Ciasta na Boże Narodzenie
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
Strucla makowa krucho drożdżowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie …
60 + 50 min łatwy 10 341 kcal
-
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal
-
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal
Ciasta na Boże Narodzenie - przepisy
-
Szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką jest przepysznym deserem i świetną alternatywą dla osób, którym znudziło się już tradycyjne wydanie tego placka. Dodatek …
25 + 50 min łatwy 10 435 kcal
-
Makowiec japoński z puszki
Makowiec japoński z puszki to proste ciasto, którego przygotowanie zajmie najwyżej kilka chwil. To ciasto niezwykle smaczne, bardzo puszyste i …
25 + 50 min łatwy 10 431 kcal
-
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal
-
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal
-
Piernik z powidłami
Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na …
20 + 60 min łatwy 10 600 kcal
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal
-
3 bit
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 min łatwy 15 664 kcal
-
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 551 kcal
-
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal
-
Keks świąteczny
Keks świąteczny to ciasto pyszne i bardzo aromatyczne. Dodatkowo wspaniale się prezentuje, ze względu na liczne kolory suszonych owoców, które …
20 + 50 min łatwy 10 335 kcal
-
Ciasto rurociąg
Ciasto rurociąg pomimo trudnej nazwy, jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczy tylko kilka składników, jednak główną rolę …
20 min łatwy 10 490 kcal
-
Sernik krówkowy
Sernik krówkowy to świetna propozycja na smaczne i zaskakujące smakiem ciasto idealne zarówno na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny lub …
40 + 70 min średni 8 550 kcal
-
Makowiec gwiazda
Przepis na makowiec gwiazdę to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe z makiem, które jest idealne na …
45 + 40 min trudny 20 235 kcal
-
Sernik z chałwą
Sernik chałwowy to pyszne ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem słodkiej chałwy to prawdziwy rarytas dla fanów …
40 + 60 min łatwy 12 367 kcal
-
Kruche ciasto z jabłkami
Kruche ciasto z jabłkami to najprostsze lub jedno z najprostszych ciast, jakie istnieją. Jest to inaczej krucha szarlotka z jabłkami …
45 + 45 min łatwy 15 298 kcal
-
Sernik izaura
Sernik izaura to jedno z tych ciast, które zna prawie każdy. Jego niezwykła popularność sprawia, że powstaje wiele wersji. Ta …
25 + 60 min łatwy 10 575 kcal
-
Makowiec z kruszonką
Makowiec z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest częste na świątecznych stołach. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze …
40 + 50 min łatwy 16 421 kcal
-
Pleśniak z wiśniami
Pleśniak z wiśniami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 271 kcal
-
Tradycyjna karpatka
Tradycyjna karpatka to ciasto, które jest świetnym pomysłem na deser z dużą ilością kremu. Pyszny, domowy wypiek jest dobry na …
45 + 35 min łatwy 10 646 kcal
-
Ciasto z delicjami i galaretką
Ciasto z delicjami i galaretką to doskonały pomysł na pyszne ciasto na zimno. Przepis na ciasto z delicjami i galaretką …
20 + 50 min łatwy 10 433 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal
-
Sernik malinowa chmurka
Genialny przepis na kremowy, idealny sernik malinowa chmurka. Tego jeszcze nie jadłeś – gwarantuję Ci. Idealnie słodkie ciasto – może …
60 + 120 min średni 14 673 kcal
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal
-
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal
-
Kołocz
Kołocz śląski to najlepszy pomysł na pyszny placek. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy w formie deseru. Kołocz to tradycyjny …
30 + 30 min średni 20 368 kcal
-
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal
-
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal
-
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal
-
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal
-
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal
-
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal -
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Sernik z żurawiną
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
20 + 70 min łatwy 12 227 kcal
-
Sernikobrownie z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli bardzo czekoladowego …
30 + 40 min łatwy 15 381 kcal
-
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal
-
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal
-
Kinder country
Kinder country to pyszny deser, który na pewno zachwyci wszystkich miłośników tego popularnego batonika. Jego głównym składnikiem jest ekspandowana pszenica, …
25 + 20 min łatwy 10 629 kcal
-
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal -
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10 532 kcal
-
Strucel makowy
Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy …
45 + 60 min łatwy 14 484 kcal
-
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 305 kcal
-
Ciasto oreo
Pyszne ciasto oreo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
60 + 45 min łatwy 15 321 kcal -
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal
-
Chatka baby jagi
Kojarzysz takie ciasto w kształcie trójkąta? Chatka Baby Jagi z serkami homogenizowanymi i dżemem to dobry przepis na ciasto bez …
30 min średni 12 494 kcal
-
Ciasto cappuccino
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 16 393 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to świetny deser dla miłośników tradycyjnych i klasycznych ciast. Jest idealnie kruche na zewnątrz i miękkie …
30 + 50 min łatwy 10 531 kcal
-
Strudel
Strudel to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Strudel to tradycyjne ciasto pochodzące z Austrii. Przygotowuje się …
30 + 60 min łatwy 10 352 kcal
-
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 760 kcal -
Ciasto pomarańczowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 50 min łatwy 16 230 kcal
-
Ciasto królewicz
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
180 + 40 min średni 18 607 kcal
Ciasta na Boże Narodzenie - co to jest?
Ciasta na Boże Narodzenie to jedne z niezbędnych potraw znajdujących się na naszych świątecznych stołach. Wśród najpopularniejszych rodzajów ciast znaleźć możemy serniki, pierniki i makowce, ale obecnie przygotowuje się na święta także dużo innych smacznych wypieków. Ważnym elementem, zwłaszcza wigilijnej kolacji, jest również tradycyjna kutia, przygotowywana z ugotowanej pszenicy, miodu, bakalii i mielonego maku. Świąteczne ciasta i desery, jedzone z rozwagą, mogą być pysznym podsumowaniem bożonarodzeniowego obiadu.
Ciasta na Boże Narodzenie - zbiór przepisów na ciasta i desery świąteczne
Potrawy bożonarodzeniowe nie mogą obejść się bez pysznych ciast i deserów. Najbardziej popularne ciasta na Boże Narodzenie to między innymi makowiec, piernik oraz sernik, bardzo ważnym elementem świątecznego menu jest również kutia, deser przygotowywany z pszenicy, maku, miodu i bakalii. Choć konkretne przepisy oraz przyrządzanie potrawy są uzależnione w dużej mierze od miejsca pochodzenia, zwyczajów i upodobań kulinarnych, to część przepisów na świąteczne ciasta pozostaje tradycyjna. Przygotowując ciasta i desery na Boże Narodzenie, warto pozostać przy zwyczajowych potrawach, ale warto również wprowadzić do menu trochę nowości.
Symbolika ciasta na Boże Narodzenie
Choć myśl o świątecznych ciastach kojarzy nam się przede wszystkim z walorami smakowymi, to warto wiedzieć, że każde z nich ma również konkretne znaczenie symboliczne.
Piernik jest jednym z najdawniej znanych ciast na świecie, a jego nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, czyli pieprzny, choć słowo to określało dawniej wszystkie pikantne korzenne przyprawy. Ciasto to przywędrowało do nas już w epoce średniowiecza, początkowo pod postacią ciasta miodowego. Piernik, który w dawnych czasach był ciężko dostępnym ciastem ze względu na wysoką cenę korzennych przypraw, jest uznawany za symbol bogactwa (mąka), dobrobytu, a także słodkości w życiu (miód i bakalie). Według tradycji, osoba która znajdzie w cieście jeden jedyny migdał, może oczekiwać rychłego zamążpójścia.
Makowiec według wierzeń ludowych, głównie za sprawą maku, jedzony podczas wigilii ma nam zagwarantować szczęście przez cały nadchodzący rok. Pyszne nadzienie makowe, poza urzekającym smakiem, ma również inne zalety. Po pierwsze, mak jest bardzo zdrowym produktem, bogatym w wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez oraz cynk, zawiera również witaminy A, D i E. Potrawy z makiem stanowią dobre wspomaganie organizmu w przypadku problemów z nadmierną nerwowością, kłopotami ze snem, jest również cennym źródłem wapnia dla osób eliminujących nabiał z diety. Po drugie, według religii chrześcijańskiej ma nam zapewnić płodność i dostatek.
Sernik jest zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju. Według legend ciasto to było znane już w czasach starożytnych, gdzie podobno był daniem, które serwowano zwycięzcom Igrzysk Olimpijskich. Do Polski sernik przywędrował najprawdopodobniej za sprawą króla Jana III Sobieskiego, powracającego z odsieczy wiedeńskiej, skąd wzięła się jego nazwa – sernik wiedeński. Ser, tak jak i jajka, jest symbolem odrodzenia, przygotowuje się go jednak nie tylko na święta wielkanocne, ale także na Boże Narodzenie.
Smaczne przepisy na bożonarodzeniowe wypieki
Jakie dobre ciasta na Boże Narodzenie warto przygotować?
Ciasta, które przygotowujemy na Boże Narodzenie zależą w dużej mierze od zwyczajów w naszej rodzinie, upodobań smakowych oraz umiejętności kulinarnych, jednak niektóre przepisy na smaczne wypieki świąteczne powtarzają się w większości domów. Jakie proste ciasta na Boże Narodzenie przyrządza się najczęściej i o czym nie należy zapominać przy ich przygotowywaniu?
Makowiec. Możemy go przygotować na wiele sposobów. Najprostszy z nich to cienkie placki, na których układamy grubą warstwę makowej masy. Z maku możemy również przyrządzić struclę makową (z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego), strudel (kruche ciasto podobne do ciasta francuskiego, składające się z kilku warstw), tort makowy czy tartę makową. Smaczne ciasto makowe przygotujemy również łącząc mak z jabłkami i orzechami, a także przyrządzając makowiec o posmaku piernika. Pyszne, a zarazem proste nadzienie makowe przyrządzimy samodzielnie w domu. Wieczorem płuczemy mak i namaczamy go przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości i odsączamy. Do ostudzonego maku dodajemy miód, roztopione masło, rum lub likier amaretto, białka jajek, aromat migdałowy i bakalie (najczęściej rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy i migdały). Najlepszy makowiec przyrządzimy z maku samodzielnie ugotowanego i zmielonego, jednak jeśli brakuje nam czasu możemy wykorzystać gotowy mak mielony lub nawet kupną masę makową.
Świetnym pomysłem na smaczne ciasto bożonarodzeniowe będzie też sernik. Przyjmuje się, że występuje on w ponad 1000 odsłonach, każdy znajdzie więc swój ulubiony rodzaj ciasta. Jakie rodzaje sernika są najpopularniejsze?
- Wspomniany wcześniej sernik wiedeński, wyjątkowo puszysty i aksamitny w smaku, pieczony najczęściej bez spodu, przygotowywany z tłustego mielonego twarogu i dużej ilości jajek. Sernik wiedeński możemy przyozdobić cukrem pudrem lub polewą z czekolady.
- Sernik królewski, który jest jednym z najbardziej tradycyjnych polskich serników. Przygotowuje się go z dwóch warstw ciasta kruchego o smaku kakaowym, a między nimi znajduje się masa serowa.
- Sernik z brzoskwiniami, najczęściej przygotowywany bez spodu, z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń – świeżych lub z puszki. Ten rodzaj sernika świetnie sprawdza się na zimno, możemy go również przygotować z chrupiącą bezą na wierzchu lub, w wersji bożonarodzeniowej, ze spodem i wierzchem z korzennego ciasta kruchego.
- Sernik z rosą, pyszne ciasto na kruchym spodzie, z delikatną bezową pianką i charakterystycznymi kropelkami rosy, które pojawiają się na bezowej piance po upieczeniu.
Kolejnym ciastem, bez którego Boże Narodzenie nie może się odbyć jest oczywiście piernik. Pyszne, aromatyczne ciasto o korzennym smaku i zapachu stanowi kwintesencję świątecznego nastroju. Jakie są niezbędne składniki, żeby przygotować ten wyjątkowy deser? Potrzebujemy dobrej jakości mąki, masła, cukru, jajek, mleka oraz suszonych śliwek. Bardzo ważny jest dobrej jakości miód, a także piernikowa mieszanka przypraw, najlepiej sporządzona samodzielnie w domu. Dobrym pomysłem jest przełożenie piernika domowymi powidłami śliwkowymi lub przyrządzonymi z czarnej porzeczki.
Jeśli mamy trochę więcej czasu i chcemy jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowość świątecznych potraw, warto przygotować tradycyjny, długodojrzewający piernik staropolski. Za jego przyrządzanie powinniśmy się zabrać nawet około cztery do sześciu tygodni przed świętami, ponieważ ciasto na ten wypiek powinno dojrzewać minimum dwa tygodnie w chłodnym miejscu, a najlepsze jest, gdy czas dojrzewania wynosi minimum cztery tygodnie.
Najnowsze przepisy na ciasta bożonarodzeniowe
Choć święta Bożego Narodzenia opierają się w dużej mierze o tradycyjne potrawy, to warto do świątecznego menu dodać również coś nowego. Najnowsze przepisy na placki świąteczne to między innymi:
- Ciasto marchewkowe, przyrządzanie jak sama nazwa wskazuje z tartej marchewki, mascarpone i przyprawy piernikowej, która nadaje mu świątecznego smaku i aromatu.
- Ciasto 3-bit, wzorowane na popularnych batonach o tej samej nazwie. Przygotowujemy je z użyciem herbatników, kajmakowej masy typu krówka, kremu budyniowego i bitej śmietany.
- Tiramisu, pyszny włoski deser, który przyrządzamy z kilku warstw podłużnych biszkoptów, nasączonych wcześniej mocnym naparem kawy espresso oraz likierem amaretto o migdałowym smaku i aromacie.
- Szarlotka, która choć nie stanowi stałego elementu bożonarodzeniowego menu, to świetnie pasuje do zimowego klimatu, a zarazem jest jednym z ulubionych przez nas ciast.
- Ciasto Pijana śliwka, przygotowywane na kakaowym biszkopcie, przekładane kremem budyniowym lub przyrządzonym na bazie nutelli oraz polane grubą warstwą czekoladowej polewy. Nieodłącznym elementem tego wypieku, od którego wzięła się jego nazwa, jest dodatek suszonych śliwek, namoczonych wcześniej w alkoholu, przykładowo w rumie.