Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą krok po kroku
- Masło klarowane 20 g
- Ziemniaki późne 300 g
- Czosnek 25 g
- Cebula 200 g
- Papryka czerwona 200 g
- Pieczarki marynowane 250 g
- Fasola konserwowa 200 g
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Mięso mielone z kurczaka 300 g
- Ser Mozzarella 125 g
- Przecier pomidorowy bez soli 250 g
- Bulion drobiowy 250 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 50 g
Bulion lub wodę zagotuj.
Masło dodaj do garnka. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Usmaż na maśle przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, piekarko pokrojone w półplastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut.
Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem i majerankiem. Uformuj nimi pulpeciki. Zagotuj w drugim garnku wodę i ugotuj pulpeciki. Gotuj pulpeciki około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowane pulpeciki, fasolę oraz kukurydzę. Podsmaż około 5 minut wszystko razem.
Dodaj do mięsa i warzyw bulion. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem naturalnym oraz przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą i dodaj do całego dania. Dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.
Nalej zupę do miseczki i dodaj ser. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą - cechy przepisu
Więcej o zupie meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini pulpecików z ziemniakami to pyszne danie. Pulpeciki najlepiej zrobić bardzo malutkie. Im więcej małych kuleczek tym lepiej. Pulpeciki są bardzo szybkie do przygotowania. Nie trzeba dodawać nic więcej oprócz mięsa i przypraw.
Zupa wspaniale będzie smakować gdy zrobisz ją z serem. Do tego przepisu użyj sera mozzarella. Ser mozzarella jest przepysznie ciągnący się. Wszystko do siebie bardzo pasuje. Jest pysznym, prostym i szybkim przepisem. W sam raz na sycący, rozgrzewający obiad.
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w zupie meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Mozzarella
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy