzi się na dzielny obiad dla całej rodziny. Można ją połączyć z ziemniakami, kaszą lub ryżem, wybór jest naprawdę dowolny, gdyż w każdej wersji smakuje wspaniale.

To danie dla wszystkich miłośników potraw na ostro. Jest bardzo pikantne ze względu na duży dodatek czosnku i ostrej papryki. Wielbiciele naprawdę wyrazistych smaków mogą dodać do tego dania także papryczkę chili, która sprawi, że całość nabierze jeszcze ostrzejszego charakteru. Karkówka w sosie cygańskim jest pomysłem bardzo niebanalnym, głównie ze względu na zalewę z ogórkami kiszonymi, które, choć wydają się dodatkiem niepasującym, świetnie się w tej potrawie odnajdują i nadają jej niezwykłego smaku.

Alergeny w karkówce po cygańsku

Lista alergenów dla karkówki po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze karkówki po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad, jednak warto pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w diecie zbyt często ze względu na zły wpływ na układ krwionośny. To danie nie będzie odpowiednie dla osób na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(389g)
Energia (kcal)
94.08
365.97
Białko (g)
7.75
30.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(389g)
Węglowodany (g)
4.68
18.21
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
13.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
4.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(389g)
Tłuszcz (g)
5.16
20.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
14.54
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
11.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.49
68.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(389g)
Witamina A (µg (mcg))
29.05
113.02
Witamina B6 (mg)
0.20
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.96
Witamina C (mg)
23.94
93.12
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.01
Witamina E (mg)
1.01
3.92
Retinol (µg (mcg))
0.26
1.00
Tiamina (mg)
0.19
0.73
Ryboflawina (mg)
0.16
0.61
Niacyna (mg)
2.17
8.44
Foliany (µg (mcg))
15.02
58.43
Beta karoten (µg (mcg))
300.10
1167.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(389g)
Sód (mg)
180.41
701.79
Potas (mg)
248.64
967.20
Wapń (mg)
13.75
53.50
Fosfor (mg)
93.30
362.93
Magnez (mg)
11.17
43.45
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.96
Cynk (mg)
1.01
3.93
Miedź (mg)
0.13
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki po cygańsku 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki po cygańsku

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
400 g
4 kotlety
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórki kiszone
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
3/4 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Sok z cytryny
45 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.25
Za 45 ml
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
63.50