Przepisy na święta

przepisy na święta

Potrawy na Boże Narodzenie, Wielkanoc lub inne święta to dania, na które zwracamy szczególną uwagę przy planowaniu menu. Ciasta, desery, dania obiadowe, ryby czy jajka to najczęstsze elementy świątecznego biesiadowania. Święta to czas, kiedy przyrządzamy największą ilość pysznych przysmaków. Niezależnie od rodzaju świąt, warto zwrócić szczególną uwagę na wysoką jakość używanych produktów spożywczych oraz na wprowadzenie zmian, które podwyższą wartość zdrowotną przygotowywanych dań.

Przepisy na święta - polecane przepisy

Przepisy na święta - pozostałe przepisy

Sprawdzone przepisy na święta. Oto tradycyjne świąteczne dania

Przepisy na święta zdecydowanie rządzą się swoimi własnym prawami. Jeśli przygotowujemy się do świąt, zwracamy szczególną uwagę na bogactwo smaków i wartościowych dodatków do potraw, mniejszą wagę przykładając do sfery finansowej i zdrowotnej. Nieważne czy przygotowujemy potrawy bożonarodzeniowe czy wielkanocne, bardzo często szczególnie nam zależy na tym, aby serwowane dania były jak najbardziej odświętne. Jakie przepisy na święta są najbardziej popularne?

Boże Narodzenie - jakie menu świąteczne jest najbardziej popularne?

Przepisy na święta Bożego Narodzenia są z reguły stałe i chociaż coraz częściej przygotowujemy nowe wersje potraw, to schemat na świąteczne menu jest z reguły podobny. Przygotowywane dania opierają się w dużej mierze o nasze zdolności kulinarne i preferencje smakowe, ale przepisy na świąteczne przysmaki często się powtarzają. Jakie potrawy bożonarodzeniowe spotyka się najczęściej w naszych domach?

  • Ryby. Szczególne miejsce na wigilijnym stole zajmuje karp, ale coraz częściej pojawiają się również inne rodzaje ryb. Przepisy na kulinarne wykorzystanie ryb są różnorodne, najczęściej pojawiają się jednak takie dania jak: karp smażony, karp w galarecie, filety rybne w panierce, ryba po grecku oraz pasztet rybny. Cennym dodatkiem do świątecznego jadłospisu są również śledzie, które poza walorami smakowymi dostarczają nam także wielu cennych składników odżywczych. Pomysłów na śledzie jest wiele, możemy je przygotować tradycyjnie w oleju, w sosie śmietanowych, w postaci sałatki lub koreczków.
  • Zupa. Tradycyjnie na święta przygotowuje się barszcz czerwony, który podaje się z uszkami lub zupę grzybową. Wybór zupy zależy w dużej mierze od regionu, z którego się wywodzimy, ale również od naszych upodobań smakowych. Barszcz czerwony najlepiej przygotować na bazie własnoręcznie przygotowanego zakwasu, o jego intensywny smak zadba dodatek soku z cytryny lub octu w czasie gotowania. Zupę grzybową przyrządzamy na bazie suszonych grzybów i podajemy ją w formie czystej do picia lub zabieloną wcześniej śmietaną.
  • Pierogi i uszka. W wigilię podaje się najczęściej uszka z grzybami lub pierogi z pieczarkami albo kapustą i grzybami. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone, takie jakie lubimy najbardziej. Coraz częściej na naszych stołach możemy również spotkać pierogi z innymi farszami: klasyczne ruskie, ze szpinakiem, z farszem z soczewicy lub na słodko z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. W pierwszy i drugi dzień świąt często serwujemy również pierogi z mięsem.
  • Rozmaite potrawy z kapustą i grzybami. Mogą to być pierogi, klasyczna kapusta z grzybami i grochem, paszteciki serwowane do barszczu czerwonego, krokiety, kulebiaki, łazanki z kapustą i pieczarkami, bigos w wersji bezmięsnej i mięsnej na kolejne dni świąt, a także tradycyjne gołąbki. Dania kapustne często podaje się z grochem, który dodatkowo zwiększa zawartość białka w posiłku, należy również pamiętać o przyprawach, które ułatwią trawienie, ponieważ potrawy z kapustą mogą być ciężkostrawne.
  • Desery. Do najbardziej popularnych ciast i deserów należą zdecydowanie piernik, makowiec, kluski z makiem oraz kutia. Do picia podczas kolacji wigilijnej często przygotowuje się również kompot z suszonych owoców. To dobre rozwiązanie, bo oprócz walorów smakowych, skutecznie poprawia również trawienie.

Najlepsze przepisy na święta Bożego Narodzenia - Symbolika potraw bożonarodzeniowych

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, a następnie dni świąt Bożego Narodzenia również obfitują w dużą ilość przysmaków. Zasiadając do stołu, warto zastanowić się, skąd wzięły się konkretne dania i jakie symbole można im przypisać.

Jednymi z najważniejszych potraw na stole wigilijnym są ryby, które symbolizują płodność oraz odradzanie się. Tradycyjne podania mówią, że ten kto zje choć kawałek ryby podczas wigilii, zapewni sobie powodzenie na cały następny rok. Dania z kapustą mają nam zagwarantować zdrowie, siłę, energię i dostatek, a orzechy i mak w potrawach świątecznych symbolizują bogactwo, płodność oraz spokojny sen.

Na początku wieczerzy wigilijnej dzielimy się zazwyczaj opłatkiem, który jest symbolem chleba. Ma to za zadanie zapewnić nas, że nie zabraknie nam chleba przez cały następny rok. Z tego samego powodu warto chociaż spróbować wszystkich dwunastu potraw, gdyż według tradycji ma to sprawić, że w nadchodzącym roku będziemy mieć wystarczającą ilość jedzenia.

Najlepsze potrawy na Wielkanoc

Jakie przysmaki najczęściej przygotowujemy na święta wielkanocne? Choć dania obiadowe oraz ciasta mogą być podobne do tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, to tradycyjne potrawy świąteczne znacznie się jednak różnią.

Podstawą wielkanocnego menu są zdecydowanie jajka, które możemy podawać w rozmaitych odsłonach. Są one najważniejszym elementem tradycyjnego wielkanocnego koszyczka, możemy je również podać w wersji jajek w majonezie, pasty jajecznej, sałatek z jajkami, jajek faszerowanych. Jajka, ugotowane na twardo, z których robimy pisanki, są w koszyczku wielkanocnym symbolem płodności oraz zwycięstwa życia.

Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest wielkanocny żurek, przygotowywany na domowym zakwasie, z dodatkiem wędzonki, mięsa, ziemniaków, jajek, chrzanu i białej kiełbasy. Sama biała kiełbasa jest również stałym elementem wielkanocnego biesiadowania, podawana zarówno w żurku, jak i w innych postaciach, przykładowo jako kiełbasa smażona, pieczona z cebulą i czosnkiem, gotowana, a także jako nadzienie do ciasta francuskiego.

Przygotowując potrawy wielkanocne szykujemy również wiele potraw mięsnych. Najczęściej są to pieczone szynki wieprzowe, pieczony schab (na przykład ze śliwką), kiełbasy oraz kabanosy. Ważną potrawą wielkanocną jest również pasztet, który często przyrządzamy jedynie z okazji świąt. Tradycyjny pasztet wielkanocny przygotowujemy z różnych rodzajów mięsa, przykładowo z wieprzowiny, wołowiny, wątróbki, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Poza popularnymi ciastami, które przygotowujemy na inne święta, typu sernik czy makowiec, w wielkanocnym menu powinny się również znaleźć inne wypieki. Najważniejszym z nich jest tradycyjna, drożdżowa babka wielkanocna. Smak babki zależy od naszych preferencji smakowych, może to być typowa babka piaskowa, marmurkowa (z dodatkiem kakao), cytrynowa lub w innym wybranym smaku. Oblana lukrem i posypana bakaliami będzie pysznym uzupełnieniem wytrawnych potraw świątecznych. Nieodłącznym elementem świątecznych deserów są również mazurki, najczęściej przygotowywane na kruchym cieście z dodatkiem lukru, czekolady, orzechów i bakalii.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto