Potrawy na wigilię

potrawy na wigilię

Według starej tradycji katolickiej w dzień Wigilii na stole powinno pojawić się 12 potraw. Zgodnie z symboliką chrześcijańską, ilość dań świątecznych odzwierciedlać ma dwunastu apostołów. Z kolei wierzenia ludowe głoszą, iż 12 potraw to po prostu odniesienie do liczby miesięcy w roku. Potrawy na Wigilię są zazwyczaj bardzo tradycyjne, niewielu ludzi w ten dzień eksperymentuje z nowościami kulinarnymi. Wśród dań świątecznych nie może zabraknąć pierożków z kapustą i grzybami, ryb, czerwonego barszczu z uszkami i kapusty z grochem.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy na wigilię

Przepisy w temacie potrawy na wigilię

Potrawy na Wigilię – zbiór pomysłów i przepisów na tradycyjne dania świąteczne

Potrawy na Wigilię są ważnym elementem świąt, którego w ten dzień nie może zabraknąć na żadnym stole. Tradycyjne dania w postaci barszczu czerwonego i pierogów z kapustą są tym, na co czeka się przez cały rok. Według chrześcijańskiej tradycji, na stole powinno stanąć aż 12 potraw. Które przepisy wigilijne są najlepsze? Jakie świąteczne dania są najprostsze do przygotowania? Oto zbiór pomysłów oraz przepisów na potrawy, które najbardziej kojarzą się wszystkim z Wigilią.

Potrawy na Wigilię – sprawdź przepisy na najlepsze dania świąteczne

1. Barszcz z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami to słynne danie postne, bez którego ciężko wyobrazić sobie wigilijny stół. Rzadko kiedy tę potrawę robi się poza okresem świątecznym. Słynna zupa nie jest jednak popularna wyłącznie w naszym kraju, bo zajadają się nią także ludzie w państwach Europy zarówno Środkowej, jak i Wschodniej. Charakterystyczny kwaskowaty posmak barszczu zyskał swoich zwolenników w wielu krajach. Jego podstawą są oczywiście czerwone buraki ćwikłowe, a także włoszczyzna. Uszka pływające w barszczu to z kolei malutkie pierożki, które w środku mają zazwyczaj farsz grzybowy. Ich wielkość porównać można do włoskich pierogów tortellini, jednak uszka w barszczu są zdecydowanie bardziej miękkie.

Do przyrządzenia barszczu potrzeba niewielu składników – podobnie sprawa ma się z robieniem uszek. Do tych drugich potrzeba w zasadzie mąki, jajek, ugotowanych grzybów, cebuli i oliwy. Największym zadaniem może okazać się wyrobienie ciasta – dokładnie takiego samego jak na pierogi, a następnie zawinięcie w nie nadzienia z uszek. Pierożki są bowiem tak małe, że trzeba się mocno przyłożyć, aby uszka nie rozkleiły się podczas gotowania. Uszka można podawać gościom osobno tak, aby każdy nałożył sobie porcję lub na talerzu, zanurzone bezpośrednio w barszczu. Poleca się jednak tę pierwszą opcję – wówczas uszka będą dłużej świeże i każdy zje ich tyle, ile będzie chciał.

2. Pierogi z kapustą i grzybami

Co na Wigilię jest obowiązkowym elementem każdego świątecznego menu? Oczywiście, że pierogi z kapustą i grzybami! Ciężko znaleźć osobę, która w ten wyjątkowy dzień nie zajadałaby się pierogami. W Polsce pierogi z kapustą i grzybami stały się sławne dzięki duchownemu Jackowi Odrowążowi, który przepis na danie przywiózł z Kijowa. Kapelan podróżował po Ukrainie, gdzie zasmakowały mu pierogi. Postanowił więc zabrać do Polski recepturę na tę potrawę. Według historyków Odrowąż miał jednak pewnego razu zwiedzać Podkarpacie. Gdy w połowie drogi zrobił się głodny, postanowił przyrządzić danie z tego, co akurat miał przy sobie – a miał jedynie mąkę, kapustę i grzyby. Właśnie tym sposobem duchowny wpadł na pomysł pierogów z kapustą i grzybami, bez których dziś Wigilia chyba nie miałaby tak wielkiej magii.

Ciężko udowodnić, czy to Jacek Odrowąż faktycznie jest pomysłodawcą pierogów. Wiadomo jednak, że ciasto na pierogi znane było już w Starożytnych Chinach. Mimo to, pierogi z kapustą i grzybami uważamy za nasze tradycyjne danie na Wigilię. Niektórzy uważają, że to najlepsza potrawa świąteczna, której ciężko dorównać. Czy przygotowanie pierogów jest trudne? Niekoniecznie, jeśli potrafi się wyrabiać i chować do wykrojonych z niego kółek aromatyczny farsz. Wystarczy jednak odrobina nauki i wprawy, aby klejenie pierogów na Wigilię stało się przyjemnym oraz szybkim procesem.

Wigilijne dania postne – przygotowanie świątecznych potraw, krok po kroku

3. Ryba po grecku i karp

Dania rybne to coś, z czego słynie Wigilia. Ryby są bowiem bardzo ważnym symbolem chrześcijańskim, który ma w czasie świąt szczególne znacznie. Wśród dwunastu dań najczęściej pojawiają się przynajmniej dwie ryby – karp oraz ryba po grecku. W rybie po grecku nie króluje wyłącznie soczyste mięso z ryb, ale też duszone warzywa, które w daniu łączą się z sosem pomidorowym. Jest to potrawa, którą niezwykle łatwo przygotować. Najlepiej jednak zabrać się za robienie ryby po grecku wcześniej, a nie w ostatni dzień – składniki potrawy powinny się bowiem odpowiednio ze sobą „przegryźć”, żeby ryba nabrała niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowując sobie wszystkie składniki wcześniej, rybę po grecku będzie można zrobić dosłownie w kwadrans. Z ryb jakiego rodzaju powinno się przyrządzać danie? Najlepszy będzie filet z dorsza, mintaja albo morszczuka. Ważne, żeby ryba nie miała ości.

Rybne potrawy na Wigilię są podstawą. Wśród nich nie może zatem zabraknąć słynnego karpia, którego najlepiej zakupić ze sprawdzonego łowiska. Można podawać go zarówno pieczonego, jak i smażonego saute lub w panierce. Karpia zazwyczaj jemy na święta – poza Wigilią mało kto decyduje się go spożywać. Karpia powinno się oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem i panierować w jajku z bułką – to najbardziej popularna metoda przyrządzania ryby. Karpia smaży się na rozgrzanym i głębokim oleju, który można dodatkowo doprawić czosnkiem. Ważne, aby usmażyć rybę z obu stron na złoto.

4. Kapusta z grochem

Nie może jej zabraknąć podczas Wigilii! To klasyczna potrawa świąteczna, której bazę stanowi kiszona kapusta i łuskany groch. W Polsce oba te warzywa uprawiane są od setek lat. Dawniej kapusta była bardzo popularna w całym naszym kraju, a także nie było większego problemu z jej dostępnością. Właśnie przez to jadło się ją nie tylko od święta, ale i na co dzień. Żeby jednak posiłki nie były nudne, dodawano do niej wiele różnych składników, zwłaszcza groch. Kapustę z grochem smażyło się następnie na słoninie, serwując danie w wielu polskich domach. Była to potrawa na tyle popularna, iż większość wesel bez kapusty po prostu się nie odbywało. Kapusta z grochem pozostała z nami do dziś, jednak większość ludzi zajada się nią wyłącznie podczas świąt Bożego Narodzenia.

Przygotowanie kapusty nie jest trudnym zadaniem, ale zajmuje sporo czasu. Łuskany groch całościowo lub w połówkach trzeba bowiem najpierw zalać wrzącą wodą i odstawić do osobnego naczynia, żeby mógł się namoczyć. Później trzeba gotować go na bardzo małym ogniu, żeby zrobił się miękki. Niektórzy czekają też, aż groch się rozpadnie. Następnie groch się odcedza, przeciera przez sito i miksuje – ewentualnie zostawia go w całości. Kapustę trzeba posiekać, zalać ją wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu. Koniecznie wrzuć do niej ziele angielskie i liście laurowe, żeby nabrała fantastycznego aromatu! Dodać trzeba do niej później groch, wymieszać całość i dorzucić zeszkloną uprzednio na oleju, posiekaną na małe kawałeczki cebulę. Kapustę z grochem warto doprawić solą, pieprzem, kminkiem lub majerankiem. Po przyprawieniu koniecznie odstaw danie na całą noc w chłodne miejsce. Potrawa smaku nabierze bowiem dopiero drugiego, a niekiedy nawet trzeciego dnia po przyrządzeniu.

Pamiętaj o słodkościach!

Czymże byłyby święta bez słodyczy? Jednymi z najbardziej kultowych są oczywiście pierniczki, które przygotowuje się na kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt dni przed Wigilią. Ciasteczka powinny być puszyste i miękkie, ale też kruche. Można ozdobić je oczywiście udekorować w świąteczne wzory albo wykrawać ciasto na pierniczki w np. gwiazdki czy choinki. Ciasteczka obłędnie smakują z lukrem, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami, miodem czy też polewą czekoladową. Z ich korzenną nutą świetnie współgra większość składników.

Wigilijne pierniczki to również te z polewą, zwłaszcza śliwkową. Niewiele osób decyduje się jednak samemu piec ciasto na pierniczki, a później napełniać je domowymi powidłami ze śliwek. Potrawy na Wigilię może nie są trudne w przygotowaniu, jednak bardzo czasochłonne. Mimo wszystko warto postarać się, aby na świątecznym stole stanęło większość własnoręcznie przygotowanych potraw niż tych gotowych ze sklepu spożywczego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto