Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Opublikowano: 24.05.2022 r., 10:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Makaron w różnych postaciach to danie, które ogarnęło już cały Świat i ma wielu wyznawców. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron spaghetti 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki 1 opakowanie (500 g)
  • Szpinak 2 garści (60 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3 łyżki (30 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

Dodaj pieczarki, a następnie szpinak. Całość duś pod przykryciem.

Na końcu dodaj odrobinę jogurtu i delikatnie wymieszaj.

Dodaj ugotowany makaron i podawaj.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i pieczarkami

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron ze szpinakiem i pieczarkami, czyli smaczne danie pełne makaronu w tym przypadku z bez mięsa, ale z pysznym szpinakowym farszem.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować to danie będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, świeży szpinak, cebula, pieczarki i odrobina jogurtu greckiego oraz oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Zatem, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej mocno na patelni, zeszklij krótko czosnek i cebulę. Wrzuć drobno pokrojone pieczarki, dopraw całość do smaku i delikatnie smaż. Następnie dodaj szpinak. Ja wykorzystałam wersję świeżą, dlatego należy przykryć ją i dusić do momentu zwiędnięcia. Śmiało możesz wykorzystać też wersję mrożoną. Jedna i druga idealnie się sprawdzą.

Na samym końcu dodaję odrobinę jogurtu greckiego w lekkiej wersji, którego zadaniem jest związanie wszystkich składników.

Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania. To samo dotyczy przypraw, wystarczy, postaw na wyraziste, świeże zioła takie jak: rozmaryn, tymianek, oregano, zioła prowansalskie.

Skoro już wiesz, jak zrobić makaron ze szpinakiem i pieczarkami, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem.

Będzie to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny,

Alergeny w makronie ze szpinakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Do naszego dania możesz dodać mięso, postaw na chude gatunki np. drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.68
247.37
Białko (g)
5.78
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.27
44.55
Węglowodany przyswajalne (g)
18.76
37.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
7.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.98
3.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
2.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
1.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.25
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
12.11
24.21
Potas (mg)
314.29
628.59
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.36
40.72
Żelazo (mg)
1.33
2.67
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i pieczarkami

Koszt składników
26.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
30 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
26.20