Tagliatelle z pieczarkami

Opublikowano: 25.10.2021 r., 19:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tagliatelle z pieczarkami podane na głębokim talerzu ze świeżymi ziołami.
Tagliatelle z pieczarkami
Tagliatelle z pieczarkami to idealny pomysł na szybki wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny, a przy tym bardzo szybki i prosty.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
533 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron tagliatelle (250 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tagliatelle z pieczarkami krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Całość smaż przez 7 minut.

Grzyby zalej śmietanką i dopraw solą, pieprzem, ziołami, kminkiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 -12 minut do pełnej miękkości.

Ugotowany makaron połącz z sosem na patelni.

Jak oceniasz przepis na tagliatelle z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat tagliatelle z pieczarkami

Tagliatelle z pieczarkami to danie nie tylko smaczne, ale również bardzo piękne i szybkie. Inspirowane potrawami kuchni włoskiej dostarcza wspaniałych doznań smakowych. Jego główną zaletą jest obecność wspaniałego, bardzo kremowego sosu, który wspaniale otula wstążki makaronu i sprawia, że ciężko jest sobie odmówić kolejnego kęsa. Będzie dobrym pomysłem na niezwykle smaczny lunch, obiad, a także kolację.

Przepis na tagliatelle z pieczarkami pozwala stworzyć danie wyjątkowe. Nie tylko piękne i smaczne, ale również zdrowe. Całość pozbawiona jest mięsa, dlatego będzie idealnym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej. Po zamianie śmietanki na taką zrobioną z soi sprawdzi się też dla wegan. Całe danie składa się tylko z czterech składników. W jego przypadku prostota, to klucz to kulinarnego sukcesu. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron - tagliatelle. To grube wstążki, które we Włoszech podaje się z gęstymi mięsnymi lub grzybowymi sosami. W tej wersji został połączony z pysznymi pieczarkami. Jako, że jest to danie typowo węglowodanowe, to warto jest zadbać o wybór makaronu pełnoziarnistego. Dzięki temu indeks glikemiczny tego dnia nie będzie tak wysoki, dzięki czemu poziom cukru we krwi ni podniesie się gwałtownie po zjedzeniu go. Docenią to na pewno osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Ponadto, makaron pełnoziarnisty zawiera sporo błonnika, który nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również wspiera zdrowie układu krwionośnego. W tym daniu makaron połączony został z pieczarkami, które są świetnym źródłem wielu cennych składników prozdrowotnych. Dostarczają także witamin z grupy b, czy na przykład selenu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tagliatelle z pieczarkami, by było naprawdę smaczne, ale również dość proste w przygotowaniu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu stworzyć naprawdę fantastyczne danie w kilka chwil, a także przy użyciu tylko łatwo dostępnych składników, dzięki czemu jest ono naprawdę tanie. Te pyszne makaronowe wstążki to dobre wyjście na szybie wegetariańskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. To także idealny pomysł na sycącą kolacje. Jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bardzo pożywne. ​

Alergeny w tagliatelle z pieczarkami

Lista alergenów dla tagliatelle z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron tagliatelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tagliatelle z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To dobry pomysł na zdrowy posiłek, jednak lepiej by na co dzień śmietanę zastąpił jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
229.16
533.95
Białko (g)
5.15
11.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
22.94
53.46
Węglowodany przyswajalne (g)
21.58
50.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
13.43
31.29
Tłuszcze nasycone (g)
10.48
24.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.94
6.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
5.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.47
3.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
3.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.37
28.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
3.72
8.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
178.26
415.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.79
20.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.67
190.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.23
42.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tagliatelle z pieczarkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tagliatelle z pieczarkami

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tagliatelle
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Koszt składników
40.50