Sernik królewski

Opublikowano: 24.09.2021 r., 16:23 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
3 kawałki sernika królewskiego ułożone na sobie przyozdobione kwiatami
Sernik królewski
Poznaj przepis na pyszny sernik królewski. Z pewnością stanie się on Twoim ulubionym z ciast serowych i ku zadowoleniu wszystkich na stałe zagości w Twoim domu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
490 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (450 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki (16 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na sernik królewski krok po kroku

Połącz w jednej misce: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, 100 g cukru, kakao oraz pokrojone drobno zimne masło (200 g). Zmiksuj.

Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.

Otrzymane ciasto podziel na pół. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W czystym naczyniu zmiksuj miękkie masło z żółtkami i cukrem.

Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.

Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.

Masę przełóż na wyłożony wcześniej w blaszce spód.

Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce i posyp masę serową.

Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 50 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego

Sernik królewski to modyfikacja tradycyjnego sernika. Możesz pamiętać go ze swojego domu rodzinnego. Inaczej nazywany jest też biało-czarnym sernikiem ze względu na swój warstwowy wygląd, a dokładniej kolory użytego ciasta.

Jeśli interesuje Cię prosty przepis na sernik królewski lub zastanawiasz się jak zrobić naprawdę dobry sernik na kruchym cieście to świetnie trafiłaś/trafiłeś. Prezentowany przepis jest bardzo łatwy, a co więcej zawsze ciasto wychodzi pyszne.

Sernik po królewsku przygotowuje się z 3 warstw. Warstwa na spodzie i wierzchnia jest przyrządzana z tego samego ciasta w kolorze czarnym. Wewnątrz znajduje się biała masa serowa, dzięki czemu sernik jest naprawdę puszysty. Wewnętrzna i zewnętrza warstwa to kruche, kakaowe ciasto, którego część została starta na tarce. Nadaje to też jemu charakterystycznego, atrakcyjnego wyglądu. Warstwa wewnętrzna powstaje z przepisu na tradycyjny sernik przygotowany z twarogu sernikowego z tak zwanego wiaderka. Ich połączenie gwarantuje ciekawy smak i konsystencję całego ciasta, które odróżniają sernik królewski od jego tradycyjnego odpowiednika. Dzięki temu ciasto to zdobyło tak dużo fanów. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś/próbowałeś to czas koniecznie nadrobić te zaległości i wypróbować ten przepis. Zresztą chyba nie trzeba długo namawiać? Ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Samo przygotowanie nie jest czasochłonne – zajmie Ci maksymalnie 25 minut. Natomiast często pojawiają się wątpliwości jak długo piec to ciasto? Otóż zakładamy na to około 50 minut. W tym czasie masz czas dla siebie oraz na posprzątanie kuchni po przygotowywaniu ciasta. Pamiętaj jednak by pod koniec pieczenia zaglądać do piekarnika kontrolnie i sprawdzać w jakim stanie jest ciasto, co uniknie ewentualnego przypalenia. Na ostateczny czas pieczenia w dużym stopniu będzie wpływała praca i od Twojego piekarnia.

Gotowe ciasto możesz przyozdobić świeżymi owocami, które przełamią słodki smak i będą się idealnie komponowały z sernikiem. Dobrym pomysłem na dekoracje będą też listki mięty.

Alergeny w serniku królewskim

Lista alergenów dla sernika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski jest ciastem o wysokiej wartości kalorycznej, dlatego najlepiej ogranicz się do maksymalnie 1-2 kawałków w ciągu dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
306.85
490.96
Białko (g)
8.01
12.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
26.38
42.20
Węglowodany przyswajalne (g)
25.71
41.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
19.57
31.31
Tłuszcze nasycone (g)
13.58
21.73
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
9.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
8.21
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.37
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.24
176.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
157.94
252.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
154.83
247.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
1.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.47
51.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.25
57.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
135.21
216.34
Potas (mg)
158.00
252.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.41
103.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
142.94
228.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.75
26.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
1.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
0.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego

Koszt składników
60.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier wanilinowy
16 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Koszt składników
60.70