Pierogi z kaszą gryczaną

Opublikowano: 06.03.2021 r., 22:48 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi to jedno z popularniejszych polskich dań. Możemy przygotować je na wiele sposobów. Jedna z mniej znanych wersji to pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem.
Przygotowanie 35 min
860 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu (40 ml)
  • Kasza gryczana - 1 torebka (100 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Cebula - 1 duża (200 g)
  • Pieczarki marynowane (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pierogi z kasza gryczaną krok po kroku

Ugotuj kaszę gryczaną.

W czasie, gdy kasza się gotuje przygotuj ciasto. W misce wymieszaj sól, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj 200 ml wody, zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.

W tym czasie przygotuj farsz. Drobno pokrój pieczarki oraz cebulę i lekko podsmaż na oleju. Posiekaj 0,5 pęczka natki pietruszki.

Ugotowaną kaszę odcedź i dokładnie wymieszaj z twarogiem, jajkiem, cebulą pieczarkami, natką pietruszki i przyprawami (0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, szczyptę soli).

Podziel ciasto na 4 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część ciasta, na grubość około 2-3 mm.

Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu.

Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce/talerzu posypanym delikatnie mąką tak, aby pierogi się nie stykały ze sobą.

Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minut.

Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne pierogi.

Gotowe pierogi możesz podawać od razu lub skropić olejem, aby się nie zlepiły, i odsmażyć później.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kasza gryczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kaszą gryczaną

Polska słynie z pierogów. Można znaleźć najróżniejsze wersje, zarówno na słodko, jak i na słono. Farsz na pierogi można przygotować na wiele sposobów, między innymi z serem na słodko, z owocami, z kapusta i grzybami, ze szpinakiem, z mięsem surowym lub gotowany, z kaszą gryczaną, jęczmienną, a także z kaszą pęczak.

Pierogi można znaleźć nie tylko w Polsce. W wielu krajach przygotowuje się je z różnym farszem i w trochę odmienny sposób. W Chinach popularne są pierożki won ton, które przygotowuje się z mieloną wieprzowiną i grzybami. W Japonii jedzą gyroza, które nadziewane są mięsem z dodatkiem imbiru i czosnku. Następnie obsmaża się je i dolewa na patelnię wody, aby mogły się ugotować. Włosi robią pierożki i nazwie tortellini i ravioli, które podają zamiast makaronu. W Meksyku smażą lub pieką pierogi o nazwie empanadas, a Hiszpanie pieką duże pierogi o nazwie calzone, które przypominają pizzę złożoną na pół. Żydzi robią pierożki o nazwie kreplach, które są nadziewane wołowiną lub twarogiem i mają kształt trójkąta. Takie pierożki są smażone w głębokim tłuszczu. W Brazylii pierogi coxina przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto robione jest z jajek, mąki i bulionu drobiowego, a nadziane są mięsem z kurczaka i kremowym serkiem. Następnie są panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Grecy robią pierogi, o nazwie tiropitakia, z ciasta filo, z serem, najczęściej fetą i doprawione ziołami, które są pieczone. Na Ukrainie oraz w Rosji są pielmieni, z nadzieniem z surowego mięsa. Jak widzisz pierogi są przygotowywane, na różne sposoby, na całym świecie.

Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne pierogi, farsz na pierogi z kaszą gryczaną przygotujemy z twarogiem, w klasycznym cieście pierogowym. Jeżeli nie masz kaszy gryczanej możesz użyć zamiast niej kaszy pęczak lub jęczmiennej. Moim zdaniem najsmaczniejsze są właśnie w wersji z kaszą gryczaną, ponieważ ma ona swój charakterystyczny smak. Fani mięsa mogą zamiast z twarogiem wymieszać kaszę z mielonym mięsem. Ich przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, zależnie od tego jak szybko lepisz pierogi ;). Z pewnością zachwycą one wszystkich fanów wytrawnych pierogów.

Alergeny w pierogach z kaszą gryczaną

Lista alergenów dla pierogów z kaszą gryczaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z kaszą gryczaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
220.72
860.80
Białko (g)
9.39
36.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
35.17
137.17
Węglowodany przyswajalne (g)
34.00
132.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
5.04
19.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
6.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
12.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.40
13.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.53
259.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
67.63
263.75
Potas (mg)
164.97
643.40
Wapń (mg)
29.76
116.06
Fosfor (mg)
124.57
485.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.58
134.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.44
9.50
Cynk (mg)
0.80
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszą gryczaną 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kaszą gryczaną

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Kasza gryczana
100 g
1 torebka
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cebula
200 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
31.50