Ciasta przekładane

ciasta przekładane

Ciasta przekładane, tortowe składają się z wielu warstw ciasta i kremu. Najczęściej na warstwy stosuje się ciasta kruche lub biszkoptowe, które przekładamy różnymi kremami, galaretkami, owocami itp. Do łatwych i prostych ciast tortowych stosujemy kremy maślane, budyniowe, lub serowe. Warstwy można dodatkowo przekładać konfiturami owocowymi, galaretką, czy też warstwą owoców lub orzechów. Na wierzchu zwykle układamy bezę, polewą czekoladową lub kajmakową. Robiąc ciasto przekładane zwracamy uwagę na kompozycję smaków oraz kolorów. Tłuste, maślane kremy przekładamy kwaskowymi konfiturami. Warstwy zabarwiamy w ciekawy sposób przy pomocy kakao, kawy, czy też zmiksowanych owoców.

Ciasta przekładane - polecane przepisy

Ciasta przekładane - pozostałe przepisy

Ciasta przekładane - przepisy na pyszne ciasta z rozmaitymi masami

Pyszne ciasta tortowe z kremem czy z bitą śmietaną wspaniale smakują i wyglądają na imprezie. Z uwagi na dużą ilość warstw są to ciasta pracochłonne i wymagają sporo czasu. Jednak ich wykonanie jest dość łatwe, zaś proste ciasta przekładane możemy zrobić nawet z udziałem dzieci. Aby zrobić dobre ciasto przekładane wystarczy tylko placek kruchy lub biszkoptowy i różne przepisy na kremy. Dalej wystarczy tylko pomysł i inwencja twórcza. Podpowiadamy z czego można zrobić różne ciasta przekładane i tortowe i przedstawiamy szereg ciekawych przepisów.

Jak robimy ciasta przekładane?

Z czego składają się dobre ciasta przekładane

Najpopularniejsze ciasto przekładane to po prostu tort, który zamawiamy w cukierni na specjalne okazje. Domowe torty możemy zrobić również samodzielnie, jednak wymaga to sporo doświadczenia i wprawy. Natomiast łatwiejsze do zrobienia i tanie są ciasta przekładane. Nie są to jednak placki szybkie do zrobienia. Wykonanie ciasta przekładanego wymaga sporo pracy i czasu. Przede wszystkim robimy placek na spód ciasta, który można upiec z biszkopta lub ciasta kruchego lub wykonać z gotowych herbatników.

Ciasto przekładane składa się z wielu warstw ciasta, mas i kremów. Najczęściej ciasto biszkoptowe przekładamy różnymi masami, zaczynając od najcięższej, a kończąc na najlżejszej i najbardziej puszystej. Warstw jest co najmniej 3, a może być ich znacznie więcej. Zrobienie różnych rodzajów kremów i mas do przekładania wymaga sporo czasu. Nierzadko przed nałożeniem kolejnej warstwy, ciasto musimy schłodzić w lodówce. Im więcej warstw, tym pracy jest więcej. Jednak ciasta przekładane to frajda dla całej rodziny, która może wspólnie spędzać czas podczas przygotowywania i pieczenia mas, czy robienia kremów i galaretek. Proste i łatwe ciasto przekładane można zrobić razem z dziećmi, które będą miały świetną zabawę i zaczną się uczyć sztuki kulinarnej.

Rodzaje ciasta przekładanego:

  • torty,
  • ciasta z kremem lub masami kremowymi,
  • ciasta i serniki na zimno,
  • ciasta bez pieczenia z biszkoptów lub herbatników,
  • ciasta na zimno z wafli.

Jakie składniki i masy możemy użyć jako warstwy ciasta przekładanego:

  • ciasto biszkoptowe, kruche, wafle lub herbatniki,
  • kremy budyniowe,
  • kremy maślane i śmietanowe,
  • kremy i masy serowe,
  • bita śmietana,
  • piana lub beza,
  • galaretka,
  • owoce, dżemy lub konfitury owocowe.

Najlepsze zwieńczenie ciasta przekładanego:

  • galaretka,
  • kruszonka,
  • posypka z kakao lub utartej czekolady,
  • owoce w galaretce,
  • beza,
  • polewa czekoladowa,
  • polewa kajmakowa.

Jak robimy dobre ciasta tortowe

Zasada tworzenia ciast przekładanych polega na takim ułożeniu warstw, aby się nie zmieszały i nie przesiąkały wzajemnie. Na spodzie z ciasta kruchego lub biszkoptowego, układamy ciężki krem, na przykład krem serowy, maślany czy śmietanowy. Kolejną warstwą może być lżejszy krem budyniowy. Natomiast najwyżej układamy warstwy najlżejsze, na przykład z bitą śmietaną lub bezą. Zwieńczeniem tortu lub ciasta jest często galaretka z owocami. Warstwy możemy dodatkowo oddzielić innymi masami, na przykład dżemem lub powidłami, warstwą owoców lub owocami z galaretką.

Dobre ciasto tortowe wymaga umiejętnego łączenia smaków. Na przykład na ciężki krem maślany dajemy warstwę kwaśnej konfitury owocowej lub galaretki z owocami, które złamią tłusty smak. W kuchni polskiej mniej ceni się ciężkie i tłuste kremy, szczególnie że są one bardzo sycące i na imprezie mogą powodować ociężałość u najedzonych już gości. Dlatego największym powodzeniem cieszą się lekkie ciasta przekładane i tortowe z bitą śmietaną, z owocami, czy też z lekkimi masami serowymi.

Ciasta tortowe komponujemy nie tylko według smaku, lecz także koloru, tak aby ciasto pięknie się prezentowało po przekrojeniu. Warstwy ciasta biszkoptowego możemy zabarwić na czekoladowy kolor przy pomocy kakao, lub skorzystać z barwników spożywczych i nadać im różne kolory. Ciekawy efekt pieguska daje dodatek maku. Kolorowe efekty uzyskamy również poprzez różnokolorowe galaretki oraz owoce, czy konfitury owocowe. Różne kolory kremów i mas uzyskamy przez dodanie: kakao, kawy, czekolady, maku, namoczonego chia, oraz zmiksowanych lub pokrojonych na kawałki owoców, jak również barwników spożywczych.

Łatwe i tanie przepisy na spód do ciasta przekładanego

Ciasto przekładane musi zawierać placek, który stanowi jego spód. Dzięki temu ciasto przekładane łatwiej się kroi. Placek sprawia, że warstwy kremu nie rozlewają się, a ciasto jest zwarte. Jaki placek najlepiej sprawdzi się jako spód do ciasta przekładanego:

  • ciasto kruche,
  • ciasto biszkoptowe,
  • herbatniki lub biszkopty.

Najprostszym spodem na przekładaniec jest ciasto kruche. Jest to łatwe i tanie ciasto, które często służy za spód do ciast z owocami, jak szarlotka, serników, oraz do przekładańców. Ciasto kruche wymaga ugniecenia na stolnicy takich składników jak mąka, schłodzone masło, jajka i cukier. Wbrew pozorom jest to ciasto na tyle łatwe, że do pieczenia można zachęcić i włączyć nawet dzieci.

Klasycznym ciastem na ciasta przekładane i torty jest ciasto biszkoptowe. Jest to dość trudne do zrobienia ciasto bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia. Dobre ciasto biszkoptowe robimy na bazie piany z białek, którą ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mąkę pszenną z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Innym sposobem jest metoda na ciepło, czyli ubijanie całych jajek w kąpieli wodnej. W niektórych wypadkach do ciasta biszkoptowego dodaje się proszek do pieczenia. Dodatek ten jest konieczny, jeśli do ciasta będziemy dodawać inne składniki, na przykład kakao. Proszek do pieczenia przydaje się nierzadko przy pieczeniu ciasta na tort i przekładaniec. Ma on za zadanie utrzymanie puszystego ciasta z bardziej ciężkimi składnikami. Ciasto biszkoptowe często zabarwiamy na kolor czekoladowy przy pomocy kakao.

O ile ciasto kruche stosuje się raczej na spód, to ciasto biszkoptowe wykorzystujemy także na warstwy. Najczęściej przecinamy placek biszkoptowy na cieńsze warstwy. Jeśli sztuka ta wydaje się nam za trudna, można upiec osobno więcej cieńszych placków z ciasta biszkoptowego. Również ciasto kruche wykorzystujemy jako warstwy. Przykładem tego jest klasyczne ciasto tortowe Stefanka.

Pyszne, domowe ciasta przekładane - łatwe i proste przepisy

Najciekawsze przepisy na domowe ciasta przekładane z kremem

Pomysłów i przepisów na torciki, ciasta tortowe, przekładańce jest mnóstwo. Mamy do wyboru różne warstwy z kremem, z bitą śmietaną, z galaretką, czy inne, z których możemy komponować różne układy warstw.

Najpopularniejsze przekładańce i ciasta tortowe z kremem:

  • Stefanka,
  • Marlenka,
  • miodownik,
  • Marcinek,
  • torcik W-Z,
  • torcik Tiramisu,
  • pleśniak.

Klasycznym przykładem jest przepis na ciasto tortowe Stefanka. Warstwy ciasta stanowią 3 placki ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Placki przekładamy masami z kremu maślanego, zaś na wierzchu wykładamy polewę czekoladową.

Bardzo podobnie powstaje ciasto Marlenka, które składa się z 5 - 9 warstw ciasta ucieranego z dodatkiem miodu. Ciasto robimy przy użyciu miksera, a następnie pieczemy aż 5 do 9 osobnych placków. Placki przekładamy masą kajmakową. Resztą masy smarujemy boki ciasta. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i jakieś obciążenie i umieszczamy ciasto w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia wylewamy na ciasto polewę czekoladową. Bardzo podobnym ciastem jest miodownik, który dodatkowo nasączamy rumem i dekorujemy orzechami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto