Przepis na pierogi z kasza gryczaną krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Olej rzepakowy 40 ml 5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu
  • Kasza gryczana 100 g 1 torebka
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
  • Cebula 200 g 1 duża
  • Pieczarki marynowane 200 g
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, imbir mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ugotuj kaszę gryczaną.

W czasie, gdy kasza się gotuje przygotuj ciasto. W misce wymieszaj sól, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj 200 ml wody, zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Drobno pokrój pieczarki oraz cebulę i lekko podsmaż na oleju. Posiekaj 0,5 pęczka natki pietruszki.

Ugotowaną kaszę odcedź i dokładnie wymieszaj z twarogiem, jajkiem, cebulą pieczarkami, natką pietruszki i przyprawami (0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, szczyptę soli).

Podziel ciasto na 4 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część ciasta, na grubość około 2-3 mm.

Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu.

Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce/talerzu posypanym delikatnie mąką tak, aby pierogi się nie stykały ze sobą.

Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minut.

Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne pierogi.

Gotowe pierogi możesz podawać od razu lub skropić olejem, aby się nie zlepiły, i odsmażyć później.

Talerz ze smażonymi pierogami z kaszą gryczaną i widelcem, na którym jest połówka pieroga
Pierogi z kaszą gryczaną
Koszt przygotowania dania
9.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
860 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Pierogi z kaszą gryczaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z kaszą gryczaną

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapusta i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się je z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne pierogi, farsz na pierogi z kaszą gryczaną przygotujemy z twarogiem, w klasycznym cieście pierogowym. Jeżeli nie masz kaszy gryczanej możesz użyć zamiast niej kaszy pęczak lub jęczmiennej. Moim zdaniem najsmaczniejsze są właśnie w wersji z kaszą gryczaną, ponieważ ma ona swój charakterystyczny smak. Fani mięsa mogą zamiast z twarogiem wymieszać kaszę z mielonym mięsem. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego jak szybko lepisz pierogi ;). Z pewnością zachwycą one wszystkich fanów wytrawnych pierogów.

Wartości odżywcze pierogów z kaszą gryczaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (390g)
Energia (kalorie)
220.72 kcal
860.80 kcal
Białko
9.39 g
36.60 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach z kaszą gryczaną

Na 100g
Na porcję (390g)
Węglowodany
35.17 g
137.17 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
34.00 g
132.61 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (390g)
Tłuszcz
5.04 g
19.67 g
Tłuszcze nasycone
1.73 g
6.74 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kasza gryczaną

Na 100g
Na porcję (390g)
Witamina B6
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
1.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.40 mg
13.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
66.53 µg (mcg)
259.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kasza gryczaną

Na 100g
Na porcję (390g)
Sód
67.63 mg
263.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
164.97 mg
643.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
29.76 mg
116.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
124.57 mg
485.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.58 mg
134.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.44 mg
9.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
3.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszą gryczaną 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kaszą gryczaną

Lista alergenów dla pierogów z kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, imbir mielony.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów z kaszą gryczaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Kasza gryczana
100 g
1 torebka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cebula
200 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Razem
31.50
Łączny koszt
9.88
Jak oceniasz przepis na pierogi z kasza gryczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób