Przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

Dodaj pieczarki, a następnie szpinak. Całość duś pod przykryciem.

Na końcu dodaj odrobinę jogurtu i delikatnie wymieszaj.

Dodaj ugotowany makaron i podawaj.

makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
9.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
247 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makronie ze szpinakiem i pieczarkami

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z bez mięsa, ale z pysznym szpinakowym farszem.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, świeży szpinak, cebula, pieczarki i odrobina jogurtu greckiego oraz oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Wrzuć drobno pokrojone pieczarki, dopraw całość do smaku i delikatnie smaż. Następnie dodaj szpinak. Ja wykorzystałam wersję świeżą, dlatego należy przykryć ją i dusić do momentu zwiędnięcia. Śmiało możesz wykorzystać też wersję mrożoną. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.

Na samym końcu dodaję odrobinę jogurtu greckiego w lekkiej wersji, którego zadaniem jest związanie wszystkich składników.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Będzie to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny,

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
123.68 kcal
247.37 kcal
Białko
5.78 g
11.55 g

Węglowodany w makronie ze szpinakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
22.27 g
44.55 g
Węglowodany przyswajalne
18.76 g
37.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.51 g
7.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.98 g
3.96 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
1.16 g
Tłuszcze nienasycone
1.40 g
2.80 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
1.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
1.25 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
12.11 mg
24.21 mg
Potas
314.29 mg
628.59 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
20.36 mg
40.72 mg
Żelazo
1.33 mg
2.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makronie ze szpinakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
30 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
26.20
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób