Ciasto z makiem
-
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest niezwykle pysznym sposobem na ten tradycyjny wypiek, który gości na większości polskich …
20 + 45 min łatwy 10 539 kcal -
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal -
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10 532 kcal
Ciasto z makiem - przepisy
-
Tort makowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 45 min łatwy 12 475 kcal -
Makowa panienka
Makowa panienka to przekładane ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Jest to prosty przepis, do którego nie musisz mieć …
50 + 20 min łatwy 10 656 kcal -
Mrowisko ciasto
Mrowisko ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Mrówkowiec, bo tak też jest zwane ciasto, jest …
20 + 20 min łatwy 10 1372 kcal -
Ciasto cycki murzynki
Ciasto cycki murzynki to niezwykłe połączenie biszkoptu z dżemem i masą budyniową, do jego przygotowania potrzebne będą Ci takie składniki …
60 + 30 min łatwy 12 349 kcal -
Biszkopt z makiem
Biszkopt z makie mielonym to doskonała propozycja na ciekawe ciasto do tortu. Dodatek maku daje świetny aromat oraz sprawia, że …
10 + 45 min łatwy 10 317 kcal -
Makowiec japoński z puszki
Makowiec japoński z puszki to proste ciasto, którego przygotowanie zajmie najwyżej kilka chwil. To ciasto niezwykle smaczne, bardzo puszyste i …
25 + 50 min łatwy 10 431 kcal
-
Ciasto piegusek
Ciasto piegusek to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają makowe słodkości. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a całość smakuje po …
20 + 40 min łatwy 10 402 kcal -
Babka makowa
Babka makowa to doskonały pomysł na pyszne ciasto na święta i w dni powszednie. Wilgotna babka z makiem jest pyszna …
15 + 50 min łatwy 10 642 kcal -
Makowiec gwiazda
Przepis na makowiec gwiazdę to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe z makiem, które jest idealne na …
45 + 40 min trudny 20 235 kcal -
Ciasto drożdżowe z makiem
Ciasto drożdżowe z makiem to prosty przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. …
30 + 50 min łatwy 10 761 kcal -
Makowiec z kruszonką
Makowiec z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest częste na świątecznych stołach. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze …
40 + 50 min łatwy 16 421 kcal
-
Pleśniak z makiem
Pleśniak z makiem to doskonała propozycja na domowe ciasto z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis na pleśniak z makiem jest …
20 + 60 min łatwy 10 514 kcal -
Ciasto makowe z kremem
Ciasto makowe z kremem jest pysznym sposobem na ciekawy i bardzo elegancki deser. To wypiek, który wspaniale prezentuje się na …
25 + 30 min łatwy 10 530 kcal -
Seromakowiec z brzoskwiniami
Seromakowiec z brzoskwiniami to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec, z brzoskwiniami w syropie. To ciasto …
40 + 70 min łatwy 20 357 kcal -
Ciasto z makiem i kokosem
Ciasto z makiem i kokosem jest świetną opcją na pyszny, ale bardzo łatwy wypiek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a …
25 + 45 min łatwy 10 557 kcal -
Tarta makowa
Pyszna tarta makowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 60 min łatwy 12 463 kcal -
Ciasto jogurtowe z makiem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z makiem. To …
30 + 40 min łatwy 12 295 kcal
-
Ciasto z makiem i budyniem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto z makiem i budyniem. …
30 + 40 min łatwy 10 334 kcal -
Makowiec wilgotny
Makowiec wilgotny to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Makowiec z dużą ilością maku jest bardzo miękki …
140 + 50 min łatwy 10 676 kcal -
Strudel z makiem
Strudel z makiem to doskonały pomysł na domowy, tradycyjny placek, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas …
30 + 70 min średni 10 -
Ciasto makowy król
Ciasto makowy król to pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Ten makowy placek z …
20 + 30 min łatwy 10 483 kcal -
Ciasto makowa wdowa
Ciasto makowa wdowa to fantastyczna opcja dla wszystkich miłośników makowych wypieków. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina …
45 + 30 min łatwy 10 758 kcal
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem to pyszne domowe ciasto idealne do kawy. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Kruche rogaliki są delikatne …
60 + 25 min średni 15 297 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo …
30 + 70 min średni 12 564 kcal -
Ciasto japońskie z makiem
Ciasto z makiem to niesamowicie pyszne, słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Gdy najdzie Cię ochota na coś …
30 + 40 min łatwy 6 313 kcal
-
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Rogale marcińskie
Rogale marcińskie to tradycyjne łakocie z ciasta drożdżowego z dodatkiem białego maku i bakalii. Rogale są bardzo słodkie i zawierają …
30 + 60 min łatwy 10 984 kcal -
Makowiec japoński
Makowiec japoński to ciasto z makiem oraz z jabłkami. Jest takim połączeniem szarlotki z makowcem, ale z przewagą w kierunku …
20 + 45 min łatwy 12 299 kcal -
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal -
Strucel makowy
Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy …
45 + 60 min łatwy 14 484 kcal -
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal -
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal -
Makiełki
Makiełki wigilijne z makiem to tradycyjna potrawa wigilijnego stołu. Jest to wigilijne danie w formie deseru na słodko. W dalszej …
20 min łatwy 6 580 kcal -
Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
60 + 20 min łatwy 10 308 kcal -
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to tradycyjny mazurek wielkanocny z masą kajmakową na kruchym cieście. Przepis na mazurka kajmakowego jest prosty i pyszny. …
25 + 15 min łatwy 5 908 kcal -
Rolada makowa
Rolada makowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym …
90 + 40 min średni 10 604 kcal -
Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to doskonały pomysł na słodki deser do kawy lub herbaty. Makowiec z jabłkami zwany także japońskim nie …
25 + 50 min średni 10 623 kcal -
Makowiec z jabłkiem
Słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Makowiec z jabłkiem będzie idealną propozycją dla każdego. Gdy …
20 + 50 min łatwy 20 237 kcal -
Seromak
Masz ochotę na słodki i prosty deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na seromak. Klasyczny, …
40 + 60 min łatwy 15 321 kcal -
Rogal marciński
Rogal Marciński to słodki przysmak z białym makiem, które już są znane w całym kraju. Oryginalnie pochodzą one ze stolicy …
60 + 30 min łatwy 13 701 kcal -
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z …
60 + 45 min łatwy 15 321 kcal -
Serniko makowiec
Serniko makowiec jest ciastem naprawdę ciekawym, a przy okazji bardzo smacznym. Jego przygotowanie zabiera niezbyt dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi …
20 + 60 min łatwy 10 446 kcal -
Ciasto mrowisko
Ciasto mrowisko to tradycyjne ciasto z Podlasia. Ciasto wyglądem przypomina mrowisko, po którym poruszają się mrówki. Mrowisko stanowi doskonały pomysł …
60 min łatwy 5 924 kcal -
Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do …
45 + 35 min łatwy 10 303 kcal -
Ciasto z makiem z puszki
Ciasto z makiem z puszki to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki w nowszej odsłonie. To ciasto jest …
20 + 30 min łatwy 10 433 kcal -
Strucla z makiem
Strucla z makiem to doskonały pomysł na smaczny wypiek. Smaczna domowa strucla świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub …
60 + 25 min łatwy 5 -
Biszkopt makowy
Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia, to na pewno odpowiedziałabym, że z makiem w …
70 + 35 min trudny 15 478 kcal -
Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem to ciasto, które najczęściej pojawia się na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Ciasto jest proste do …
35 + 200 min łatwy 15 361 kcal
Ciasto z makiem - co to jest?
Placki i ciasta z makiem stanowią nieodłączną część polskiej tradycji kulinarnej. Potrawy z makiem, nie tylko na słodko, są szczególnie obecne w Europie Środkowej i Wschodniej, oraz w kuchni żydowskiej. Do zastosowań kulinarnych stosuje się mak lekarski biały lub niebieski. Suchy mak stosujemy do posypywania wypieków lub w przepisie na pieguska. Zaś do tradycyjnych wypieków stosuje się słodką masę makową z cukrem i bakaliami. Najbardziej klasycznym ciastem kuchni polskiej jest makowiec, czyli rolada z ciasta drożdżowego. Pieczemy również placki z makiem, strucle z makiem, serniki z makiem, czy też tarty z makiem. Również wyroby cukiernicze jak rogale świętomarcińskie, paluszki czy drożdżówki zawierają mak. Z makiem gotuje się również tradycyjne dania świąteczne jak kutia, kluski lub pierogi z makiem.
Ciasto z makiem - wyjątkowe przepisy na makowce i ciasta z dodatkiem maku
Mak pełni ważną rolę w tradycyjnych wypiekach kuchni polskiej, szczególnie w przepisach świątecznych. Pyszny makowiec stanowi klasyczne ciasto świąteczne podawane na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, lecz nie tylko. Pieczemy również placki z makiem, serniki z makiem, czy też drożdżówki z makiem. Kiedyś święta nie mogły się obyć bez kutii czy łazanek z makiem. Doradzamy jak upiec dobry makowiec i jak przygotować samodzielnie masę makową. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na pyszne, tradycyjne i nowoczesne placki z makiem.
Jak piec wypieki z makiem
Jaki mak stosuje się do wypieków
Mak pochodzi z nasion rośliny oleistej o tej samej nazwie. Występuje ona na całym świecie, lecz rośnie głównie na półkuli północnej. Na świecie występuje około 100 gatunków maku. Część z nich uprawia się w ogródkach jako rośliny ozdobne. Do celów spożywczych i farmaceutycznych stosuje się mak lekarski, którego uprawa wymaga specjalnego zezwolenia. Do przepisów kulinarnych używa się maku niebieskiego i białego.
Mak posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim zawiera korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Wadą jego jest wysoka kaloryczność, dlatego też osoby ze skłonnościami do przybierania na wadze powinny ostrożnie sięgać po potrawy i ciasta z makiem. Mak zawiera również sporo witamin i składników mineralnych, szczególnie fosfor i wapń. Warto pamiętać, że mak jest ciężkostrawny i wchodzi w interakcje z niektórymi lekami.
Popularne wypieki i potrawy z makiem w kuchni polskiej
Wypieki i potrawy z makiem popularne są szczególnie w kuchni polskiej. Polskie potrawy świąteczne, szczególnie na Boże Narodzenie, nie mogą się obyć bez maku. Do klasycznych potraw wigilijnych należą kluski lub łazanki z makiem i kutia. Zaś podczas większości świąt na stół podaje się tradycyjny, polski makowiec. Polskie kuchnie regionalne posiadają własne przepisy na ciasta i potrawy z makiem. Kiedyś tradycyjnym deserem na wigilię były łamańce z makiem, czyli kruche ciasteczka wbite w masę makową.
Potrawy i ciasta z makiem podawano szczególnie w czasie wigilii Bożego Narodzenia oraz innych świąt. Tradycja ta mogła wywodzić się ze starych, przedchrześcijańskich wierzeń, kiedy to mak chroni dom przed duchami. Dlatego też na wigilię podawano łazanki z makiem, kluski kładzione z makiem, kutię, śląskie słodkie bułeczki makówki, łamańce z makiem, czy też tradycyjny makowiec. Czy świąteczne przepisy z makiem mają związek z pradawnymi obrzędami magicznymi? A może potrawy z makiem są tak pracochłonne, że przygotowywało się je tylko na święta? Tego nie wiemy. Jedno jest pewne, że pyszne desery i ciasta z makiem szczególnie wspaniale smakują w czasie świąt Bożego Narodzenia, przy świetle świec i zapachu choinki i przy wspólnym, rodzinnym stole.
Ciasta i potrawy z makiem w kuchni polskiej:
- makowiec,
- piegusek,
- sernik z makiem,
- strucla makowa,
- drożdżówki z makiem,
- rogale świętomarcińskie,
- kutia,
- kluski i łazanki z makiem.
Mak obecny jest w kuchni polskiej dość powszechnie, szczególnie w wypiekach, ciastach i ciasteczkach. W cukierniach kupimy pyszne ciastka z makiem. Na imprezach podaje się paluszki z makiem. Makiem posypuje się bułeczki, chleb czy paszteciki. Tradycyjne rogale świętomarcińskie robi się z białego maku.
Wypieki i potrawy z makiem w kuchniach świata
W kuchniach środkowej Europy mak stosowany był szczególnie w potrawach świątecznych. Tradycyjna kutia, czyli świąteczna potrawa z ziaren pszenicy, pochodzi z kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, rosyjskiej i polskiej. Gotuje się ją z ziaren pszenicy z miodem, makiem i bakaliami. Występuje także kutia na słono. W Polsce kutia jako tradycyjna potrawa świąteczna uległa zapomnieniu, chociaż nadal podaje się ją na kresach.
Na Litwie, tradycyjnym napojem jest mleko makowe, które robi się z mielonego maku zalanego wodą. Napój ten zagryza się makowymi ciasteczkami o nazwie śliżyki. Na Ukrainie, tradycyjne pierożki wareniki, robi się także w wersji na słodko, z makiem. Pierogi z makiem przygotowuje się tradycyjnie na święta.
Tradycyjne słoweńskie ciasto warstwowe, prekmurska gibanica, podawane jest głównie w czasie świąt, wesel i imprez. Ciasto to znane jest w tym regionie od wieków, zaś przepis przechodził wiele przeobrażeń. Obecnie prekmurska gibanica robiona jest z ciasta filo, które przekładane jest warstwami maku, sera, orzechów i jabłek. Razem warstw jest 8. Na wierzchu ciasto polewa się kremem ze śmietany i jajek.
Mak pełni też ważną rolę w kuchni żydowskiej. Tradycyjne cebularze wzbogaca się ziarnami maku. Jednak mak stosuje się głównie do deserów i potraw na słodko. W kuchni tej występują liczne przepisy na ciasta nadziewane makiem. Z kuchni żydowskiej wywodzą się makagigi, czyli twarde ciastka zrobione z cukru, miodu, maku i orzechów. Ten kaloryczny przysmak nie wymaga pieczenia, lecz należy przygotować masę makowo-cukrową, którą po wystudzeniu można formować w różne kształty.
W tradycji żydowskiej piecze się małe ciasteczka z makiem, tzw. Hamantasze, czy uszy Hamana. Ciasteczka z ciasta kruchego nadziewa się masą makową, następnie zagina rogi na kształt trójkątów. Słodycze te pochodzą z Niemiec. Zaś Żydzi wypiekali je na święta Purim, wskutek czego powstała tradycja łączenia tych ciasteczek z Hamanem.
Przepis na dobry mak do wypieków
Ziarenka maku stosuje się jako popularną posypkę, do domowych pasztecików, bułeczek, czy chlebów. Mak można dodać również do ciasta chlebowego. Jednak ziarenka maku są twarde, dlatego też, aby przygotować mak do wypieków i potraw, należy zrobić masę makową.
Gotowa masa makowa w puszce dostępna jest w każdym sklepie. Jednak jeśli chcemy upiec dobry, tradycyjny makowiec, warto zrobić masę makową samodzielnie. Suchy mak zalewamy wodą i gotujemy. Po ostudzeniu należy go zmielić w maszynce do mięsa, na drobnym sicie. Jeszcze w XX wieku gospodynie robiące świąteczne makowce samodzielnie mieliły mak dwa, a nawet 3 razy. Do zmielonego maku dodajemy cukier i różnego rodzaju bakalie, jak rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy, suszone owoce itp. Dodajemy też masło. Aby je rozpuścić gotujemy masę na małym ogniu około 5 minut. Tak przygotowana masa nadaje się do pieczenia makowca. Można ją także zamrozić do wykorzystania później.
Najlepszy przepis na ciasto z makiem
Klasyczne ciasto z makiem w kuchni polskiej - jak piec makowiec
W Polsce świąteczne wypieki nie mogą się obyć bez makowca. Jeszcze w XX wieku makowce wypiekało się w domu z ciasta drożdżowego. Makowiec jest ciastem dość pracochłonnym do zrobienia, dlatego też obecnie mało kto piecze go w domu.
Klasyczny, pyszny makowiec robi się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie smarujemy ciasto masą makową i zwijamy w roladę. Makowiec należy piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
Piegusek - pyszne ciasto z makiem
Makowce to nie jedyne wypieki jakie możemy upiec z makiem. Ciastem podobnym do makowca jest strucla z makiem, zrobiona z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Strucla różni się od makowce sposobem zawijania, gdyż najczęściej zawijana jest w rodzaj spirali. Makowce robimy również w formie strucla z ciasta kruchego lub półkruchego. W kuchni polskiej piecze się również placki i tarty z makiem oraz sernik z makiem. Dwukolorowy, pyszny sernik z makiem robimy na spodzie z kruchego ciasta, na który nakładamy warstwę maku, a następnie warstwę sera.
Ciekawym ciastem z makiem jest piegusek. Przepis na pieguska jest bardzo prosty, gdyż robimy klasyczne ciasto biszkoptowe. Następnie do ciasta dodajemy mak i pieczemy.
Codzienne i świąteczne proste i szybkie potrawy z makiem
Niegdyś popularnym i typowym daniem na wigilię były kluski lub łazanki z makiem. Jeszcze w XX wieku makaron wstążki robiony był samodzielnie w domu. Podobnie samemu robiło się też masę makową. Obecnie to pyszne danie, lubiane także przez dzieci, wraca do łask i to nie tylko na święta. Wystarczy tylko ugotować makaron wstążki i połączyć go z masą makową, zrobioną samodzielnie lub gotową z puszki.
Bardzo proste jest również zrobienie naleśników lub pierogów z makiem. Możemy w tym celu posłużyć się gotową masą makową i rozsmarować ją na naleśnikach. Bardzo łatwym do zrobienia daniem są klasyczne cebularze z makiem. Wystarczy szybko obgotować pokrojoną cebulę, połączyć z makiem i solą i odstawić do lodówki. Następnie robimy wytrawne ciasto drożdżowe. Na rozwałkowane placki nakładamy cebulę z makiem i pieczemy.