Przepis na sernik królewski krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Połącz w jednej misce: mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, 100 g cukru, kakao oraz pokrojone drobno zimne masło (200 g). Zmiksuj.

Dodaj 2 jajka i ponownie zmiksuj.

Otrzymane ciasto podziel na pół. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W czystym naczyniu zmiksuj miękkie masło z żółtkami i cukrem.

Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.

Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.

Masę przełóż na wyłożony wcześniej w blaszce spód.

Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj na tarce i posyp masę serową.

Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 50 minut.

3 kawałki sernika królewskiego ułożone na sobie przyozdobione kwiatami
sernik królewski
Koszt przygotowania dania
39.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
490 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
56

Sernik królewski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku królewskim

Sernik królewski to modyfikacja tradycyjnego sernika. Możesz pamiętać go ze swojego domu rodzinnego. Inaczej nazywany jest też biało-czarnym sernikiem ze względu na swój warstwowy wygląd, a dokładniej kolory użytego ciasta.

Jeśli interesuje Cię prosty przepis na sernik królewski lub zastanawiasz się jak zrobić naprawdę dobry sernik na kruchym cieście to świetnie trafiłaś/trafiłeś. Prezentowany przepis jest bardzo łatwy, a co więcej zawsze ciasto wychodzi pyszne.

Sernik po królewsku przygotowuje się z 3 warstw. Warstwa na spodzie i wierzchnia jest przyrządzana z tego samego ciasta w kolorze czarnym. Wewnątrz znajduje się biała masa serowa, dzięki czemu sernik jest naprawdę puszysty. Wewnętrzna i zewnętrza warstwa to kruche, kakaowe ciasto, którego część została starta na tarce. Nadaje to też jemu charakterystycznego, atrakcyjnego wyglądu. Warstwa wewnętrzna powstaje z przepisu na tradycyjny sernik przygotowany z twarogu sernikowego z tak zwanego wiaderka. Ich połączenie gwarantuje ciekawy smak i konsystencję całego ciasta, które odróżniają sernik królewski od jego tradycyjnego odpowiednika. Dzięki temu ciasto to zdobyło tak dużo fanów. Jeśli jeszcze go nie próbowałaś/próbowałeś to czas koniecznie nadrobić te zaległości i wypróbować ten przepis. Zresztą chyba nie trzeba długo namawiać? Ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Samo przygotowanie nie jest czasochłonne – zajmie Ci maksymalnie 25 minut. Natomiast często pojawiają się wątpliwości jak długo piec to ciasto? Otóż zakładamy na to około 50 minut. W tym czasie masz czas dla siebie oraz na posprzątanie kuchni po przygotowywaniu ciasta. Pamiętaj jednak by pod koniec pieczenia zaglądać do piekarnika kontrolnie i sprawdzać w jakim stanie jest ciasto, co uniknie ewentualnego przypalenia. Na ostateczny czas pieczenia w dużym stopniu będzie wpływała praca i od Twojego piekarnia.

Gotowe ciasto możesz przyozdobić świeżymi owocami, które przełamią słodki smak i będą się idealnie komponowały z sernikiem. Dobrym pomysłem na dekoracje będą też listki mięty.

Wartości odżywcze sernika królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
306.85 kcal
490.96 kcal
Białko
8.01 g
12.81 g

Węglowodany w serniku królewskim

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
26.38 g
42.20 g
Węglowodany przyswajalne
25.71 g
41.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
19.57 g
31.31 g
Tłuszcze nasycone
13.58 g
21.73 g
Tłuszcze nienasycone
5.99 g
9.58 g
Tłuszcze jednonasycone
5.13 g
8.21 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.37 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
110.24 mg
176.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik królewski

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
157.94 µg (mcg)
252.71 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
0.17 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
0.98 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
154.83 µg (mcg)
247.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
1.56 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
32.47 µg (mcg)
51.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
36.25 µg (mcg)
57.99 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
135.21 mg
216.34 mg
Potas
158.00 mg
252.80 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
64.41 mg
103.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
142.94 mg
228.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.75 mg
26.81 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
1.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim

Lista alergenów dla sernika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika królewskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
450 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier wanilinowy
16 g
2 łyżki
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Koszt składników
60.70
Jak oceniasz przepis na sernik królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.6% osób