Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
- Masło klarowane (20 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Czosnek (25 g)
- Cebula (200 g)
- Papryka czerwona (200 g)
- Pieczarki marynowane (250 g)
- Fasola konserwowa (200 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Mięso mielone z kurczaka (300 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
- Bulion drobiowy (250 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą krok po kroku
Bulion lub wodę zagotuj.
Masło dodaj do garnka. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Usmaż na maśle przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki pokrojone w półplastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż około 5 minut.
Mięso mielone wymieszaj z solą, pieprzem i majerankiem. Uformuj nimi pulpeciki. Zagotuj w drugim garnku wodę i ugotuj pulpeciki. Gotuj pulpeciki około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowane pulpeciki, fasolę oraz kukurydzę. Podsmaż około 5 minut wszystko razem.
Dodaj do mięsa i warzyw bulion. Wymieszaj przecier pomidorowy z jogurtem naturalnym oraz przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą i dodaj do całego dania. Dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut do miękkości warzyw.
Nalej zupę do miseczki i dodaj ser. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini pulpecików z ziemniakami to pyszne danie. Pulpeciki najlepiej zrobić bardzo malutkie. Im więcej małych kuleczek tym lepiej. Pulpeciki są bardzo szybkie do przygotowania. Nie trzeba dodawać nic więcej oprócz mięsa i przypraw.
Zupa wspaniale będzie smakować gdy zrobisz ją z serem. Do tego przepisu użyj sera mozzarella. Ser mozzarella jest przepysznie ciągnący się. Wszystko do siebie bardzo pasuje. Jest pysznym, prostym i szybkim przepisem. W sam raz na sycący, rozgrzewający obiad.
Alergeny w zupie meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Lista alergenów dla zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Mozzarella
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy meksykańskiej z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.