Potrawy na wigilię
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal
-
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal
Potrawy na wigilię - przepisy
-
Ryba po grecku
Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją …
30 + 20 min łatwy 10 179 kcal -
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal
-
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal
-
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie …
90 + 40 min łatwy 12 253 kcal
-
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal
-
Sałatka na wigilię
Sałatka na wigilię w naszym przepisie to propozycja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest to doskonały dodatek na stół wigilijny do dań …
20 + 30 min łatwy 10 163 kcal
-
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi …
60 + 20 min łatwy 20 72 kcal
-
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal
-
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 81 kcal
-
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Racuchy wigilijne
Racuchy wigilijne to doskonały pomysł na drożdżowe słodkości nie tylko od święta. Pyszne drożdżowe placuszki możesz podawać ze świeżymi owocami …
15 + 25 min łatwy 8 450 kcal
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie …
90 + 40 min łatwy 12 253 kcal -
Keks świąteczny
Keks świąteczny to ciasto pyszne i bardzo aromatyczne. Dodatkowo wspaniale się prezentuje, ze względu na liczne kolory suszonych owoców, które …
20 + 50 min łatwy 10 335 kcal
-
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal
-
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal
-
Ryba po kaszubsku
Ta pyszna, wigilijna, panierowana ryba po kaszubsku jest idealna na święta. Próbowałeś takiej wersji? Jeśli nie to wypróbuj przepis na …
30 min łatwy 8 315 kcal
-
Sernik z wiaderka
Smaczny sernik z wiaderka to doskonała propozycja na łatwy sernik domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, …
10 + 60 min łatwy 15 208 kcal
-
Pierogi ze szpinakiem
Nasz przepis na pierogi ze szpinakiem zachwyci wiele osób. Szpinak nie jest za bardzo lubiany przez dzieci, jak i przez …
90 min trudny 5 667 kcal
-
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal
-
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal
-
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal
-
Sernik straciatella
Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki …
30 min łatwy 10 597 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal
-
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal
-
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 min łatwy 6 571 kcal -
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal -
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal
-
Gołąbki meksykańskie
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 6 380 kcal -
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest …
20 + 40 min średni 10 752 kcal
-
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo …
30 + 70 min średni 12 564 kcal
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami to doskonała propozycja na słodkie ciasto na Wielkanocne biesiady. Mazurek to tradycyjne polskie ciasto podawane na …
30 + 40 min łatwy 10 808 kcal
-
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
Sernik banoffee w wersji bez dodatku cukru to przepis na pyszne ciasto inspirowane słynnym banoffee pie. Tutaj banoffee pie połączone …
30 + 60 min średni 20 329 kcal
-
Bigos staropolski
Bigos staropolski z kapusty kiszonej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt …
30 + 60 min łatwy 5 244 kcal -
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal
-
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe przygotowuje się bardzo szybko. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je podawać z wieloma dodatkami, …
45 min łatwy 2 416 kcal
-
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal
-
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem to przepis na domowe, przepyszne, pożywne i sycące danie dla całej rodziny, ktore idealnie sprawdzi się w …
40 min łatwy 2 1122 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal
Potrawy na wigilię - co to jest?
Według starej tradycji katolickiej w dzień Wigilii na stole powinno pojawić się 12 potraw. Zgodnie z symboliką chrześcijańską, ilość dań świątecznych odzwierciedlać ma dwunastu apostołów. Z kolei wierzenia ludowe głoszą, iż 12 potraw to po prostu odniesienie do liczby miesięcy w roku. Potrawy na Wigilię są zazwyczaj bardzo tradycyjne, niewielu ludzi w ten dzień eksperymentuje z nowościami kulinarnymi. Wśród dań świątecznych nie może zabraknąć pierożków z kapustą i grzybami, ryb, czerwonego barszczu z uszkami i kapusty z grochem.
Potrawy na Wigilię – zbiór pomysłów i przepisów na tradycyjne dania świąteczne
Potrawy na Wigilię są ważnym elementem świąt, którego w ten dzień nie może zabraknąć na żadnym stole. Tradycyjne dania w postaci barszczu czerwonego i pierogów z kapustą są tym, na co czeka się przez cały rok. Według chrześcijańskiej tradycji, na stole powinno stanąć aż 12 potraw. Które przepisy wigilijne są najlepsze? Jakie świąteczne dania są najprostsze do przygotowania? Oto zbiór pomysłów oraz przepisów na potrawy, które najbardziej kojarzą się wszystkim z Wigilią.
Potrawy na Wigilię – sprawdź przepisy na najlepsze dania świąteczne
1. Barszcz z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami to słynne danie postne, bez którego ciężko wyobrazić sobie wigilijny stół. Rzadko kiedy tę potrawę robi się poza okresem świątecznym. Słynna zupa nie jest jednak popularna wyłącznie w naszym kraju, bo zajadają się nią także ludzie w państwach Europy zarówno Środkowej, jak i Wschodniej. Charakterystyczny kwaskowaty posmak barszczu zyskał swoich zwolenników w wielu krajach. Jego podstawą są oczywiście czerwone buraki ćwikłowe, a także włoszczyzna. Uszka pływające w barszczu to z kolei malutkie pierożki, które w środku mają zazwyczaj farsz grzybowy. Ich wielkość porównać można do włoskich pierogów tortellini, jednak uszka w barszczu są zdecydowanie bardziej miękkie.
Do przyrządzenia barszczu potrzeba niewielu składników – podobnie sprawa ma się z robieniem uszek. Do tych drugich potrzeba w zasadzie mąki, jajek, ugotowanych grzybów, cebuli i oliwy. Największym zadaniem może okazać się wyrobienie ciasta – dokładnie takiego samego jak na pierogi, a następnie zawinięcie w nie nadzienia z uszek. Pierożki są bowiem tak małe, że trzeba się mocno przyłożyć, aby uszka nie rozkleiły się podczas gotowania. Uszka można podawać gościom osobno tak, aby każdy nałożył sobie porcję lub na talerzu, zanurzone bezpośrednio w barszczu. Poleca się jednak tę pierwszą opcję – wówczas uszka będą dłużej świeże i każdy zje ich tyle, ile będzie chciał.
2. Pierogi z kapustą i grzybami
Co na Wigilię jest obowiązkowym elementem każdego świątecznego menu? Oczywiście, że pierogi z kapustą i grzybami! Ciężko znaleźć osobę, która w ten wyjątkowy dzień nie zajadałaby się pierogami. W Polsce pierogi z kapustą i grzybami stały się sławne dzięki duchownemu Jackowi Odrowążowi, który przepis na danie przywiózł z Kijowa. Kapelan podróżował po Ukrainie, gdzie zasmakowały mu pierogi. Postanowił więc zabrać do Polski recepturę na tę potrawę. Według historyków Odrowąż miał jednak pewnego razu zwiedzać Podkarpacie. Gdy w połowie drogi zrobił się głodny, postanowił przyrządzić danie z tego, co akurat miał przy sobie – a miał jedynie mąkę, kapustę i grzyby. Właśnie tym sposobem duchowny wpadł na pomysł pierogów z kapustą i grzybami, bez których dziś Wigilia chyba nie miałaby tak wielkiej magii.
Ciężko udowodnić, czy to Jacek Odrowąż faktycznie jest pomysłodawcą pierogów. Wiadomo jednak, że ciasto na pierogi znane było już w Starożytnych Chinach. Mimo to, pierogi z kapustą i grzybami uważamy za nasze tradycyjne danie na Wigilię. Niektórzy uważają, że to najlepsza potrawa świąteczna, której ciężko dorównać. Czy przygotowanie pierogów jest trudne? Niekoniecznie, jeśli potrafi się wyrabiać i chować do wykrojonych z niego kółek aromatyczny farsz. Wystarczy jednak odrobina nauki i wprawy, aby klejenie pierogów na Wigilię stało się przyjemnym oraz szybkim procesem.
Wigilijne dania postne – przygotowanie świątecznych potraw, krok po kroku
3. Ryba po grecku i karp
Dania rybne to coś, z czego słynie Wigilia. Ryby są bowiem bardzo ważnym symbolem chrześcijańskim, który ma w czasie świąt szczególne znacznie. Wśród dwunastu dań najczęściej pojawiają się przynajmniej dwie ryby – karp oraz ryba po grecku. W rybie po grecku nie króluje wyłącznie soczyste mięso z ryb, ale też duszone warzywa, które w daniu łączą się z sosem pomidorowym. Jest to potrawa, którą niezwykle łatwo przygotować. Najlepiej jednak zabrać się za robienie ryby po grecku wcześniej, a nie w ostatni dzień – składniki potrawy powinny się bowiem odpowiednio ze sobą „przegryźć”, żeby ryba nabrała niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowując sobie wszystkie składniki wcześniej, rybę po grecku będzie można zrobić dosłownie w kwadrans. Z ryb jakiego rodzaju powinno się przyrządzać danie? Najlepszy będzie filet z dorsza, mintaja albo morszczuka. Ważne, żeby ryba nie miała ości.
Rybne potrawy na Wigilię są podstawą. Wśród nich nie może zatem zabraknąć słynnego karpia, którego najlepiej zakupić ze sprawdzonego łowiska. Można podawać go zarówno pieczonego, jak i smażonego saute lub w panierce. Karpia zazwyczaj jemy na święta – poza Wigilią mało kto decyduje się go spożywać. Karpia powinno się oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem i panierować w jajku z bułką – to najbardziej popularna metoda przyrządzania ryby. Karpia smaży się na rozgrzanym i głębokim oleju, który można dodatkowo doprawić czosnkiem. Ważne, aby usmażyć rybę z obu stron na złoto.
4. Kapusta z grochem
Nie może jej zabraknąć podczas Wigilii! To klasyczna potrawa świąteczna, której bazę stanowi kiszona kapusta i łuskany groch. W Polsce oba te warzywa uprawiane są od setek lat. Dawniej kapusta była bardzo popularna w całym naszym kraju, a także nie było większego problemu z jej dostępnością. Właśnie przez to jadło się ją nie tylko od święta, ale i na co dzień. Żeby jednak posiłki nie były nudne, dodawano do niej wiele różnych składników, zwłaszcza groch. Kapustę z grochem smażyło się następnie na słoninie, serwując danie w wielu polskich domach. Była to potrawa na tyle popularna, iż większość wesel bez kapusty po prostu się nie odbywało. Kapusta z grochem pozostała z nami do dziś, jednak większość ludzi zajada się nią wyłącznie podczas świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie kapusty nie jest trudnym zadaniem, ale zajmuje sporo czasu. Łuskany groch całościowo lub w połówkach trzeba bowiem najpierw zalać wrzącą wodą i odstawić do osobnego naczynia, żeby mógł się namoczyć. Później trzeba gotować go na bardzo małym ogniu, żeby zrobił się miękki. Niektórzy czekają też, aż groch się rozpadnie. Następnie groch się odcedza, przeciera przez sito i miksuje – ewentualnie zostawia go w całości. Kapustę trzeba posiekać, zalać ją wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu. Koniecznie wrzuć do niej ziele angielskie i liście laurowe, żeby nabrała fantastycznego aromatu! Dodać trzeba do niej później groch, wymieszać całość i dorzucić zeszkloną uprzednio na oleju, posiekaną na małe kawałeczki cebulę. Kapustę z grochem warto doprawić solą, pieprzem, kminkiem lub majerankiem. Po przyprawieniu koniecznie odstaw danie na całą noc w chłodne miejsce. Potrawa smaku nabierze bowiem dopiero drugiego, a niekiedy nawet trzeciego dnia po przyrządzeniu.
Pamiętaj o słodkościach!
Czymże byłyby święta bez słodyczy? Jednymi z najbardziej kultowych są oczywiście pierniczki, które przygotowuje się na kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt dni przed Wigilią. Ciasteczka powinny być puszyste i miękkie, ale też kruche. Można ozdobić je oczywiście udekorować w świąteczne wzory albo wykrawać ciasto na pierniczki w np. gwiazdki czy choinki. Ciasteczka obłędnie smakują z lukrem, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami, miodem czy też polewą czekoladową. Z ich korzenną nutą świetnie współgra większość składników.
Wigilijne pierniczki to również te z polewą, zwłaszcza śliwkową. Niewiele osób decyduje się jednak samemu piec ciasto na pierniczki, a później napełniać je domowymi powidłami ze śliwek. Potrawy na Wigilię może nie są trudne w przygotowaniu, jednak bardzo czasochłonne. Mimo wszystko warto postarać się, aby na świątecznym stole stanęło większość własnoręcznie przygotowanych potraw niż tych gotowych ze sklepu spożywczego.