Przepis na makowiec japoński krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, szklana miska

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Oddziel żółtka do białek.

Żółtka wymieszaj z masą makowa, mlekiem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i jabłkami.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.

Przełóż ciasto do blachy i piecz w 180 C przez około 45 minut.

Czekoladę z masłem rozpuść nad kąpielom wodną (na garnku z wodą ułóż miseczkę z czekoladą i masłem i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści).

Upieczone ciasto, lekko przestudź, polej polewą i zostaw do zastygnięcia polewy.

Kawałki makowca japońskiego na białym talerzyku. Z tyłu widoczna jest tabliczka czekolady.
Makowiec japoński
Koszt przygotowania dania
18.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Makowiec japoński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu japońskim

Makowiec japoński to ciasto z makiem oraz z jabłkami. Jest takim połączeniem szarlotki z makowcem, ale z przewagą w kierunku makowca. Ze względu na prosty przepis ten placek przygotujesz bez żadnego problemu. Nie wymaga wyrabiania ciasta jak w przypadku makowców z kruchym lub drożdżowym ciastem. Jabłka nadają dodatkowej wilgoci i delikatności całemu ciastu.

Przepis na makowiec japoński niestety raczej nie ma żadnego związku z Japonią. Przeglądając internet, nie natrafiłam na źródła, które przemawiałyby za uznaniem tego ciasta za japońskie. Znalazłam jedynie pogłoskę, że zostało ono nazwane w ten sposób, ponieważ bardzo zasmakowało Japończykom i z tego powodu nadano mu nazwę makowca japońskiego, lecz nie znalazłam potwierdzenia tego na stronach po japońsku. Prawdopodobnie nikt w Japonii nawet nie wie o polskim makowcu, któremu przypisujemy japońskie korzenie.

Pomimo tego warto przygotować to ciasto, ponieważ jest bardzo szybkie i smaczne. Masa makowa możesz zostać zrobiona z ugotowanego i zmielonego maku lub gotowej masy makowej z puszki. Ja ze względu na czas przygotowania wybieram gotowy mak w puszce i takiego też użyłam w tym przepisie. Jabłka do ciasta ścieramy na tarce — możesz je wcześniej obrać lub zetrzeć razem ze skórką, aby uzyskać więcej składników odżywczych i błonnika z jabłek, lub kroimy w kostkę. Po rozdrobnieniu dodaj do jabłek sok z cytryny, aby ograniczyć ciemnienie. Do masy makowej i jabłek dodajemy jajka, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Masa makowa ze względu na zawartość miodu i/lub cukru będzie miała wysoki indeks glikemiczny. Żeby to zmienić, możesz przygotować własną masę makową. Wymaga ona trochę czas i pracy, ale warto, bo jest pyszna. Przygotowuje się ją z ugotowanego i zmielonego maku (najlepiej zmielić go około 2-3 razy), syropu z agawy, słodzika oraz orzechów. Możesz przyspieszyć całą pracę, używając mielonego maku. Powinien być dostępny w większych sklepach i z pewnością w internecie. Taki mak wystarczy zalać gorącym mlekiem (najlepiej od razu rozpuścić w nim słodzik) i pozostawić do nasiąknięcia lub chwilę pogotować. Potem wystarczy dodać syrop i posiekane orzechy.

Gotową masę na makowiec japoński przekładamy do blachy do pieczenia. To jak długo piec taki makowiec zależy do grubości masy. Jeżeli masz większą blachę i ciasto jest cieńsze, to wystarczy około 40 minut, a przy grubszym cieście piecz je około 50 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Wartości odżywcze makowca japońskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
Białko
5.73 g
7.17 g

Węglowodany w makowcu japońskim

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
31.43 g
39.29 g
Węglowodany przyswajalne
28.22 g
35.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.21 g
4.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
10.41 g
13.01 g
Cholesterol
75.73 mg
94.66 mg

Składniki mineralne w przepisie na makowiec japoński

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
53.60 mg
67.00 mg
Wapń
157.03 mg
196.28 mg
Żelazo
1.79 mg
2.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca japońskiego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu japońskim

Lista alergenów dla makowca japońskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania makowca japońskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
500 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na makowiec japoński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób