Przepis na sernik bez spodu krok po kroku
- Twaróg półtłusty 1000 g
- Jajko 5 szt.
- Śmietana 18% 100 g
- Masło 100 g
- Cukier 200 g
- Budyń (proszek) 80 g
- Sok cytrynowy 25 ml
W dużej misce ubij masło z cukrem.
Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik tradycyjny
-
Sernik nowojorski
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Sernik mango
-
Sernik dyniowy
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto styropian
-
Serniko makowiec
-
Sernik pieczony
-
Sernik straciatella
-
Ciasto wenus
-
Serniki dietetyczne

(liczba kalorii)
Sernik bez spodu - cechy przepisu
Więcej o serniku bez spodu
Sernik bez spodu to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności.
Przepis na sernik bez spodu jest niezwykle ciekawą opcją dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te z dodatkiem sera. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik bez spodu, który będzie nie tylko prosty, ale również smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
To wspaniały pomysł na ciasto, które zajmuje kilka chwil. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg.
Wartości odżywcze sernika bez spodu
Energia i białka
(176g)
Węglowodany w serniku bez spodu
(176g)
Tłuszcze
(176g)
Witaminy w przepisie na sernik bez spodu
(176g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik bez spodu
(176g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku bez spodu
Lista alergenów dla sernika bez spodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Twaróg półtłusty
- Śmietana 18%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko