Przepis na sernik z makiem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, wałek, sitko, folia spożywcza, miska, maszynka do mielenia

W misce zagnieć ciasto z mąki, jajka, masła, śmietany i cukru. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut.

Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz na sitku.

Zmiel mak dwu lub trzykrotnie w maszynce do mielenia.

Mak przełóż do garnka, dodaj cukier, rozpuszczone masło, olejek pomarańczowy, posiekane orzechy lub inne bakalie i jajka, delikatnie podgrzej stale mieszając.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia.

Na kruche ciasto wyłóż masę makową.

4 żółtka ubij z cukrem (200 g) na puszystą masę, dodawaj do nich po małej porcji sera. Gdy już dodasz cały ser, wsyp 1 opakowanie budyniu.

Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami do masy serowej.

Masę serową wylej na masę makową.

Ciasto piecz 1 godzinę w 180 stopniach, przez 40 minut z grzałką góra-dół a przez 20 minut z dolną grzałką.

Sernik z makiem podany na brązowym talerzyku z widelczykiem, udekorowany gałązka z zielonymi listkami
Sernik z makiem
Koszt przygotowania dania
48.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Sernik z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z makiem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Sernik z makiem to wyjątkowe połączenie tradycyjnego sernika z tradycyjnym makowcem. Ciasto sernik z makiem sprawdzi się zarówno na święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia czy też jako codzienny deser i dodatek do niedzielnej kawy. Tradycyjne sernik możesz wykonać zarówno z sera twarogowego jak i z sera z wiaderka. Sernik z wiaderka jest nieznacznie szybszy w przygotowaniu, cechuje się większą kremowością i wilgotnością. Pyszny jednak nie tak szybki w przygotowaniu seromakowiec ma wiele etapów przygotowania. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę możesz wykorzystać gotową masę makową oraz ser z wiaderka. Ten ułatwiony i prosty przepis sprawi, że sernik będziesz wykonywać częściej niż na święta. Przepis na ciasto sernik z makiem nie jest trudny w wykonaniu lecz pracochłonny. Jednak warto poświęcić czas aby przygotować wszystko w domu. A jak zrobić sernik z makiem dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Pyszny i sprawdzony przepis na sernik z makiem sprawi, że chętnie będziesz przygotowywać go na święta. Wypróbuj go raz a zakochasz się w nim na długie lata.

Wartości odżywcze sernika z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
293.94 kcal
352.73 kcal
Białko
8.99 g
10.78 g
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z makiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
29.65 g
35.58 g
Węglowodany przyswajalne
27.39 g
32.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
16.22 g
19.46 g
Tłuszcze nasycone
7.52 g
9.03 g
Tłuszcze nienasycone
8.70 g
10.44 g
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.75 g
4.49 g
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.95 g
5.94 g
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z makiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina E
0.59 mg
0.71 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.23 mg
Niacyna
0.86 mg
1.03 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Foliany
42.09 µg (mcg)
50.51 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z makiem

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
148.78 mg
178.54 mg
Potas
155.74 mg
186.89 mg
Wapń
181.30 mg
217.55 mg
Fosfor
191.66 mg
229.99 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier.
czytaj dalej
Magnez
44.72 mg
53.66 mg
Brak danych dla: cukier, cukier, cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
2.09 mg
2.51 mg
Cynk
1.28 mg
1.53 mg
Miedź
0.25 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z makiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z makiem

Lista alergenów dla sernika z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sernika z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2,25 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śmietana 12%
20 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
150 g
0,75 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mak niebieski
280 g
2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 280 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
4 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie waniliowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Liczba porcji:
Koszt składników
78.00
Jak oceniasz przepis na sernik z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób