Przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia, pokrywka do patelni

Polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości.

Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku.

Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Polędwica w sosie pieczarkowym na desce
Polędwica w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
29.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
172 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
13

Polędwica w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy w sosie pieczarkowym

Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w sosie śmietanowym z grzybami i cebulką oraz przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna duszona polędwica zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polędwicę w sosie pieczarkowym? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku polędwiczki tniemy na plastry. Każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawimy z obu stron. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i tniemy na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na patelni mięso na rumiany kolor z obu stron. Następnie polędwiczki przekładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy je do miękkości. Do gotowych pieczarek dodajemy mięso. Całość zalewamy bulionem. Składniki dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec danie zaciągamy śmietaną wymieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.

Sprawdzony przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Polędwiczki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Smaczna polędwica w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Wartości odżywcze polędwicy w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
95.85 kcal
172.53 kcal
Białko
9.36 g
16.85 g

Węglowodany w polędwicy w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
3.41 g
6.13 g
Węglowodany przyswajalne
3.08 g
5.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.33 g
0.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
4.91 g
8.84 g
Tłuszcze nasycone
1.59 g
2.87 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
5.98 g
Tłuszcze jednonasycone
2.40 g
4.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.93 g
1.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
28.95 mg
52.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwicę w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
11.48 µg (mcg)
20.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
1.16 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
8.94 µg (mcg)
16.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.43 mg
6.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.19 µg (mcg)
14.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
23.89 µg (mcg)
43.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
87.89 mg
158.20 mg
Potas
254.26 mg
457.66 mg
Wapń
19.73 mg
35.51 mg
Fosfor
123.72 mg
222.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.77 mg
28.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.08 mg
Cynk
0.92 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy w sosie pieczarkowym 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla polędwicy w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania polędwicy w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 12%
130 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 130 g
Mąka pszenna typ 550
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
55.20
Jak oceniasz przepis na polędwicę w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób