Sernik wiedeński

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik wiedeński podany z bitą śmietaną.
Sernik wiedeński
Tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Idealny słodki deser lub podwieczorek. Delikatny puszysty serek twarogowy, z wyczuwalną waniliową nutą i słodyczą.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 75 min
254 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier 10 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 łyżki (15 g)
  • Mąka ziemniaczana 1,5 łyżki (15 g)
  • Masło (100 g)
  • Twaróg sernikowy (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na sernik wiedeński krok po kroku

Masło ucieraj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

Żółtka oddziel od białek.

Żółtka wymieszaj z cukrem.

Do ubitego masła dodawaj żółta utarte z cukrem.

Dodaj ser, mąkę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.

Delikatnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Masę serową przelej do blachy.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 1 godziny.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, a po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku i otwieraj go bardzo stopniowo, co kilka minut.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego

Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny na deser, podwieczorek, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy. Pięknie prezentuje się na stole, posypany cukrem pudrem, cynamonem, udekorowany owocami lub listkami mięty może być świetną opcją na tort okolicznościowy, spotkanie z rodziną czy imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz najlepszy przepis na sernik wiedeński, gwarantujemy, że zostanie z Tobą na długo i zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Jeśli nie wiesz jak zrobić tradycyjny, wyśmienity sernik po wiedeńsku jesteś w odpowiednim miejscu. Mimo, że ciasto zachwyca swoim wyglądem, smakiem i konsystencją jego przygotowanie nie jest wymagające i jest w zasięgu możliwości każdego, nawet początkującego kucharza, czy piekarza. Gwarancją tego, że sernik będzie pyszny, jest dobry wybór głównego składnika czyli sera. Najlepiej wybrać ser półtłusty. Można samodzielnie zmielić go w warunkach domowych przez specjalną maszynę, jak również kupić gotowy ser twarogowy sprzedawany w wiaderkach, przeznaczony specjalnie do pieczenia serników. Oprócz sera potrzebnę będą jajka. Można w całości utrzeć je razem z serem lub najpierw oddzielić żółtka od białek. W tej drugiej wersji żółtka należy utrzeć z serem, a białka ubić mikserem na sztywną pianę i w takiej postaci dodać do sera - dzięki temu będzie on delikatniejszy i bardziej puszysty, jednak jest również większe ryzyko tego, że po upieczeniu szybko opadnie. Dlatego, bardzo ważne jest aby podczas pieczenia sernika nie otwierać piekarnika, a po zakończeniu pieczenia, ciasto zostawić w ciepłym piekarniku i bardzo powoli go otwierać, aby stopniowo stygło, zamiast szybko je wyciągać. A ile się piecze sernik wiedeński? Pieczenie powinno trwać około godzinny. Podczas pieczenia sernik może znacząco urosnąć, sięgając poza brzegi formy jednak odpowiednio pieczony i studzony wróci do swojego kształtu bez nadmiernego opadania jednocześnie. Przeczytaj kolejne kroki przygotowania aby wiedzieć jak upiec smaczny sernik wiedeński, który zachwyci wszystkich domowników i gości.

Alergeny w serniku wiedeńskim

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
175.55
254.55
Białko (g)
10.30
14.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
11.91
17.27
Węglowodany przyswajalne (g)
11.85
17.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
9.72
14.10
Tłuszcze nasycone (g)
6.42
9.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
4.79
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.15
137.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
95.05
137.82
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.56
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.62
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.58
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.68
135.83
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.62
24.09
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.63
24.12
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
182.90
265.21
Potas (mg)
89.52
129.81
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.72
90.95
Fosfor (mg)
118.58
171.94
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.30
35.24
Żelazo (mg)
0.44
0.64
Cynk (mg)
0.46
0.67
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Serek homogenizowany waniliowy
250 g
1 opakowanie
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
3.21
Za 250 g
Cukier
100 g
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Twaróg sernikowy
700 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.80
Za 700 g
Koszt składników
39.10