Przepis na makowiec krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i cukier.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki.

Masło rozpuść w mleku, lekko przestudź i dodaj do mąki.

Zagnieć ciasto, wyrabiaj 5 minut i pozostaw ciepłym miejscu pod ściereczką na 30 minut.

Białka ubij na puszystą i sztywną pianę.

Do masy makowej dodaj bułkę tartą oraz porcjami ubite białka.

Ciasto rozwałkuj w prostokąt. Przełóż na ściereczkę.

Na ciasto połóż masę makową tak aby przy jednym dłuższym boku pozostawić czyste 5 cm ciasta, potrzebne będzie do dokładnego zamknięcia rolady.

Za pomocą ściereczki zwiń ciasto w rulon, zaczynając od siebie.

Szczypiąc ciasto zamknij dokładnie boki oraz długą końcówkę.

Roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Makowca piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.

Makowca możesz ozdobić lukrem, skórką pomarańczową oraz żurawiną lub rodzynkami.

Makowiec podany na drewnianej desce na wigilijnym stole.
Makowiec
Koszt przygotowania dania
19.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
379 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Makowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu

Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz płodności, a spożywany w Wigilię ma przynosić szczęście i powodzenie przez cały rok. W niektórych regionach kraju, makowiec rozpowszechnił się po II wojnie światowej.

Domowy makowiec jest łatwy w wykonaniu a jego smak jest wyjątkowy. Ciasto do makowca możesz przygotować z dwóch przepisów, może to być ciasto drożdżowe lub ciasto kruche. Obie formy są tradycyjne i smakują równie wyśmienicie. Masa makowa wymaga odrobiny zaangażowania aby mak był odpowiednio ugotowany oraz zmielony. Do przygotowania tego wypieku możesz użyć gotowej masy makowej z puszki, dzięki temu jest on łatwy i szybszy w przygotowaniu. Masę urozmaicisz bakaliami, tradycyjnie dodaje się rodzynki oraz orzechy włoskie. Wierzch ciasta zazwyczaj pokryty jest lukrem oraz skórką pomarańczową, do której można dodać również orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Najprostszy przepis na makowiec to ten z wykorzystaniem ciasta drożdżowego oraz gotowej masy makowej. Jak upiec i jak zrobić makowca dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy krok jest dokładnie wytłumaczony.

Pyszny i sprawdzony przepis na makowiec sprawi, że będziesz wykonywać go na każde święta i zachwyci on swoim smakiem każdego.

Wartości odżywcze makowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kalorie)
301.40 kcal
379.76 kcal
Białko
8.44 g
10.63 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w makowcu

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany
49.73 g
62.66 g
Węglowodany przyswajalne
47.05 g
59.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz
8.19 g
10.32 g

Składniki mineralne w przepisie na makowiec

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód
67.52 mg
85.07 mg
Wapń
186.96 mg
235.57 mg
Żelazo
2.99 mg
3.77 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu

Lista alergenów dla makowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
4 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
50 g
0,25 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na makowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób