Sernik bez spodu

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik bez spodu podany na małym niebieskim talerzyku.
Sernik bez spodu
Sernik bez spodu to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
316 kcal
Kcal w porcji
176 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg półtłusty (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Sok cytrynowy (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm

Przepis na sernik bez spodu krok po kroku

W dużej misce ubij masło z cukrem.

Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik bez spodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat sernika bez spodu

Sernik bez spodu to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej. Ma dużo niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne wersje dlatego będzie również dobrym rozwiązaniem w przypadku cukrzycy czy insulinooporności.

Przepis na sernik bez spodu jest niezwykle ciekawą opcją dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te z dodatkiem sera. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik bez spodu, który będzie nie tylko prosty, ale również smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

To wspaniały pomysł na ciasto, które zajmuje kilka chwil. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg.

Alergeny w serniku bez spodu

Lista alergenów dla sernika bez spodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika bez spodu

na 100g gotowej potrawy

To ciasto ze względu na spory udział cukru prostego nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kcal)
179.60
316.10
Białko (g)
8.01
14.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany (g)
18.54
32.63
Węglowodany przyswajalne (g)
18.51
32.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz (g)
8.45
14.86
Tłuszcze nasycone (g)
5.45
9.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.99
5.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
4.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.61
140.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(176g)
Witamina A (µg (mcg))
108.31
190.63
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.74
Witamina C (mg)
0.59
1.05
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.54
Witamina E (mg)
0.31
0.55
Retinol (µg (mcg))
107.42
189.05
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.23
0.40
Niacyna (mg)
0.08
0.14
Foliany (µg (mcg))
12.54
22.07
Beta karoten (µg (mcg))
13.67
24.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód (mg)
225.01
396.01
Potas (mg)
102.49
180.38
Wapń (mg)
78.46
138.08
Fosfor (mg)
120.68
212.40
Magnez (mg)
7.67
13.50
Żelazo (mg)
0.36
0.63
Cynk (mg)
0.51
0.90
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bez spodu 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika bez spodu

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Sok cytrynowy
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
33.70