Makowiec

Opublikowano: 13.07.2021 r., 13:51 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec podany na drewnianej desce na wigilijnym stole.
Makowiec
Sprawdź przepis na najsmaczniejszy, tradycyjny makowiec. Najlepsza masa makowa, otulona puszystym ciastem drożdżowym tworzy najlepsze świąteczne ciasto.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 40 min
379 kcal
Kcal w porcji
126 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 4 niepełne szklanki (500 g)
  • Cukier 0,25 szklanki (50 g)
  • Drożdże suche 1 opakowanie (7 g)
  • Masło 0,25 opakowania (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 1,5% (200 ml)
  • Bułka tarta 4 łyżki (40 g)
  • Masa makowa (850 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka

Przepis na makowiec krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i cukier.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki.

Masło rozpuść w mleku, lekko przestudź i dodaj do mąki.

Zagnieć ciasto, wyrabiaj 5 minut i pozostaw ciepłym miejscu pod ściereczką na 30 minut.

Białka ubij na puszystą i sztywną pianę.

Do masy makowej dodaj bułkę tartą oraz porcjami ubite białka.

Ciasto rozwałkuj w prostokąt. Przełóż na ściereczkę.

Na ciasto połóż masę makową tak aby przy jednym dłuższym boku pozostawić czyste 5 cm ciasta, potrzebne będzie do dokładnego zamknięcia rolady.

Za pomocą ściereczki zwiń ciasto w rulon, zaczynając od siebie.

Szczypiąc ciasto zamknij dokładnie boki oraz długą końcówkę.

Roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Makowca piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.

Makowca możesz ozdobić lukrem, skórką pomarańczową oraz żurawiną lub rodzynkami.

Jak oceniasz przepis na makowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat makowca

Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz płodności, a spożywany w Wigilię ma przynosić szczęście i powodzenie przez cały rok. W niektórych regionach kraju, makowiec rozpowszechnił się po II wojnie światowej.

Domowy makowiec jest łatwy w wykonaniu a jego smak jest wyjątkowy. Ciasto do makowca możesz przygotować z dwóch przepisów, może to być ciasto drożdżowe lub ciasto kruche. Obie formy są tradycyjne i smakują równie wyśmienicie. Masa makowa wymaga odrobiny zaangażowania aby mak był odpowiednio ugotowany oraz zmielony. Do przygotowania tego wypieku możesz użyć gotowej masy makowej z puszki, dzięki temu jest on łatwy i szybszy w przygotowaniu. Masę urozmaicisz bakaliami, tradycyjnie dodaje się rodzynki oraz orzechy włoskie. Wierzch ciasta zazwyczaj pokryty jest lukrem oraz skórką pomarańczową, do której można dodać również orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Najprostszy przepis na makowiec to ten z wykorzystaniem ciasta drożdżowego oraz gotowej masy makowej. Jak upiec i jak zrobić makowca dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy krok jest dokładnie wytłumaczony.

Pyszny i sprawdzony przepis na makowiec sprawi, że będziesz wykonywać go na każde święta i zachwyci on swoim smakiem każdego.

Alergeny w makowcu

Lista alergenów dla makowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makowca

na 100g gotowej potrawy

Makowiec jest tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym oraz wielkanocnym. Spożywamy go dwa razy w roku więc parę kawałku absolutnie nie wpłynie negatywnie na stan naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kcal)
301.40
379.76
Białko (g)
8.44
10.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany (g)
49.73
62.66
Węglowodany przyswajalne (g)
47.05
59.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
3.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz (g)
8.19
10.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.76
8.52
Cholesterol (mg)
48.82
61.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód (mg)
67.52
85.07
Wapń (mg)
186.96
235.57
Żelazo (mg)
2.99
3.77
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
4 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
50 g
0,25 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Koszt składników
33.30