Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Opublikowano: 08.04.2021 r., 11:57 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z kurczakiem i mozzarellą
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Wspaniale aromatyczna zupa meksykańska z pulpecikami oraz z ziemniakami. Jest to bardzo sycąca potrawa jednogarnkowa. Bogata w warzywa i błonnik, bardzo zdrowa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
360 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Masło klarowane (20 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Cebula (200 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Pieczarki marynowane (250 g)
  • Fasola konserwowa (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, curry, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą krok po kroku

Bulion lub wodę zagotuj.

Masło dodaj do garnka. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Usmaż na maśle przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki pokrojone w półplastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut.

Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem i majerankiem. Uformuj nimi pulpeciki. Zagotuj w drugim garnku wodę i ugotuj pulpeciki. Gotuj pulpeciki około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowane pulpeciki, fasolę oraz kukurydzę. Podsmaż około 5 minut wszystko razem.

Dodaj do mięsa i warzyw bulion. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem naturalnym oraz przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą i dodaj do całego dania. Dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.

Nalej zupę do miseczki i dodaj ser. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini pulpecików z ziemniakami to pyszne danie. Pulpeciki najlepiej zrobić bardzo malutkie. Im więcej małych kuleczek tym lepiej. Pulpeciki są bardzo szybkie do przygotowania. Nie trzeba dodawać nic więcej oprócz mięsa i przypraw.

Zupa wspaniale będzie smakować gdy zrobisz ją z serem. Do tego przepisu użyj sera mozzarella. Ser mozzarella jest przepysznie ciągnący się. Wszystko do siebie bardzo pasuje. Jest pysznym, prostym i szybkim przepisem. W sam raz na sycący, rozgrzewający obiad.

Alergeny w zupie meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
80.15
360.69
Białko (g)
5.30
23.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
7.73
34.79
Węglowodany przyswajalne (g)
6.31
28.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
6.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.44
15.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
8.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
6.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
5.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.71
Cholesterol (mg)
18.71
84.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
34.26
154.18
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.93
Witamina C (mg)
16.47
74.11
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.11
Brak danych dla: fasola konserwowa, mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
2.00
Retinol (µg (mcg))
17.15
77.17
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.13
0.59
Niacyna (mg)
1.65
7.42
Foliany (µg (mcg))
13.57
61.06
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
182.10
819.44
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
131.81
593.16
Potas (mg)
291.31
1310.90
Wapń (mg)
44.79
201.56
Fosfor (mg)
86.40
388.81
Magnez (mg)
14.61
65.77
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
3.32
Cynk (mg)
0.66
2.96
Miedź (mg)
0.12
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą

Koszt składników
68.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pieczarki marynowane
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Fasola konserwowa
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
68.30