Dania na Boże Narodzenie
-
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal
-
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal
-
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 8 177 kcal
Dania na Boże Narodzenie - przepisy
-
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Świątecznym stole w żadnym polskim …
25 + 40 min łatwy 5 357 kcal -
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 136 kcal
-
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal
-
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
-
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. …
40 min łatwy 4 231 kcal -
Naleśniki z pieczarkami i serem
Naleśniki z pieczarkami i serem to bardzo popularne danie. Krokiety mogą być nadziewane różnymi farszami, ale akurat to połączenie jest …
65 min łatwy 6 455 kcal
-
Kluski z makiem
Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z …
15 + 15 min łatwy 3 911 kcal
-
Jaja faszerowane łososiem wędzonym
Jaja faszerowane łososiem wędzonym to świetna opcja na ciekawy dodatek, który sprawdza się na imprezy, czy święta. Pięknie się prezentuje, …
20 + 10 min łatwy 6 219 kcal -
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, …
25 + 40 min łatwy 4 1304 kcal
-
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Makówki
Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. …
20 + 5 min łatwy 4 1003 kcal
-
Karp smażony
Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu …
35 min łatwy 6 559 kcal -
Barszcz grzybowy
Barszcz grzybowy to pyszna, bardzo charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych i/lub …
20 + 30 min łatwy 5 1076 kcal
-
Dorsz po grecku
Dorsz po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Najbardziej idealny do tego dania jest dorsz, …
30 + 50 min łatwy 5 244 kcal -
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal -
Łosoś w galarecie
Łosoś w galarecie to danie niezwykle apetyczne, a przy tym bardzo sycące. Całość pięknie się prezentuje na stole i przyciąga …
20 + 60 min łatwy 4 313 kcal -
Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny jest wspaniałym dodatkiem mięsnym, pełnym smaku i aromatu. To wspaniała alternatywa dla sklepowych wędlin i mięsnych wyrobów. Domowy …
20 + 40 min łatwy 10 256 kcal
-
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana jest wyjątkową, warstwową sałatką. Jest bogata w różne składniki, które łączą się w smaczną całość. Sałatka ta …
40 + 10 min łatwy 16 131 kcal -
Ryba po kaszubsku
Ta pyszna, wigilijna, panierowana ryba po kaszubsku jest idealna na święta. Próbowałeś takiej wersji? Jeśli nie to wypróbuj przepis na …
30 min łatwy 8 315 kcal -
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony …
15 min łatwy 18 119 kcal
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal
-
Ciasto stefanka
Ciasto stefanka to doskonały pomysł na podwieczorek oraz deser do kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza również na spotkaniach rodzinnych …
300 min łatwy 10 487 kcal
-
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal
-
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal
-
Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. …
20 min łatwy 14 576 kcal
-
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Pasztet z sarny
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
15 + 190 min łatwy 12 74 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal
-
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal
-
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal
-
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal
-
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal
-
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal
-
Keks
Keks to tradycyjny wypiek kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Przepis na ciasto keks wyjaśnia jak upiec ten klasyczny deser, który …
30 + 65 min średni 12 465 kcal
-
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka korzenne to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę dla całej rodzinny. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. …
30 + 12 min łatwy 10 229 kcal
-
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika z pewnością podbije Twoje serce. Jest pyszna i bardzo prosta. Przepis na karkówkę z piekarnika składa się …
15 + 85 min łatwy 8 286 kcal -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal
-
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal
-
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie …
5 + 130 min łatwy 8 333 kcal
Dania na Boże Narodzenie - co to jest?
Święta Bożego Narodzenia przypadają w środku zimy i łączą się ze spotkaniem rodzinnym przy świątecznym stole. Tradycja ustala jakie potrawy powinno się jeść na wigilię Bożego Narodzenia, a jakie w pierwszy i drugi dzień świąt. Jada się wówczas potrawy szczególne, które rzadko goszczą na polskich stołach w ciągu roku. Wigilia oznacza dania postne jadane w czasie uroczystej wieczerzy, kiedy to podaje się przede wszystkim ryby, grzyby i warzywa. Według tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Właściwe święta są okazją do rodzinnej uczty złożonej z wędlin, dań mięsnych oraz ciast i słodyczy. Jada się klasyczne dania kuchni polskiej, które są dość pracochłonne, lecz na tę okazję robi się je samodzielnie w domu.
Przepisy na dania na Boże Narodzenie. Oto tradycyjne świąteczne potrawy
Święta Bożego Narodzenia stanowią najważniejszy dzień w polskim kalendarzu świątecznym. Na te święta się czeka i z dużym wyprzedzeniem przygotowuje świąteczne menu. Prócz aspektu religijnego święta kojarzą się z prezentami, spotkaniem rodzinnym i świątecznym nastrojem. Wielką rolę gra tu jedzenie i bożonarodzeniowe przysmaki jak karp, kutia, makowiec, oraz tradycyjne dania wigilijne. Dowiedz się, co w Polsce tradycyjnie jada się na święta i poznaj najciekawsze przepisy na bożonarodzeniowe potrawy.
Tradycyjne dania na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie w kuchni polskiej - dania wigilijne
W Polsce Boże Narodzenie obchodzimy w zasadzie 3 dni. Święta zaczynają się już w czasie wieczerzy wigilijnej. Tradycyjnie wigilia jest dniem, w którym należy pościć. Oznacza to, że tego dnia, dla osób religijnych, zakazane jest jedzenie mięsa i należy unikać jedzenia przed zmierzchem. Dlatego też tego dnia nie jada się obiadu, zaś głównym posiłkiem jest dopiero kolacja wigilijna, którą robimy po zmierzchu.
Według tradycji menu na wigilię powinno składać się z 12 potraw postnych. Osoby religijne nie jadają wówczas mięsa, dlatego królują ryby, przede wszystkim karp i śledzie oraz grzyby, kapusta i dania mączne. Tradycyjnie na wigilię i na święta podawano dania z makiem, jak kutia, kluski z makiem, czy makowiec.
W XX wieku, szczególnie w czasach PRL, święta obchodzono bardzo wystawnie i tego dnia wyciągano ze spiżarni przysmaki zarezerwowane na ten dzień, jak grzybki w occie czy śliwki w occie. Mimo zakazu jedzenia mięsa tego dnia, menu było naprawdę bogate. W kuchni polskiej dania z karpia zarezerwowane są w zasadzie tylko na wigilię. Przygotowuje się wówczas kilka różnych dań z tej ryby, jak: karp pieczony, karp smażony w panierce, karp faszerowany czy karp w galarecie.
W każdym domu listę 12 potraw na wigilię układa się inaczej, jednak liczba musi być zachowana. Wybiera się je spośród tradycyjnych dań kuchni polskiej jak:
- sałatki śledziowe: śledź z cebulką, śledzie w śmietanie, śledzie pod pierzynką i inne,
- sałatka jarzynowa,
- jajka w majonezie,
- grzybki w occie, śliwki w occie i marynaty,
- postna zupa: grzybowa, żur, barszcz biały, zupa rybna,
- barszcz z uszkami, uszka muszą być z kapustą lub z grzybami,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- łazanki z grzybami,
- ryba po grecku,
- karpie: karp smażony, karp pieczony, karp w galarecie,
- kapusta z grzybami, groch z kapustą,
- kompot z suszonych śliwek i gruszek,
- kutia,
- kluski lub łazanki z makiem,
- ciasta: makowiec, pierniki.
Bożonarodzeniowe jedzenie w czasie właściwych świąt
Dwa kolejne dni świąt Bożego Narodzenia spędza się głównie przy stole, zaś wszystkie posiłki, nie wyłączając śniadania, mają uroczystą oprawę. Osób religijnych nie obowiązuje już post, lecz nadal na świątecznym stole pojawiają się śledzie, grzyby i kapusta. Tradycyjnie na święta spotykała się cała rodzina, zjeżdżali krewni z daleka, dlatego też rozstawia się duży stół suto zastawiony jedzeniem.
Jakie jedzenie pojawia się na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia:
- półmiski wędlin, najlepiej samodzielnie zrobionych, jak pasztet,
- sałatki śledziowe,
- sałatka jarzynowa i różne rodzaje sałatek,
- grzybki w occie, śliwki w occie, pikle i różne marynaty,
- warzywa: ogórki kiszone,
- ryby na zimno,
- kompot z suszonych śliwek i gruszek,
- pierniki, ciasta i ciastka.
Świąteczny obiad jest szczególnie uroczysty i na stole pojawiają się dania na ciepło. Króluje wówczas tradycyjny polski bigos. Jada się również zupy mięsne, przede wszystkim rosół. Na drugie danie podaje się różnego rodzaju wykwintne dania mięsne, jak pieczenie, dużony lub pieczony drób, pieczony schab itp.
Najlepsze przepisy na potrawy świąteczne na święta Bożego Narodzenia
Najważniejsze potrawy wigilijne
Niegdyś tradycyjnym, słodkim daniem na wigilię była kutia, potrawa obecnie nieco zapomniana. Robi się ją z ziaren pszenicy połączonych z makiem, miodem, bakaliami, orzechami i rodzynkami. Niegdyś pszenicę ręcznie obierano z ziaren, obecnie można dostać już oczyszczone ziarna. W niektórych regionach pszenicę zastępuje się pęczakiem lub ryżem.
W czasie świąt mak odgrywał szczególną rolę. Jedną z zapomnianych już potraw wigilijnych były kluski lub łazanki z makiem. Kiedyś makaron robiło się ręcznie. Obecnie wystarczy kupić odpowiedni makaron wstążki. Mak przygotowuje się podobnie jak do makowca. Można również kupić już przygotowaną masę makową w puszce. Makaron mieszamy z masą makową i podajemy.
Inną zapomnianą, lecz bardzo smaczną potrawą był groch z kapustą. Warto ją sobie przypomnieć, gdyż danie to jest smaczne i łatwe do zrobienia. Gotujemy namoczony groch, tak aby się trochę rozgotował. Osobno gotujemy posiekaną, kiszoną kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę z przyprawami, dodajemy kapustę i podsmażamy. Na koniec dodajemy groch i chwilę podsmażamy.
Przepisy na dania świąteczne na pierwszy i drugi dzień świąt
Tradycyjne przepisy na święta nie mogą się obyć bez pasztetu. Jeszcze w XX wieku przed świętami robiło się domowy pasztet, którego smak przewyższał jakikolwiek pasztet dostępny w sklepach. Domowy pasztet robimy z mięsa wieprzowego, wołowego i wątróbki. Ugotowane mięso wraz z bułką tartą i przyprawami należy zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Następnie połączyć z żółtkami i pianą z białek, a masę przełożyć do formy i upiec. Danie to jest pracochłonne, jednak jego smak wynagradza każdy wysiłek.
Tradycyjną zupą, jaką najczęściej podaje się w Polsce w czasie imprez rodzinnych i świąt, jest rosół z makaronem. Warzywa z rosołu służą potem do klasycznej, polskiej sałatki jarzynowej z dodatkiem ogórków kiszonych i jabłka. Jako sos do sałatki służy majonez. Tradycyjnie w czasie świąt je się dużo, zaś na stół podaje się dużo różnych sałatek warzywnych. Królują wówczas raczej ciężkie, syte sałatki warzywne lub śledziowe okraszone majonezem.