Seromakowiec

Opublikowano: 23.04.2022 r., 15:51 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Seromakowiec na talerzu
Seromakowiec
Seromakowiec to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
521 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Cukier puder 9 łyżek (90 g)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masa makowa (400 g)
  • Rodzynki (70 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito, łyżka

Przepis na seromakowiec krok po kroku

Z mąki pszennej, cukru pudru, żółtka i masła (150 g) zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia. Nakuwamy je po całości delikatnie widelcem. Pieczemy spód ciasta w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mieszamy je z gotową masą makową. Przekładamy ją równomiernie na wystudzony spód ciasta.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i masło. Składniki ucieramy za pomocą miksera na gęsty i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.

Pod koniec dodajemy budyń. Ponownie całość mieszamy za pomocą miksera.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową przekładamy na masę makową.

Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Na koniec górę ciasta zdobimy polewą czekoladową. Tabliczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy je ze śmietaną. Delikatnie rozprowadzamy ją po cieście.

Jak oceniasz przepis na seromakowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat seromakowca

Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kruche ciasto w połączeniu z masą makową, masą serową i polewą czekoladową jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dobry seromakowiec? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku z mąki pszennej, cukru pudru, żółtka i masła (150 g) zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia. Nakuwamy je po całości delikatnie widelcem. Pieczemy spód ciasta w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Następnie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mieszamy je z gotową masą makową. Przekładamy ją równomiernie na wystudzony spód ciasta. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i masło. Składniki ucieramy za pomocą miksera na gęsty i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę. Pod koniec dodajemy budyń. Ponownie całość mieszamy za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową przekładamy na masę makową. Jak upiec seromakowiec? Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec górę ciasta zdobimy polewą czekoladową. Tabliczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy je ze śmietaną. Delikatnie rozprowadzamy ją po cieście.

Sprawdzony przepis na seromakowiec nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Pyszne ciasto odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Gotowa masa makowa także doskonale sprawdza się w tego typu przepisach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w seromakowcu

Lista alergenów dla seromakowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada deserowa
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze seromakowca

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
289.77
521.58
Białko (g)
8.04
14.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
34.09
61.36
Węglowodany przyswajalne (g)
32.73
58.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.21
25.58
Tłuszcze nasycone (g)
10.37
18.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.84
6.90
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
5.79
Brak danych dla: masa makowa, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.12
Brak danych dla: masa makowa, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.99
113.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
92.47
166.45
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.54
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.24
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.41
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.67
Brak danych dla: masa makowa, rodzynki, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.90
163.63
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.30
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
1.25
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.45
47.61
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.75
33.76
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
147.82
266.08
Potas (mg)
106.45
191.61
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.13
183.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
100.19
180.34
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.54
18.98
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.88
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: masa makowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca 84
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania seromakowca

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier puder
90 g
9 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masa makowa
400 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Rodzynki
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
69.30