Przepis na karkówkę po cygańsku krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 400 g 4 kotlety
- Cebula 200 g 2 szt
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Pieczarki 200 g 10 szt
- Ogórki kiszone 180 g 3 szt
- Papryka czerwona 240 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Przecier pomidorowy bez soli 200 g 3/4 szklanki
- Sok z cytryny 45 ml 3 łyżki
- Musztarda 25 g 1 łyżka
Kotlety rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem.
W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej kawałki mięsa. Następnie zdejmij kotlety na talerz i podsmaż na patelni pokrojoną w piórka cebulę.
Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oliwy i poukładaj w nim kotlety. A na kotlety poukładaj cebulę.
Paprykę i pieczarki umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do mięsa.
Ogórki pokrój w drobne paseczki i dołóż do reszty składników.
W misce wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, sok z cytryny i musztardę. Przypraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Sosem zalej mięso i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie własnym
-
Kaczka z jabłkami
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Kotlety rybne
-
Dania urodzinowe na ciepło

(liczba kalorii)
Karkówka po cygańsku - cechy przepisu
Więcej o karkówce po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w sobie pyszne warzywa i mięso wieprzowe, które dzięki długotrwałej obróbce staje się niezwykle miękkie i soczyste. Będzie świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Szczególnie zasmakuje wszystkim osobom, które kochają ostre potrawy. To bardzo kolorowe i pełne smaku danie, które świetnie łączy się z ziemniakami czy kaszą.
Przepis na karkówkę po cygańsku jest bardzo łatwy. Pozwala w ekspresowym czasie przygotować proste, jednak wyraziste i niebanalne danie. To dzięki dużej ilości kolorowych warzyw, a także przepysznej zalewie, która po pieczeniu staje się wspaniałym sosem. To idealny pomysł na przemycenie dużej ilości warzyw w pysznym daniu, dzięki czemu są zjadane bez żadnych protestów. To idealny sposób na największych niejadków.
To danie najpierw lekko się podsmaża, jednak podaje się je z piekarnika. Pieczenie sprawia, że warzywa wspaniale miękną, a mięsno staje się delikatne i kruche. Karkówka podsmażona i upieczona smakuje wybornie i na pewno skradnie serca wszystkich domowników. W podobnej wersji można również przygotować pieczony schab, jednak to karkówka smakuje znacznie lepiej.
To danie idealnie komponuje się z pieczarkami, które podkreślają ostry smak zalewy i łagodny mięsny aromat karkówki. W połączeniu z cebulą i papryką tworzą naprawdę świetne połączenie, które sprawia, że to danie jest po prostu wyśmienite. Idealnie sprawdzi się na dzielny obiad dla całej rodziny. Można ją połączyć z ziemniakami, kaszą lub ryżem, wybór jest naprawdę dowolny, gdyż w każdej wersji smakuje wspaniale.
To danie dla wszystkich miłośników potraw na ostro. Jest bardzo pikantne ze względu na duży dodatek czosnku i ostrej papryki. Wielbiciele naprawdę wyrazistych smaków mogą dodać do tego dania także papryczkę chili, która sprawi, że całość nabierze jeszcze ostrzejszego charakteru. Karkówka w sosie cygańskim jest pomysłem bardzo niebanalnym, głównie ze względu na zalewę z ogórkami kiszonymi, które, choć wydają się dodatkiem niepasującym, świetnie się w tej potrawie odnajdują i nadają jej niezwykłego smaku.
Wartości odżywcze karkówki po cygańsku
Energia i białka
(389g)
Węglowodany w karkówce po cygańsku
(389g)
Tłuszcze
(389g)
Witaminy w przepisie na karkówkę po cygańsku
(389g)
Składniki mineralne w przepisie na karkówkę po cygańsku
(389g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w karkówce po cygańsku
Lista alergenów dla karkówki po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda