Przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
  • Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
  • Szpinak 150 g
  • Pieczarki 150 g
  • Cebula 50 g Pół sztuki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Jajko 3 szt.
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, mikser, duża miska, rózga

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.

W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.

Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.

Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.

Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .

Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami ułożone na białym półmisku w niebieskie wzory, na drewnianym stole. Obok zestaw ozdobnych sztućców.
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
12.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
75

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach ze szpinakiem i pieczarkami

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to przepis na szybkie, smaczne i sycące danie, które sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji, a także jako posiłek na wynos, na przykład do szkoły czy pracy. Idealny dla całej rodziny.

Standardowo naleśniki przygotowuje się ze świeżymi pieczarkami, jednak jest wiele możliwości modyfikacji przepisu i przygotowania farszu z innymi grzybami, lub na przykład grzybami suszonymi. Dzięki temu danie można przygotowywać przez cały rok i każdy znajdzie coś dla siebie. Farsz ze szpinakiem i pieczarkami można wzbogacić serem na przykład mozzarellą, twarogiem, serem żółtym lub serem feta.

Nadzienie najlepiej smakuje doprawione czosnkiem- świeżym lub suszonym, granulowanym oraz cebulką. Do farszu można dodać także siekaną natką pietruszki, suszone pomidory, lub pestki słonecznika.

Najlepiej wybierać świeże liście szpinaku, jednak z powodzeniem farsz można przygotować również ze szpinaku mrożonego, dzięki czemu naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami można przygotować również w okresie o obniżonej dostępności do świeżych, sezonowych warzyw.

Przygotowanie naleśników ze szpinakowo-grzybowym farszem najlepiej zacząć od ciasta naleśnikowego. W misce wystarczy zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną mleko, mąkę, jajka i odrobinę soli, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Można wykorzystać tradycyjną mąkę pszenną, jak również żytnią, orkiszową, gryczaną, czy popularną ostatnimi czasy mąkę z ciecierzycy. Przygotowanie farszu należy rozpocząć od posiekania cebuli, czosnku, a także umycia i obrania pieczarek. Na patelni wystarczy zeszklić cebulkę, czosnek, podsmażyć pieczarki, dodać szpinak i podsmażać na niewielkim ogniu aż zwiędnie. Następnie smażymy naleśniki obustronnie, do zarumienienia, nakładamy farsz i zawijamy naleśniki - naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami gotowe. Dodatkowo naleśniki po usmażeni można włożyć do piekarnika i zapiekać kilka minut, opcjonalnie posypane serem - farsz będzie bardziej kremowy, a ciasto chrupiące.

Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (0g)
Energia (kalorie)
155.13 kcal
0.00 kcal
Białko
7.11 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach ze szpinakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję (0g)
Węglowodany
20.14 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.60 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (0g)
Tłuszcz
5.33 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
1.89 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję (0g)
Witamina B6
0.11 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.24 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
73.78 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję (0g)
Sód
44.78 mg
0.00 mg
Potas
222.97 mg
0.00 mg
Wapń
59.30 mg
0.00 mg
Fosfor
106.33 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
26.46 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.09 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mleko 2%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników ze szpinakiem i pieczarkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach ze szpinakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania naleśników ze szpinakiem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
50 g
Pół sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Liczba porcji:
Razem
44.50
Łączny koszt
12.22
Jak oceniasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób