Dania na Boże Narodzenie - polecane przepisy
-
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Pierniki
Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego …
25 + 15 min łatwy 10 185 kcal -
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal
Dania na Boże Narodzenie - pozostałe przepisy
-
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal
-
Keks
Keks to tradycyjny wypiek kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Przepis na ciasto keks wyjaśnia jak upiec ten klasyczny deser, który …
30 + 65 min średni 12 438 kcal -
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę dla całej rodzinny. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. …
30 + 12 min łatwy 10 229 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się …
15 + 85 min łatwy 8 286 kcal
-
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Makówki
Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. …
20 + 5 min łatwy 4 1003 kcal -
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie …
5 + 130 min łatwy 8 333 kcal -
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 201 kcal
-
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal -
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada …
20 + 150 min średni 5 894 kcal -
Makowiec japoński
Makowiec japoński to ciasto z makiem oraz z jabłkami. Jest takim połączeniem szarlotki z makowcem, ale z przewagą w kierunku …
20 + 45 min łatwy 12 299 kcal -
Pulled pork
Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej …
480 + 600 min łatwy 10 495 kcal
-
Kluski z makiem
Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z …
15 + 15 min łatwy 3 911 kcal -
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć …
20 + 20 min łatwy 4 385 kcal -
Ciasto na krokiety
Tradycyjne polskie krokiety to danie, które kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jako dodatek do wigilijnego barszczu. …
20 min łatwy 10 -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal
-
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal
Przepisy na dania na Boże Narodzenie. Oto tradycyjne świąteczne potrawy
Święta Bożego Narodzenia stanowią najważniejszy dzień w polskim kalendarzu świątecznym. Na te święta się czeka i z dużym wyprzedzeniem przygotowuje świąteczne menu. Prócz aspektu religijnego święta kojarzą się z prezentami, spotkaniem rodzinnym i świątecznym nastrojem. Wielką rolę gra tu jedzenie i bożonarodzeniowe przysmaki jak karp, kutia, makowiec, oraz tradycyjne dania wigilijne. Dowiedz się, co w Polsce tradycyjnie jada się na święta i poznaj najciekawsze przepisy na bożonarodzeniowe potrawy.
Tradycyjne dania na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie w kuchni polskiej - dania wigilijne
W Polsce Boże Narodzenie obchodzimy w zasadzie 3 dni. Święta zaczynają się już w czasie wieczerzy wigilijnej. Tradycyjnie wigilia jest dniem, w którym należy pościć. Oznacza to, że tego dnia, dla osób religijnych, zakazane jest jedzenie mięsa i należy unikać jedzenia przed zmierzchem. Dlatego też tego dnia nie jada się obiadu, zaś głównym posiłkiem jest dopiero kolacja wigilijna, którą robimy po zmierzchu.
Według tradycji menu na wigilię powinno składać się z 12 potraw postnych. Osoby religijne nie jadają wówczas mięsa, dlatego królują ryby, przede wszystkim karp i śledzie oraz grzyby, kapusta i dania mączne. Tradycyjnie na wigilię i na święta podawano dania z makiem, jak kutia, kluski z makiem, czy makowiec.
W XX wieku, szczególnie w czasach PRL, święta obchodzono bardzo wystawnie i tego dnia wyciągano ze spiżarni przysmaki zarezerwowane na ten dzień, jak grzybki w occie czy śliwki w occie. Mimo zakazu jedzenia mięsa tego dnia, menu było naprawdę bogate. W kuchni polskiej dania z karpia zarezerwowane są w zasadzie tylko na wigilię. Przygotowuje się wówczas kilka różnych dań z tej ryby, jak: karp pieczony, karp smażony w panierce, karp faszerowany czy karp w galarecie.
W każdym domu listę 12 potraw na wigilię układa się inaczej, jednak liczba musi być zachowana. Wybiera się je spośród tradycyjnych dań kuchni polskiej jak:
- sałatki śledziowe: śledź z cebulką, śledzie w śmietanie, śledzie pod pierzynką i inne,
- sałatka jarzynowa,
- jajka w majonezie,
- grzybki w occie, śliwki w occie i marynaty,
- postna zupa: grzybowa, żur, barszcz biały, zupa rybna,
- barszcz z uszkami, uszka muszą być z kapustą lub z grzybami,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- łazanki z grzybami,
- ryba po grecku,
- karpie: karp smażony, karp pieczony, karp w galarecie,
- kapusta z grzybami, groch z kapustą,
- kompot z suszonych śliwek i gruszek,
- kutia,
- kluski lub łazanki z makiem,
- ciasta: makowiec, pierniki.
Bożonarodzeniowe jedzenie w czasie właściwych świąt
Dwa kolejne dni świąt Bożego Narodzenia spędza się głównie przy stole, zaś wszystkie posiłki, nie wyłączając śniadania, mają uroczystą oprawę. Osób religijnych nie obowiązuje już post, lecz nadal na świątecznym stole pojawiają się śledzie, grzyby i kapusta. Tradycyjnie na święta spotykała się cała rodzina, zjeżdżali krewni z daleka, dlatego też rozstawia się duży stół suto zastawiony jedzeniem.
Jakie jedzenie pojawia się na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia:
- półmiski wędlin, najlepiej samodzielnie zrobionych, jak pasztet,
- sałatki śledziowe,
- sałatka jarzynowa i różne rodzaje sałatek,
- grzybki w occie, śliwki w occie, pikle i różne marynaty,
- warzywa: ogórki kiszone,
- ryby na zimno,
- kompot z suszonych śliwek i gruszek,
- pierniki, ciasta i ciastka.
Świąteczny obiad jest szczególnie uroczysty i na stole pojawiają się dania na ciepło. Króluje wówczas tradycyjny polski bigos. Jada się również zupy mięsne, przede wszystkim rosół. Na drugie danie podaje się różnego rodzaju wykwintne dania mięsne, jak pieczenie, dużony lub pieczony drób, pieczony schab itp.
Najlepsze przepisy na potrawy świąteczne na święta Bożego Narodzenia
Najważniejsze potrawy wigilijne
Niegdyś tradycyjnym, słodkim daniem na wigilię była kutia, potrawa obecnie nieco zapomniana. Robi się ją z ziaren pszenicy połączonych z makiem, miodem, bakaliami, orzechami i rodzynkami. Niegdyś pszenicę ręcznie obierano z ziaren, obecnie można dostać już oczyszczone ziarna. W niektórych regionach pszenicę zastępuje się pęczakiem lub ryżem.
W czasie świąt mak odgrywał szczególną rolę. Jedną z zapomnianych już potraw wigilijnych były kluski lub łazanki z makiem. Kiedyś makaron robiło się ręcznie. Obecnie wystarczy kupić odpowiedni makaron wstążki. Mak przygotowuje się podobnie jak do makowca. Można również kupić już przygotowaną masę makową w puszce. Makaron mieszamy z masą makową i podajemy.
Inną zapomnianą, lecz bardzo smaczną potrawą był groch z kapustą. Warto ją sobie przypomnieć, gdyż danie to jest smaczne i łatwe do zrobienia. Gotujemy namoczony groch, tak aby się trochę rozgotował. Osobno gotujemy posiekaną, kiszoną kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę z przyprawami, dodajemy kapustę i podsmażamy. Na koniec dodajemy groch i chwilę podsmażamy.
Przepisy na dania świąteczne na pierwszy i drugi dzień świąt
Tradycyjne przepisy na święta nie mogą się obyć bez pasztetu. Jeszcze w XX wieku przed świętami robiło się domowy pasztet, którego smak przewyższał jakikolwiek pasztet dostępny w sklepach. Domowy pasztet robimy z mięsa wieprzowego, wołowego i wątróbki. Ugotowane mięso wraz z bułką tartą i przyprawami należy zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Następnie połączyć z żółtkami i pianą z białek, a masę przełożyć do formy i upiec. Danie to jest pracochłonne, jednak jego smak wynagradza każdy wysiłek.
Tradycyjną zupą, jaką najczęściej podaje się w Polsce w czasie imprez rodzinnych i świąt, jest rosół z makaronem. Warzywa z rosołu służą potem do klasycznej, polskiej sałatki jarzynowej z dodatkiem ogórków kiszonych i jabłka. Jako sos do sałatki służy majonez. Tradycyjnie w czasie świąt je się dużo, zaś na stół podaje się dużo różnych sałatek warzywnych. Królują wówczas raczej ciężkie, syte sałatki warzywne lub śledziowe okraszone majonezem.