Przepisy na święta - polecane przepisy
-
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze …
20 + 40 min łatwy 10 285 kcal -
Ciasto pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 16 521 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Udziec z indyka duszony
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw …
20 + 60 min łatwy 6 212 kcal
Przepisy na święta - pozostałe przepisy
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem …
60 + 15 min średni 5 487 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i …
15 + 30 min łatwy 6 302 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal
-
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 -
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal
-
Królik z piekarnika
Królik z piekarnika to niesamowicie pyszna potrawa, która zachwyca delikatnością i pysznym aromatem. Całość można przygotować w niezwykle szybkim czasie …
20 + 60 min łatwy 4 527 kcal -
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Pierogi z suszonymi śliwkami nie są zbyt popularne wśród pierogów …
20 + 10 min średni 20 1018 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Udka z kaczki z jabłkami
Udka z kaczki z jabłkami to pomysł na naprawdę pyszny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na …
20 + 80 min łatwy 2 412 kcal
-
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu …
20 + 240 min trudny 30 160 kcal -
Papanași
Papanași to słodki rumuński wyrób, wyrabia się go z mąki pszennej i twarogu. Podaje się z kwaśną śmietaną i świeżymi …
20 + 20 min łatwy 10 221 kcal
-
Karjalanpiirakat
Karjalanpiirakat to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z mąki pszennej. Nadziewane ciasto przypomina wyglądem pierogi. …
20 + 50 min łatwy 6 450 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal -
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal -
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal
-
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 202 kcal -
Grzyby w pomidorach
Grzyby w pomidorach to doskonały pomysł na zachowanie lasu w słoiku na zimę. Pyszne grzyby do słoików wspaniale smakują podane …
20 + 50 min łatwy 6 487 kcal -
Kiszone grzyby
Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne …
15 min średni 10 76 kcal -
Suszone kanie
Suszone kanie to doskonały pomysł na zachowanie grzybów na zimę. Suszone grzyby możesz wykorzystać do zup, sosów czy krokietów. Czubajka …
20 + 450 min łatwy 4 55 kcal
Często zadawane pytania
Sprawdzone przepisy na święta. Oto tradycyjne świąteczne dania
Przepisy na święta zdecydowanie rządzą się swoimi własnym prawami. Jeśli przygotowujemy się do świąt, zwracamy szczególną uwagę na bogactwo smaków i wartościowych dodatków do potraw, mniejszą wagę przykładając do sfery finansowej i zdrowotnej. Nieważne czy przygotowujemy potrawy bożonarodzeniowe czy wielkanocne, bardzo często szczególnie nam zależy na tym, aby serwowane dania były jak najbardziej odświętne. Jakie przepisy na święta są najbardziej popularne?
Boże Narodzenie - jakie menu świąteczne jest najbardziej popularne?
Przepisy na święta Bożego Narodzenia są z reguły stałe i chociaż coraz częściej przygotowujemy nowe wersje potraw, to schemat na świąteczne menu jest z reguły podobny. Przygotowywane dania opierają się w dużej mierze o nasze zdolności kulinarne i preferencje smakowe, ale przepisy na świąteczne przysmaki często się powtarzają. Jakie potrawy bożonarodzeniowe spotyka się najczęściej w naszych domach?
- Ryby. Szczególne miejsce na wigilijnym stole zajmuje karp, ale coraz częściej pojawiają się również inne rodzaje ryb. Przepisy na kulinarne wykorzystanie ryb są różnorodne, najczęściej pojawiają się jednak takie dania jak: karp smażony, karp w galarecie, filety rybne w panierce, ryba po grecku oraz pasztet rybny. Cennym dodatkiem do świątecznego jadłospisu są również śledzie, które poza walorami smakowymi dostarczają nam także wielu cennych składników odżywczych. Pomysłów na śledzie jest wiele, możemy je przygotować tradycyjnie w oleju, w sosie śmietanowych, w postaci sałatki lub koreczków.
- Zupa. Tradycyjnie na święta przygotowuje się barszcz czerwony, który podaje się z uszkami lub zupę grzybową. Wybór zupy zależy w dużej mierze od regionu, z którego się wywodzimy, ale również od naszych upodobań smakowych. Barszcz czerwony najlepiej przygotować na bazie własnoręcznie przygotowanego zakwasu, o jego intensywny smak zadba dodatek soku z cytryny lub octu w czasie gotowania. Zupę grzybową przyrządzamy na bazie suszonych grzybów i podajemy ją w formie czystej do picia lub zabieloną wcześniej śmietaną.
- Pierogi i uszka. W wigilię podaje się najczęściej uszka z grzybami lub pierogi z pieczarkami albo kapustą i grzybami. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone, takie jakie lubimy najbardziej. Coraz częściej na naszych stołach możemy również spotkać pierogi z innymi farszami: klasyczne ruskie, ze szpinakiem, z farszem z soczewicy lub na słodko z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. W pierwszy i drugi dzień świąt często serwujemy również pierogi z mięsem.
- Rozmaite potrawy z kapustą i grzybami. Mogą to być pierogi, klasyczna kapusta z grzybami i grochem, paszteciki serwowane do barszczu czerwonego, krokiety, kulebiaki, łazanki z kapustą i pieczarkami, bigos w wersji bezmięsnej i mięsnej na kolejne dni świąt, a także tradycyjne gołąbki. Dania kapustne często podaje się z grochem, który dodatkowo zwiększa zawartość białka w posiłku, należy również pamiętać o przyprawach, które ułatwią trawienie, ponieważ potrawy z kapustą mogą być ciężkostrawne.
- Desery. Do najbardziej popularnych ciast i deserów należą zdecydowanie piernik, makowiec, kluski z makiem oraz kutia. Do picia podczas kolacji wigilijnej często przygotowuje się również kompot z suszonych owoców. To dobre rozwiązanie, bo oprócz walorów smakowych, skutecznie poprawia również trawienie.
Najlepsze przepisy na święta Bożego Narodzenia - Symbolika potraw bożonarodzeniowych
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, a następnie dni świąt Bożego Narodzenia również obfitują w dużą ilość przysmaków. Zasiadając do stołu, warto zastanowić się, skąd wzięły się konkretne dania i jakie symbole można im przypisać.
Jednymi z najważniejszych potraw na stole wigilijnym są ryby, które symbolizują płodność oraz odradzanie się. Tradycyjne podania mówią, że ten kto zje choć kawałek ryby podczas wigilii, zapewni sobie powodzenie na cały następny rok. Dania z kapustą mają nam zagwarantować zdrowie, siłę, energię i dostatek, a orzechy i mak w potrawach świątecznych symbolizują bogactwo, płodność oraz spokojny sen.
Na początku wieczerzy wigilijnej dzielimy się zazwyczaj opłatkiem, który jest symbolem chleba. Ma to za zadanie zapewnić nas, że nie zabraknie nam chleba przez cały następny rok. Z tego samego powodu warto chociaż spróbować wszystkich dwunastu potraw, gdyż według tradycji ma to sprawić, że w nadchodzącym roku będziemy mieć wystarczającą ilość jedzenia.
Najlepsze potrawy na Wielkanoc
Jakie przysmaki najczęściej przygotowujemy na święta wielkanocne? Choć dania obiadowe oraz ciasta mogą być podobne do tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, to tradycyjne potrawy świąteczne znacznie się jednak różnią.
Podstawą wielkanocnego menu są zdecydowanie jajka, które możemy podawać w rozmaitych odsłonach. Są one najważniejszym elementem tradycyjnego wielkanocnego koszyczka, możemy je również podać w wersji jajek w majonezie, pasty jajecznej, sałatek z jajkami, jajek faszerowanych. Jajka, ugotowane na twardo, z których robimy pisanki, są w koszyczku wielkanocnym symbolem płodności oraz zwycięstwa życia.
Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest wielkanocny żurek, przygotowywany na domowym zakwasie, z dodatkiem wędzonki, mięsa, ziemniaków, jajek, chrzanu i białej kiełbasy. Sama biała kiełbasa jest również stałym elementem wielkanocnego biesiadowania, podawana zarówno w żurku, jak i w innych postaciach, przykładowo jako kiełbasa smażona, pieczona z cebulą i czosnkiem, gotowana, a także jako nadzienie do ciasta francuskiego.
Przygotowując potrawy wielkanocne szykujemy również wiele potraw mięsnych. Najczęściej są to pieczone szynki wieprzowe, pieczony schab (na przykład ze śliwką), kiełbasy oraz kabanosy. Ważną potrawą wielkanocną jest również pasztet, który często przyrządzamy jedynie z okazji świąt. Tradycyjny pasztet wielkanocny przygotowujemy z różnych rodzajów mięsa, przykładowo z wieprzowiny, wołowiny, wątróbki, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Poza popularnymi ciastami, które przygotowujemy na inne święta, typu sernik czy makowiec, w wielkanocnym menu powinny się również znaleźć inne wypieki. Najważniejszym z nich jest tradycyjna, drożdżowa babka wielkanocna. Smak babki zależy od naszych preferencji smakowych, może to być typowa babka piaskowa, marmurkowa (z dodatkiem kakao), cytrynowa lub w innym wybranym smaku. Oblana lukrem i posypana bakaliami będzie pysznym uzupełnieniem wytrawnych potraw świątecznych. Nieodłącznym elementem świątecznych deserów są również mazurki, najczęściej przygotowywane na kruchym cieście z dodatkiem lukru, czekolady, orzechów i bakalii.