Sernik z rosą

Opublikowano: 04.07.2023 r., 0:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik z rosą
Sernik z rosą
Sernik z rosą to niezwykle pyszne połączenie delikatnej masy sernikowej z puchem z białek. Koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis na sernik.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
218 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki 1 opakowanie (200 g)
  • Masło 1 kostka (100 g)
  • Twaróg sernikowy 1 opakowanie (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (150 g)
  • Skórka z cytryny (10 g)
  • Maliny 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik z rosą krok po kroku

Rozkrusz herbatniki za pomocą wałka do ciasta.

Rozpuść masło w garnku, a następnie połącz z rozkruszonymi herbatnikami.

Włóż masę na spód tortownicy, a całość przełóż do lodówki.

Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny.

Wlej masę serową na spód z herbatników.

Upiecz sernik w piekarniku na 160 st. C przez około 50-60 minut.

Na wystudzony sernik dodaj owoce i warstwę dżemu.

Wystudź sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik z rosą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,6% osób

Więcej informacji na temat sernika z rosą

Sernik z rosą to efektowne i smaczne ciasto, które przygotujesz samodzielnie w domu w godzinę. Jest to niezwykle pyszny, puszysty i mokry sernik, nieco zmodyfikowany przepis naszego tradycyjnego sernika.

Ten sernik jest często przygotowywany ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, borówki lub inne ulubione owoce sezonowe. Śmiało możesz postawić na wariację i przygotować sernik ze złotą rosą.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z rosą.

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:

Ser twarogowy, cukier, skórka z cytryny, jajka, herbatniki, masło, maliny i dżem.

Rozkrusz herbatniki za pomocą wałka do ciasta. Rozpuść masło w garnku, a następnie połącz z rozkruszonymi herbatnikami. Włóż masę na spód tortownicy, a całość przełóż do lodówki. Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wlej masę serową na spód z herbatników.

Zatem, w jakiej temperaturze piec sernik z rosą?

Upiecz sernik w piekarniku na 160°C przez około 50-60 minut. Na wystudzony sernik dodaj owoce i warstwę dżemu. Wystudź sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.

Nasz sernik już jest dobry do spożycia. Pamiętaj jednak, że herbatniki zazwyczaj mają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Skoro już wiesz, jak zrobić rosę koniecznie wypróbuj go przygotować w domu.

Sernik z rosą jest nie tylko smaczny, ale także efektowny wizualnie i idealny na specjalne okazje czy spotkania rodzinne.

Przygotuj ten dobry przepis i zaskocz całą rodzinę efektownym ciastem.

Alergeny w serniku z rosą

Lista alergenów dla sernika z rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z rosą

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej sprawdzą się tutaj owoce jagodowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
218.99
218.99
Białko (g)
7.01
7.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.69
23.69
Węglowodany przyswajalne (g)
22.12
22.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.00
11.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
6.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
4.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.68
3.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
0.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.75
66.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
83.08
83.08
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.33
Witamina C (mg)
5.75
5.75
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.28
Witamina E (mg)
0.33
0.33
Retinol (µg (mcg))
81.38
81.38
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Niacyna (mg)
0.82
0.82
Foliany (µg (mcg))
32.32
32.32
Beta karoten (µg (mcg))
18.09
18.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
318.90
318.90
Potas (mg)
108.67
108.67
Wapń (mg)
70.31
70.31
Fosfor (mg)
173.77
173.77
Magnez (mg)
12.24
12.24
Żelazo (mg)
0.78
0.78
Cynk (mg)
0.47
0.47
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z rosą 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z rosą

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Skórka z cytryny
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
52.50