- Makaron spaghetti 250 g 1 szklanka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Pieczarki 500 g 1 opakowanie
- Szpinak 60 g 2 garści
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 30 ml 3 łyżki
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
Przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj pieczarki, a następnie szpinak. Całość duś pod przykryciem.
Na końcu dodaj odrobinę jogurtu i delikatnie wymieszaj.
Dodaj ugotowany makaron i podawaj.

-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Makaron ze szpinakiem
Informacje dietetyczne - makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i pieczarkami
Do naszego dania możesz dodać mięso, postaw na chude gatunki np. drób.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makronie ze szpinakiem i pieczarkami
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i pieczarkami
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z bez mięsa, ale z pysznym szpinakowym farszem.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, świeży szpinak, cebula, pieczarki i odrobina jogurtu greckiego oraz oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.
Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.
Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami?
W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.
Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Wrzuć drobno pokrojone pieczarki, dopraw całość do smaku i delikatnie smaż. Następnie dodaj szpinak. Ja wykorzystałam wersję świeżą, dlatego należy przykryć ją i dusić do momentu zwiędnięcia. Śmiało możesz wykorzystać też wersję mrożoną. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.
Na samym końcu dodaję odrobinę jogurtu greckiego w lekkiej wersji, którego zadaniem jest związanie wszystkich składników.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.
Skoro już wiesz, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.
Będzie to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny,
Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i pieczarkami
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023