Przepis na mrowisko ciasto krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, wałek

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj.

Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i 70 g masła.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je na 30 minut do lodówki.

Ciasto podziel na 4 części.

Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.

Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru.

Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

W rondlu umieść 130 g masła, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników.

Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami.

Powtarzaj czynność do wykończenia składników.

Mrowisko ciasto podane na talerzu.
Mrowisko ciasto
Koszt przygotowania dania
61.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1372 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Mrowisko ciasto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mrowisku cieście

Mrowisko ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Mrówkowiec, bo tak też jest zwane ciasto, jest tradycyjnym wypiekiem pochodzącym z Podlasia. Mrówkowiec jest słodki i zawiera w sobie mak oraz rodzynki. Przepis na ciasto mrowisko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, sól, żółtka jaj, śmietana 12%, wódka, masło, miód, mak, rodzynki, olej rzepakowy.

Jak zrobić ciasto mrowisko? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj żółtka, kwaśną śmietanę oraz wódkę i masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj cienko i pokrój na prostokątne kawałki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Smaż chrusty, aż nabiorą złotego koloru. Chrusty umieść na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. W rondlu umieść masło, dodaj miód, podgrzej do połączenia składników. Na talerzu układaj warstwę faworków, polej polewą i posyp makiem oraz rodzynkami. Powtarzaj czynność do wykończenia składników.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując pyszne ciasto jest dobre jako deser na wiele okazji. Bardzo często podaje się je podczas imprez okolicznościowych. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wypieku. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto z makiem jest bardzo smaczne i przyjemnie chrupie. Chrusty z polewą są idealne do kawy.

Wartości odżywcze mrowiska ciasta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
624.02 kcal
1372.84 kcal
Białko
3.87 g
8.52 g

Węglowodany w mrowisku cieście

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
27.40 g
60.29 g
Węglowodany przyswajalne
25.51 g
56.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
4.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
56.04 g
123.29 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
16.21 g
Tłuszcze nienasycone
48.67 g
107.08 g
Tłuszcze jednonasycone
33.48 g
73.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
15.20 g
33.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
43.15 mg
94.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mrowisko ciasto

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mrowisko ciasto

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
11.00 mg
24.20 mg
Potas
145.10 mg
319.23 mg
Wapń
120.15 mg
264.32 mg
Żelazo
1.66 mg
3.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mrowiska ciasta 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mrowisku cieście

Lista alergenów dla mrowiska ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania mrowiska ciasta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 12%
230 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.53
Za 230 g
Wódka
50 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Rodzynki
300 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
2000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 ml
Miód
300 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Koszt składników
96.90
Jak oceniasz przepis na mrowisko ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.0% osób