Przepis na pierogi z grzybami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 275 g 2 szklanki
  • Cebula 200 g 2 sztuki
  • Pieczarki marynowane 300 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni podsmażaj cebulę aż się zeszkli.

Połowę usmażonej cebuli odłóż – wykorzystasz ją na koniec do posypania pierogów.

Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.

Posiekane pieczarki wrzuć na patelnię i podsmażaj aż się zarumienią.

Podsmażone pieczarki wymieszaj z połową usmażonej cebulki.

Na blasze lub stolnicy wymieszaj mąkę z solą i ok. 150 ml wody.

Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajaj porcje ciasta.

Na każdy krążek ciasta nakładaj porcje farszu.

Zlep brzegi ciasta formując pierogi.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Do wody wrzuć pierogi, mieszając aby nie przywarły do dna.

Gotuj ok.3-4 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi podawaj posypane podsmażoną wcześniej cebulką.

Pierogi ułożone na białym talerzu, posypane smażoną cebulką, udekorowane natką pietruszki.
Pierogi z grzybami
Koszt przygotowania dania
5.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
747 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Pierogi z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z grzybami

Pierogi z grzybami to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które na ogół kojarzy nam się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. To jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na kolacji wigilinej w żadnym polskim domu niezależnie od regionu. Nie trzeba jednak czekać do Świąt – pierożki z farszem grzybowym, można przygotować w każdej chwili i bez większej okazji.

Choć przepis i sposób przygotowania pierogów z grzybami jest bardzo łatwy i prosty, niestety wymaga dużej ilości czasu. Dlatego, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. W ten sposób, w każdej chwili, kiedy brakuje czasu na przygotowanie porządnego, smacznego obiadu, można z nich bardzo szybko skorzystać – odgrzanie zajmuje zaledwie kilka minut. Pierogi z grzybami świetnie sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy.

Przepis na ciasto na pierogi z grzybami nie należy do skomplikowanych – wystarczy, przygotować mąkę, wodę i sól, z których następnie należy zagnieść ciasto. Można wykorzystać wiele rodzajów mąki, nie tylko pszenną, ale także żytnią, orkiszową lub gryczaną, urozmaicając w ten sposób swoją dietę. Również to jak zostanie przygotowany farsz do pierogów z grzybami jest zależne wyłącznie od indywidualnych upodobań i preferencji. Można przygotować pierogi z podgrzybkami lub zrobić farsz z grzybów leśnych z dodatkiem kiszonej kapusty, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu by dodać też inne warzywa, czy ulubione przyprawy. Z powodzeniem można też wykorzystać grzyby suszone, jeśli akurat brakuje tych świeżych. Pierożki z farszem grzybowym najczęściej podaje się okraszone podsmażaną na oleju cebulką, czasem także polane domowymi skwarkami lub posypane szczypiorkiem. Choć pierogi z grzybami to danie bardzo tradycyjne, dokładny sposób ich przygotowania, podania i smak mogą różnić się w każdym domu.

Niewątpliwą zaletą pierogów z grzybami jest także ich stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, dzięki czemu bez większych obaw mogą często gościć na stole.

Wartości odżywcze pierogów z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (450g)
Energia (kalorie)
166.17 kcal
747.76 kcal
Białko
6.39 g
28.75 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach z grzybami

Na 100g
Na porcję (450g)
Węglowodany
28.76 g
129.43 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.96 g
125.81 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (450g)
Tłuszcz
3.24 g
14.58 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
4.82 g

Witaminy w przepisie na pierogi z grzybami

Na 100g
Na porcję (450g)
Witamina B6
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
1.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.66 mg
16.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
61.35 µg (mcg)
276.08 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z grzybami

Na 100g
Na porcję (450g)
Sód
3.98 mg
17.92 mg
Potas
200.69 mg
903.08 mg
Wapń
13.13 mg
59.09 mg
Fosfor
82.64 mg
371.89 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
18.33 mg
82.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.18 mg
9.79 mg
Cynk
0.61 mg
2.73 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.88 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z grzybami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z grzybami

Lista alergenów dla pierogów z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pierogów z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
275 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki marynowane
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
31.00
Łączny koszt
5.22
Jak oceniasz przepis na pierogi z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób