Ciasta na urodziny - najlepsze przepisy
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal -
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal
Ciasta na urodziny - przepisy
-
Ciasto snikers
Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy. Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym …
25 min łatwy 12 512 kcal -
Ciasto pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 16 521 kcal -
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Szarlotka królewska
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 120 min łatwy 18 143 kcal -
Zemsta teściowej
Ciasto zemsta teściowej to idealna propozycja na wykorzystanie świeżych lub mrożonych owoców. Pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców, śmietany i słodkiej …
30 + 180 min średni 15 676 kcal -
Ciasto snickers bez pieczenia
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
80 min łatwy 12 466 kcal
-
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal -
Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnego …
20 min łatwy 2 695 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Ciasto runo leśne
Ciasto runo leśne to idealny sposób na przemycenie do diety bogatego w składniki odżywcze szpinaku. Idealnie sprawdzi się jako przepyszny …
25 + 45 min średni 10 526 kcal
-
Ciasto czarny las
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je …
30 + 40 min średni 10 643 kcal -
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 min łatwy 6 571 kcal -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym jest unikalną przekąską pobudzającą pracę mózgu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę w czasie pracy, aby …
25 + 35 min łatwy 10 501 kcal -
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 -
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na …
30 + 50 min łatwy 10 292 kcal
-
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Przepyszne ciasto śliwkowe o smaku czekoladowo-kokosowym to istne niebo w gębie. Ciasto to jest szybkie. Wprost idealne dla fanów smaku …
20 + 45 min łatwy 14 259 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal
-
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 -
Tort bezowy
Tort bezowy idealnie nadaje się na urodziny. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. …
40 + 130 min średni 12 313 kcal -
Kinder country
Kinder country to pyszny deser, który na pewno zachwyci wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jego głównym składnikiem jest ekspandowana pszenica, …
25 + 20 min łatwy 10 629 kcal -
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy to ciasto, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zdecydowanie jest jednym z napopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast jako …
30 + 60 min łatwy 7 702 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone mango
Przepyszny, prosty przepis na sernik na biszkoptach o smaku mango. Placek bardzo szybki w wykonaniu. Całość dopełnia galaretka pomarańczowa. Można …
30 min łatwy 12 304 kcal -
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal
-
Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi wierzchniej warstwy przypominającemu górskie wzniesienia. Ciasto to jest niezwykle efektowne i pięknie …
45 min średni 10 531 kcal -
Tarta z owocami
Tarta z owocami kojarzy mi się z latem i bogactwem różnych owoców. Spód do tarty stanowi kruche ciasto, na którym …
55 + 30 min średni 8 581 kcal -
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech to pomysł na oryginalne, niecodzienne ciasto, które zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Pięknie prezentuje się …
35 + 50 min średni 10 402 kcal -
Biszkopty na tort
Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 1 1893 kcal
Ciasta na urodziny - przepisy na proste i smaczne ciasta urodzinowe
Atrakcyjne ciasto z dekoracjami stanowi punkt kulminacyjny urodzin, kiedy to wszyscy skupiają się wokół solenizanta zdmuchującego świeczki. Jakie są obecnie najmodniejsze ciasta urodzinowe? Jak najlepiej udekorować ciasto na urodziny dla dziecka i dla dorosłego? Czy pyszne i wykwintne ciasto można wykonać samemu? Odpowiadamy na te pytania i doradzamy jak szybko zrobić proste i pyszne ciasto na urodziny. Przedstawiam ciekawe przepisy, które można łatwo i szybko zastosować.
Jakie ciasta na urodziny można przygotować samodzielnie
Przed zbliżającymi urodzinami zastanawiamy się jaki tort i ciasto wybrać na urodzinowe menu. Musimy się zdecydować, czy zamówić tort w cukierni, czy też wykonać go samemu. Tort zamówiony w cukierni będzie perfekcyjnie wykonany i udekorowany. Natomiast ciasto zrobione własnoręcznie będzie wykonane z sercem, według upodobań solenizanta, a ponadto tanie. Osoby, które mają duże doświadczenie w pieczeniu ciast i tortów, nie obawiają się takiego wyzwania jak wykonanie własnoręczne ciasta z dekoracjami na imprezę. Czy jednak osoba z mniejszym doświadczeniem może pokusić się o samodzielne przygotowanie tortu lub ciasta? Wbrew pozorom wykonanie tortu lub ciasta na imprezę wcale nie jest takie trudne. Wystarczy poznać ogólne zasady i wykazać inwencję twórczą w robieniu poszczególnych warstw ciasta i dekoracji.
Jako fajne ciasta urodzinowe najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju przekładańce z kremem, torty lub ciasta tortowe. Tort urodzinowy jest niczym innym, jak właśnie ciastem przekładanym z dekoracjami. Na urodziny ciasto powinno być szczególnie wykwintne i atrakcyjnie udekorowane.
Tort czy ciasto przekładane robimy na bazie ciasta biszkoptowego lub kruchego. Do tortu szczególnie dobrze sprawdza się ciasto biszkoptowe, które możemy przeciąć na kilka warstw. Podstawowym składanikiem tortów, ciast tortowych i przekładańców jest krem, którym przekładamy warstwy ciasta.
Jak zrobić wykwintne i pyszne, a jednocześnie szybkie i tanie ciasto na urodziny
Fajne torty i placki przekładane na imprezę - pomysły i przepisy
Klasycznym ciastem na imprezę urodzinową jest tort ze świeczkami i z dekoracjami. Istnieje przekonanie, że dobre torty można zamówić tylko w cukierni. Jednak prosty tort z łatwością można zrobić samodzielnie. Wystarczą tylko dobre przepisy na ciasto, krem i polewy. Jest to rozwiązanie szybkie i tanie, za wykwintne dekoracje zależą tylko od naszej inwencji twórczej.
Tort to po prostu ciasto przekładane z dekoracjami, które można zrobić samemu przy odrobinie zapału do pracy. Podstawą tortu czy przekładańca jest ciasto biszkoptowe, które kroimy na cienkie placki, aby posłużyły jako warstwy. Dobre ciasto biszkoptowe wymaga ubicia piany z białek z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tradycyjnego ciasta biszkoptowego nie dodaje się tłuszczu ani proszku do pieczenia. Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto uniesie ciężar kremów, warto dodać proszek do pieczenia. Na tort lub ciasto czekoladowe, dodajemy do ciasta kakao.
Tort lub urodzinowy przekładaniec powinien być wilgotny. Dlatego placki ciasta biszkoptowego nasączamy ponczem, w zależności od smaku tortu. Do tortów lekkich i owocowych stosujemy poncz z wody i soku cytrynowego lub soku owocowego. Do tortów kakaowych, czekoladowych czy kawowych bierzemy poncz z kawy rozpuszczalnej lub herbaty. Na urodziny dla osoby dorosłej do ponczu możemy dodać odrobinę alkoholu.
Przekładamy ciasto na urodziny warstwami kremu
Podstawą tortu lub ciasta przekładanego są kremy. Szybkie i fajne kremy możemy zrobić z bitej śmietany, budyniu, serka mascarpone lub masła. Na urodzinach największym powodzeniem cieszą się lekkie ciasta owocowe czy serowe, które nie powodują, że goście stają się ociężali. Dlatego warto zrobić lekkie kremy na bazie budyniu lub serka mascarpone. Jeśli chcemy, aby krem był bardziej tłusty, dodajemy masło. Tłusty, maślany krem będzie niezbędny jeśli zdecydujemy się na użycie tynku do tortów, czyli masy lukrowej tworzącej na powierzchni tortu gładką powierzchnię do dekoracji.
Placki z ciasta biszkoptowego przekładamy kremami i to jest cała tajemnica wykonania pysznego ciasta na urodziny. Spektakularne i wykwintne ciasto na urodziny powinno nie tylko dobrze smakować, lecz także wspaniale wyglądać. Liczy się nie tylko zewnętrzna strona ciasta czy tortu, lecz także wygląd ciasta po przekrojeniu. Szczególnie pięknie prezentują się przekładańce i ciasta tortowe, które po przekrojeniu uwidaczniają piękne, kolorowe warstwy.
Dobrym pomysłem jest posmarowanie placka musem owocowym lub konfiturą owocową. Owoce przełamią ciężki smak tłustego kremu i sprawią, że ciasto nabierze nuty kwaskowej. Dodatkowo przydaje kolorową warstwę, która ładnie wygląda. Możemy również zrobić warstwę układając świeże owoce, które pięknie będą wyglądać po przekrojeniu tortu. Aby owoce się lepiej trzymały, warto utwardzić je przy pomocy galaretki. Również w warstwie kremu możemy zatopić owoce lub orzechy.
Krem pełni również rolę dekoracji tortu lub ciasta urodzinowego. Dobrym pomysłem jest masa lukrowa, która będzie stanowiła tło dla urodzinowych dekoracji. Aby masa lukrowa trzymała się na torcie lub cieście, musi być położona na krem maślany. Masa lukrowa pozwala na stworzenie wspaniałych dekoracji w postaci napisów na cześć solenizanta. Na tle masy lukrowej pięknie prezentują się lukrowe figurki, owoce, czy też różyczki z kremu. Zaletą masy lukrowej jest możliwość barwienia jej na różne kolory. Masa jest plastyczna i pozwala na tworzenie z niej różnych kształtów.
Dekorowanie przy pomocy masy lukrowej wymaga nieco wprawy. Ponadto masa lukrowa jest ciężka i tort czy ciasto trudno jest przenosić. Warto pamiętać, że masa jest bardzo słodka i goście przeważnie zostawiają ją na talerzach. Jednak równie atrakcyjne i smaczne są proste dekoracje wykonane z owoców, kremu, posypek czy ciasteczek.
Czy placki na zimno sprawdzą się jako dobre ciasta urodzinowe
Jako ciasto urodzinowe idealnie sprawdzają się ciasta na zimno, szczególnie jeśli impreza odbywa się latem. Pyszny sernik na zimno czy deser tiramisu może pełnić rolę tortu urodzinowego, jeśli tylko dodamy odpowiednie dekoracje.
Zaletą ciast na zimno jest ich prostota i szybkość wykonania. Nawet osoby nie mające dużego doświadczenia kulinarnego są w stanie zrobić pyszny sernik na zimno lub ciasto bez pieczenia. Spód do ciasta wystarczy zrobić z herbatników lub biszkoptów. Następnie dodajemy masę serową lub kremy. Warstwy kremu lub sera możemy przedzielić warstwą nasączonych biszkoptów lub herbatników. Ciekawym pomysłem jest także rodzaj bloku czekoladowego z herbatnikami wylany do okrągłej tortownicy.
Okrągłe ciasto bez pieczenia dzięki odpowiednim dekoracjom doskonale zastąpi tort urodznowy. Dobrym tłem dla dekoracji jest ciemna polewa czekoladowa, na której układamy owoce, robimy rozetki z kremu, czy wypisujemy napisy. Pięknie ozdobiony sernik na zimno czy też ciasto bez pieczenia stanowi pyszny i lekki poczęstunek na urodziny, który ucieszy gości i solenizanta i sprawi, że nie staną się ociężali i będą się mogli długo bawić.