Strucel makowy

Opublikowano: 26.10.2022 r., 8:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Strucel makowy
Strucel makowy
Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy na święta.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
484 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (50 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Masa makowa z bakaliami (850 g)
  • Cukier puder (255 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, aromat rumowy, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, patelnia

Przepis na struclę makową krok po kroku

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niewielkiej miski włóż pokruszone drożdże i łyżkę cukru (odejmij ze składników). Mieszaj do rozpuszczenia i dodaj 50 ml lekko ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (przykryj ściereczką).

Rozpuść masło na patelni i ostudź.

Oddziel żółtka od białek.

Do większej miski wsyp mąkę (przesiej).

Dodaj opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, parę kropli aromatu, resztę cukru, żółtka oraz roztopione masło.

Wymieszaj wszystko z podrośniętym zaczynem.

Długo (minimum 8 minut) wyrabiaj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Ostatecznie ciasto powinno być jednolite i elastyczne.

Miskę oprósz lekko mąką i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

Zacznij ubijać białka na sztywno (ze szczyptą soli).

Masę makową przełóż do miski, wymieszaj wraz z kilkoma kroplami aromatu, startą skórką z cytryny i pomarańczy.

Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Minutę zagniataj i rozwałkuj, tworząc cienki (0,5 cm) prostokąt.

Posmaruj ciasto masą makową (pozostaw około 3 cm wolnego brzegu z jednej, dłuższej strony).

Zacznij zwijać ciasto od brzegu, który jest posmarowany masą. Zawiń w rulon. Ciasto owiń papierem do pieczenia tak jak cukierek.

Na blaszce do pieczenia ułóż ciasto łączeniem do dołu.

Pozostaw ciasto na 20 minut.

Nagrzej piekarnik na 160 st. C. z termoobiegiem.

Po 20 minutach wstaw ciasto do piekarnika (piecz w papierze do pieczenia).

Piec ciasto przez godzinę.

Po upieczeniu ostudź ciasto (otwórz papierowe zabezpieczenie).

Po ostudzeniu przygotuj lukier: sok z połowy cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Jeżeli trzeba, dodaj więcej cukru pudru lub soku z pomarańczy. Polej ciasto. Posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Odstaw do stężenia lukru.

Jak oceniasz przepis na struclę makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat strucli makowej

Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy na święta. Strucel makowy to rolada z ciasta drożdżowego nadziana makową masą z bakaliami. Ciasto polane jest lukrem i posypane kandyzowaną skórką z pomarańczy. Taki domowy wypiek to smaczny pomysł na słodkie ciasto, które może być dobre na każdą okazję. Przepis na strucel makowy najlepszy jest jednak w święta Bożego narodzenia. Wtedy te święta nabierają domowego klimatu.

Strucel makowy to domowy, smaczny wypiek, który kojarzy się ze świętami. Ze względu na to, że jest to ciasto drożdżowe, należy poświęcić czas na wyrastanie ciasta. Dlatego też przepis na strucel makowy dobrze jest zacząć piec minimum dzień wcześniej. Najlepszy do jedzenia będzie po minimum całej dobie, ale można jeść go także zaraz po stężeniu lukru. Strucel makowy można zrobić z różnymi dodatkami. Do bakalii zaliczyć można wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, migdały, laskowe, nerkowca…), suszone owoce (figi, daktyle, rodzynki, żurawinę, śliwki suszone, morele…) czy kandyzowane owoce.

Jak zrobić strucel makowy? Z tym prostym przepisem zrobisz go bez problemu. Do przepisu na strucel makowy składniki nie powinny być zimne. Na początku przygotuj zaczyn (wymieszaj drożdże z cukrem i mlekiem). Następnie rozpuść masło i oddziel żółtka od białek. W dużej misce umieść resztę składników na ciasto i wyrabiaj je długo z dodanym, wyrośniętym już zaczynem. Gdy ciasto będzie gładkie, włóż je do miski i odstaw na godzinę. W tym czasie można zrobić masę makową. Wystarczy ubić białka na sztywno. Masa makowa powinna być wymieszana z aromatem i skórką z cytrusów. Do masy makowej z bakaliami dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj. Następnie rozwałkuj cienko ciasto, posmaruj je masą i zwiń w roladę. Ciasto owiń papierem do pieczenia (zakręć z obu stron jak cukierka). Pozostaw jeszcze na kilkanaście minut i piecz w „opakowaniu”. Po upieczeniu i ostudzeniu przygotuj lukier, polej ciasto i posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy. Jak zrobisz strucel makowy, pozostaw go na kilka godzin do stężenia lukru. Prosty przepis na smaczne ciasto jest już gotowe.

*Gotowa masa makowa nie musi być dosładzana, ponieważ w jej składzie znajduje się już cukier.

*Dobry pomysł na dekorację zamiast lukru to polewa czekoladowa (mleczna, gorzka lub biała) oraz dowolne bakalie.

*Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.

*Możesz zrobić też sam, masę makową (mak, cukier/miód, masło, aromat, dowolne bakalie).

Alergeny w strucli makowej

Lista alergenów dla strucli makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

W przepisie na struclę makową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat rumowy, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze strucli makowej

na 100g gotowej potrawy

Przepis na strucel makowy jest wysokokaloryczny. Mak jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych (m.in. żelazo, cynk, magnez, witaminy A, E, D...). Maku nie zaleca się jeść osobom, które leczą się farmakologicznie m.in. na nadciśnienie (ponieważ mogą zachodzić interakcje).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
308.47
484.30
Białko (g)
7.07
11.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
55.36
86.92
Węglowodany przyswajalne (g)
53.11
83.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
7.13
11.19
Tłuszcze nasycone (g)
5.92
9.29
Cholesterol (mg)
42.81
67.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
51.66
81.10
Wapń (mg)
159.82
250.91
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
4.01
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli makowej 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli makowej

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Masa makowa
850 g
z bakaliami
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Cukier puder
255 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.27
Za 255 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
37.00