Przepis na spaghetti z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź z wody.

Na oleju usmaż pieczarki pokrojone drobno (w kostkę, jeśli są duże lub w ćwiartki, jeśli są małe), cebulę pokrojoną w małą kostkę (wszystko dodatkiem soli).

Gdy warzywa zmiękną i się zarumienią, dodaj mięso i smaż je, aż zmieni kolor i się zarumieni (około 5-10 minut).

Wlej przecier pomidorowy i dopraw wszystko do smaku.

Gotuj do lekkiego zagęszczenia sosu.

Nakładaj spaghetti, jak lubisz (wymieszaj makaron z sosem w garnku lub wyłóż makaron na talerz i polej sosem). Danie posyp startym serem żółtym.

Często zadawane pytania

Spaghetti z pieczarkami
Spaghetti z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
19.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
599 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Spaghetti z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z pieczarkami

Łatwa i szybka inspiracja na smaczne danie na obiad to spaghetti z pieczarkami. To najlepsze co możesz zrobić w porze obiadowej, zwłaszcza dla najmłodszych. Przepis na spaghetti z pieczarkami to pyszny makaron w sosie pomidorowym z mięsem oraz z dodatkiem pieczarek. Całość świetnie dopełnia ciągnący się żółty ser. Taki smaczny, prosty przepis jest mało wymagający. Zawiera same łatwo dostępne składniki. Z tym prostym przepisem zrobisz to dobrze i ekspresowo. Sprawdź jak zrobić spaghetti z pieczarkami na obiad.

Spaghetti z pieczarkami to dobre wzbogacenie klasycznego spaghetti. Pieczarki dają w potrawie fajny posmak. Spaghetti z pieczarkami to najlepsze danie, gdy szukasz prostego sposobu na coś szybkiego na obiad. Przepis na spaghetti z pieczarkami to sos, mięso, cebula, pieczarki, makaron i żółty ser. Sos powinien być aromatyczny, więc należy zadbać też o przyprawy. Najlepszy pomysł na przyprawy to bazylia, majeranek, pieprz, sól i słodka papryka. Jeżeli wolisz bardziej ostre, pyszne będzie z dodatkiem chilli. Pasuje także czosnek.

Jak zrobić spaghetti z pieczarkami? Makaron należy ugotować tak, jak podał producent na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron należy odcedzić. Nie ma konieczności przelewać go wodą po odcedzeniu. Zakryj tylko makaron przykrywką podczas przygotowywania sosu. Na oleju usmaż posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Podsmażaj z odrobiną soli. Gdy warzywa będą zarumienione, dodaj do nich mięso, rozdziel je dobrze łopatką i smaż do zmiany koloru, plus do dodatkowego zarumienienia. Warto to robić pod przykryciem, by wydzieliło się więcej soków. Danie jest wtedy bardziej soczyste i smaczniejsze. W razie potrzeby można dodawać wodę. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj i gotuj do zagęszczenia sosu. Tyle – jak widać, jest to bardzo prosty przepis.

*Do przepisu na spaghetti z pieczarkami można użyć dużych lub małych pieczarek. Jeżeli pieczarki są duże, warto je pokroić w kostkę. Małe pieczarki wystarczy pokroić w ćwiartki.

*Gdyby była potrzeba, dodaj cukier, erytrytol lub ksylitol do smaku – jeśli sos będzie zbyt kwaśny.

Jak zrobisz spaghetti z pieczarkami, możesz podawać je na dwa sposoby. Pyszne będzie, gdy wymieszasz ugotowany makaron z sosem. Wtedy sos dobrze się wymiesza z makaronem i będzie to ułatwienie podczas jedzenia. Dobre będzie także wyłożenie makaronu oddzielnie i polanie go sosem na wierzchu. Mieszanie potrawy może być bardziej problematyczne. Smaczne danie koniecznie musi być posypane żółtym, startym na tarce serem.

Wartości odżywcze spaghetti z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(382g)
Energia (kalorie)
156.88 kcal
599.27 kcal
Białko
8.44 g
32.23 g

Węglowodany w spaghetti z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(382g)
Węglowodany
13.74 g
52.49 g
Węglowodany przyswajalne
11.53 g
44.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.22 g
8.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(382g)
Tłuszcz
7.93 g
30.30 g
Tłuszcze nasycone
3.75 g
14.31 g
Tłuszcze nienasycone
4.19 g
15.99 g
Tłuszcze jednonasycone
3.30 g
12.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
3.38 g
Cholesterol
24.04 mg
91.83 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(382g)
Witamina A
16.57 µg (mcg)
63.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.47 mg
17.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
2.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol
8.03 µg (mcg)
30.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.25 mg
12.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.59 µg (mcg)
67.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
102.35 µg (mcg)
390.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(382g)
Sód
63.78 mg
243.63 mg
Potas
333.38 mg
1273.51 mg
Wapń
46.92 mg
179.25 mg
Fosfor
137.27 mg
524.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
5.17 mg
Cynk
1.28 mg
4.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z pieczarkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z pieczarkami

Lista alergenów dla spaghetti z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania spaghetti z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Koszt składników
36.20
Jak oceniasz przepis na spaghetti z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób