Przepisy na święta - polecane przepisy
-
Żur
Żur to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. …
15 + 60 min łatwy 20 356 kcal -
Schab pieczony
Schab pieczony to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. …
20 + 60 min łatwy 10 182 kcal -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal
Przepisy na święta - pozostałe przepisy
-
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal -
Schab w sosie
Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany …
25 + 55 min łatwy 5 285 kcal -
Pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe …
20 + 20 min łatwy 10 618 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10
-
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Schab ze śliwkami
Schab ze śliwkami jest niezwykle popularnym przepisem, gdyż powstaje z niego mięso idealnie delikatne i bardzo smaczne. To najlepszy wybór …
20 + 60 min łatwy 10 218 kcal -
Zakwas na żur
Zakwas na żur jest podstawą popularnego żuru, czyli zupy najczęściej podawanej na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tradycyjny …
10 min łatwy 2 824 kcal -
Boczek pieczony
Boczek pieczony to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Przepis na boczek pieczony jest bardzo prosty, dlatego jego przygotowanie …
15 + 60 min łatwy 24 25 kcal
-
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Udziec z indyka
Udziec z indyka jest wspaniały pomysłem na uroczysty obiad. To dlatego, że jest mięsem niezwykle odżywczym, a przy tym lekkim …
20 + 75 min łatwy 4 434 kcal -
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze …
20 + 40 min łatwy 10 285 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
-
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Cinnamon rolls
Cinnamon rolls to bardzo dobry pomysł na pyszne bułki z cynamonem. Bułeczki pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i są doskonałym dodatkiem …
30 + 25 min łatwy 10 -
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie to idealny pomysł na zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu …
20 + 60 min łatwy 10 181 kcal -
Schab duszony
Schab duszony świetnie sprawdzi się na obiad, nie tylko niedzielny. Ma wspaniały smak i świetną konsystencję, dlatego cieszy się ogromną …
20 + 60 min łatwy 5 277 kcal
-
Makówki
Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. …
20 + 5 min łatwy 4 1003 kcal -
Moskole
Moskole to tradycyjne danie podhalańskie. Moskole ziemniaczane przygotowywane były niegdyś na kolację wigilijną jako jedna z dwunastu tradycyjnych potraw. Moskole …
20 + 30 min łatwy 10 401 kcal -
Rogale marcińskie
Rogale marcińskie to tradycyjne łakocie z ciasta drożdżowego z dodatkiem białego maku i bakalii. Rogale są bardzo słodkie i zawierają …
30 + 60 min łatwy 10 -
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie to doskonała przystawka wigilijna. Ryba w takiej formie jest dłużej świeża i nie wysycha. Jeśli zastanawiasz się …
20 + 20 min łatwy 10 194 kcal -
Ciasto pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 16 521 kcal -
Gęś pieczona
Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym …
20 + 300 min średni 10 1700 kcal
-
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Babka piaskowa wilgotna
Babka piaskowa wilgotna to jedno z tych ciast, które choć proste, nigdy się nie nudzi. Wspaniale sprawdza się nie tylko …
15 + 45 min łatwy 10 387 kcal -
Ciasto na krokiety
Tradycyjne polskie krokiety to danie, które kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jako dodatek do wigilijnego barszczu. …
20 min łatwy 10
Sprawdzone przepisy na święta. Oto tradycyjne świąteczne dania
Przepisy na święta zdecydowanie rządzą się swoimi własnym prawami. Jeśli przygotowujemy się do świąt, zwracamy szczególną uwagę na bogactwo smaków i wartościowych dodatków do potraw, mniejszą wagę przykładając do sfery finansowej i zdrowotnej. Nieważne czy przygotowujemy potrawy bożonarodzeniowe czy wielkanocne, bardzo często szczególnie nam zależy na tym, aby serwowane dania były jak najbardziej odświętne. Jakie przepisy na święta są najbardziej popularne?
Boże Narodzenie - jakie menu świąteczne jest najbardziej popularne?
Przepisy na święta Bożego Narodzenia są z reguły stałe i chociaż coraz częściej przygotowujemy nowe wersje potraw, to schemat na świąteczne menu jest z reguły podobny. Przygotowywane dania opierają się w dużej mierze o nasze zdolności kulinarne i preferencje smakowe, ale przepisy na świąteczne przysmaki często się powtarzają. Jakie potrawy bożonarodzeniowe spotyka się najczęściej w naszych domach?
- Ryby. Szczególne miejsce na wigilijnym stole zajmuje karp, ale coraz częściej pojawiają się również inne rodzaje ryb. Przepisy na kulinarne wykorzystanie ryb są różnorodne, najczęściej pojawiają się jednak takie dania jak: karp smażony, karp w galarecie, filety rybne w panierce, ryba po grecku oraz pasztet rybny. Cennym dodatkiem do świątecznego jadłospisu są również śledzie, które poza walorami smakowymi dostarczają nam także wielu cennych składników odżywczych. Pomysłów na śledzie jest wiele, możemy je przygotować tradycyjnie w oleju, w sosie śmietanowych, w postaci sałatki lub koreczków.
- Zupa. Tradycyjnie na święta przygotowuje się barszcz czerwony, który podaje się z uszkami lub zupę grzybową. Wybór zupy zależy w dużej mierze od regionu, z którego się wywodzimy, ale również od naszych upodobań smakowych. Barszcz czerwony najlepiej przygotować na bazie własnoręcznie przygotowanego zakwasu, o jego intensywny smak zadba dodatek soku z cytryny lub octu w czasie gotowania. Zupę grzybową przyrządzamy na bazie suszonych grzybów i podajemy ją w formie czystej do picia lub zabieloną wcześniej śmietaną.
- Pierogi i uszka. W wigilię podaje się najczęściej uszka z grzybami lub pierogi z pieczarkami albo kapustą i grzybami. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone, takie jakie lubimy najbardziej. Coraz częściej na naszych stołach możemy również spotkać pierogi z innymi farszami: klasyczne ruskie, ze szpinakiem, z farszem z soczewicy lub na słodko z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. W pierwszy i drugi dzień świąt często serwujemy również pierogi z mięsem.
- Rozmaite potrawy z kapustą i grzybami. Mogą to być pierogi, klasyczna kapusta z grzybami i grochem, paszteciki serwowane do barszczu czerwonego, krokiety, kulebiaki, łazanki z kapustą i pieczarkami, bigos w wersji bezmięsnej i mięsnej na kolejne dni świąt, a także tradycyjne gołąbki. Dania kapustne często podaje się z grochem, który dodatkowo zwiększa zawartość białka w posiłku, należy również pamiętać o przyprawach, które ułatwią trawienie, ponieważ potrawy z kapustą mogą być ciężkostrawne.
- Desery. Do najbardziej popularnych ciast i deserów należą zdecydowanie piernik, makowiec, kluski z makiem oraz kutia. Do picia podczas kolacji wigilijnej często przygotowuje się również kompot z suszonych owoców. To dobre rozwiązanie, bo oprócz walorów smakowych, skutecznie poprawia również trawienie.
Najlepsze przepisy na święta Bożego Narodzenia - Symbolika potraw bożonarodzeniowych
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, a następnie dni świąt Bożego Narodzenia również obfitują w dużą ilość przysmaków. Zasiadając do stołu, warto zastanowić się, skąd wzięły się konkretne dania i jakie symbole można im przypisać.
Jednymi z najważniejszych potraw na stole wigilijnym są ryby, które symbolizują płodność oraz odradzanie się. Tradycyjne podania mówią, że ten kto zje choć kawałek ryby podczas wigilii, zapewni sobie powodzenie na cały następny rok. Dania z kapustą mają nam zagwarantować zdrowie, siłę, energię i dostatek, a orzechy i mak w potrawach świątecznych symbolizują bogactwo, płodność oraz spokojny sen.
Na początku wieczerzy wigilijnej dzielimy się zazwyczaj opłatkiem, który jest symbolem chleba. Ma to za zadanie zapewnić nas, że nie zabraknie nam chleba przez cały następny rok. Z tego samego powodu warto chociaż spróbować wszystkich dwunastu potraw, gdyż według tradycji ma to sprawić, że w nadchodzącym roku będziemy mieć wystarczającą ilość jedzenia.
Najlepsze potrawy na Wielkanoc
Jakie przysmaki najczęściej przygotowujemy na święta wielkanocne? Choć dania obiadowe oraz ciasta mogą być podobne do tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, to tradycyjne potrawy świąteczne znacznie się jednak różnią.
Podstawą wielkanocnego menu są zdecydowanie jajka, które możemy podawać w rozmaitych odsłonach. Są one najważniejszym elementem tradycyjnego wielkanocnego koszyczka, możemy je również podać w wersji jajek w majonezie, pasty jajecznej, sałatek z jajkami, jajek faszerowanych. Jajka, ugotowane na twardo, z których robimy pisanki, są w koszyczku wielkanocnym symbolem płodności oraz zwycięstwa życia.
Nieodłącznym elementem świątecznego menu jest wielkanocny żurek, przygotowywany na domowym zakwasie, z dodatkiem wędzonki, mięsa, ziemniaków, jajek, chrzanu i białej kiełbasy. Sama biała kiełbasa jest również stałym elementem wielkanocnego biesiadowania, podawana zarówno w żurku, jak i w innych postaciach, przykładowo jako kiełbasa smażona, pieczona z cebulą i czosnkiem, gotowana, a także jako nadzienie do ciasta francuskiego.
Przygotowując potrawy wielkanocne szykujemy również wiele potraw mięsnych. Najczęściej są to pieczone szynki wieprzowe, pieczony schab (na przykład ze śliwką), kiełbasy oraz kabanosy. Ważną potrawą wielkanocną jest również pasztet, który często przyrządzamy jedynie z okazji świąt. Tradycyjny pasztet wielkanocny przygotowujemy z różnych rodzajów mięsa, przykładowo z wieprzowiny, wołowiny, wątróbki, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Poza popularnymi ciastami, które przygotowujemy na inne święta, typu sernik czy makowiec, w wielkanocnym menu powinny się również znaleźć inne wypieki. Najważniejszym z nich jest tradycyjna, drożdżowa babka wielkanocna. Smak babki zależy od naszych preferencji smakowych, może to być typowa babka piaskowa, marmurkowa (z dodatkiem kakao), cytrynowa lub w innym wybranym smaku. Oblana lukrem i posypana bakaliami będzie pysznym uzupełnieniem wytrawnych potraw świątecznych. Nieodłącznym elementem świątecznych deserów są również mazurki, najczęściej przygotowywane na kruchym cieście z dodatkiem lukru, czekolady, orzechów i bakalii.