Przepis na roladki z karkówki z pieczarkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa

Pieczarki pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej masło podduś pieczarki razem z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie.

Plastry karkówki rozbij tłuczkiem do mięsa, jak na schabowe. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym.

Na środek plastra nakładaj pieczarki, złóż brzegi i zwiń. Obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złote.

Przełóż roladki do garnka i wlej 100 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś na wolnym ogniu 30 minut.

Gotowe danie podawane na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Roladki z karkówki z pieczarkami leżą na czarnej deseczce. Obok nich znajdują się pomidorki koktajlowe.
Roladki z karkówki z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
23.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Roladki z karkówki z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z karkówki z pieczarkami

Roladki z karkówki z pieczarkami to doskonała propozycja na szybkie i pyszne mięso na obiad. Przepis na roladki z karkówki z pieczarkami jest łatwy w przygotowaniu, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do wykonania roladek wieprzowych będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, pieczarki, cebula, masło, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Jak zrobić roladki z karkówki z pieczarkami? Na początek pokrój pieczarki i cebulę w kostkę, na patelni rozgrzej masło i podduś pieczarki razem z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Karkówkę pokrój w plastry i każdy z nich rozbij tłuczkiem do mięsa cienko. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą oraz czosnkiem granulowanym. Na środek plastra karkówki nałóż pieczarki z cebulą, złóż brzegi i zawiń. Roladkę obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż roladki aż będą złote. Przełóż je do garnka wlej 100 mililitrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś na wolnym ogniu 30 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub na zimno z chlebem żytnim.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej.

Podsumowując dobre roladki z pieczarkami sprawdzą się doskonale na obiad dla całej rodziny. Pomysł na roladki możesz także wykorzystać na zimno jako przystawkę podczas spotkań ze znajomymi. Roladki są kaloryczne, jeśli chcesz ograniczyć ilość zawartych w nich kalorii zamień karkówkę na schab lub szynkę.

Wartości odżywcze roladek z karkówki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
182.77 kcal
365.53 kcal
Białko
12.33 g
24.66 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.82 g
25.63 g
Tłuszcze nasycone
5.53 g
11.06 g
Tłuszcze nienasycone
7.29 g
14.57 g
Tłuszcze jednonasycone
5.50 g
10.99 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
3.58 g

Witaminy w przepisie na roladki z karkówki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.23 mg
0.45 mg
Brak danych dla: masło, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, natka pietruszki.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.36 mg
6.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.30 µg (mcg)
24.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z karkówki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.21 mg
66.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
292.26 mg
584.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
15.29 mg
30.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
141.33 mg
282.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.18 mg
30.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.54 mg
3.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z karkówki z pieczarkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z karkówki z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek z karkówki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania roladek z karkówki z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Pieczarki
400 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na roladki z karkówki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób