Ciasta przekładane
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie, czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 687 kcal -
Ciasto snikers
Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy. Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym …
25 min łatwy 12 512 kcal -
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
15 + 40 min łatwy 12 571 kcal
Ciasta przekładane - przepisy
-
Ciasto stefanka
Ciasto stefanka to doskonały pomysł na podwieczorek oraz deser do kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza również na spotkaniach rodzinnych …
300 min łatwy 10 487 kcal -
3 bit
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 min łatwy 15 664 kcal -
Ciasto czarny las
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je …
30 + 40 min średni 10 643 kcal -
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal
-
Ciasto kukułka
Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto z kukułkami. Jest to przepis na kukułkę bez pieczenia. Kto z nas nie kojarzy …
30 + 30 min łatwy 10 511 kcal -
Makowa panienka
Makowa panienka to przekładane ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Jest to prosty przepis, do którego nie musisz mieć …
50 + 20 min łatwy 10 656 kcal -
Piszinger
Kojarzysz z dzieciństwa wafle z masą kakaową? Piszinger to właśnie jest ten deser, idealny do kawy. Zobacz, jak zrobić piszinger …
30 min łatwy 10 307 kcal -
Ciasto napoleon
To ciasto robi wrażenie. Ciasto napoleon wygląda wspaniale. Robiłeś już kiedyś tort napoleon? Jest dosyć wymagający… Zobacz, jak zrobić ciasto …
90 + 40 min trudny 12 612 kcal -
Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
30 min łatwy 8 291 kcal
-
Ciasto leniwiec
Ciasto leniwiec to najlepszy deser do kawy – łatwy, szybki i bez pieczenia. Lubisz ciasta z kajmakiem? Koniecznie sprawdź przepis …
20 min łatwy 12 529 kcal -
Ciasto chałwowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
80 + 50 min średni 12 442 kcal -
Ciasto marlenka
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto marlenkę. Pyszne, puszyste …
60 + 30 min łatwy 10 -
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal -
Ciasto miodownik
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 25 min średni 18 431 kcal -
Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt …
20 + 50 min łatwy 10 321 kcal
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Znasz prosty przepis na ciasto z chałwą? Jeśli nie, zobacz jak zrobić ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia. Bardzo …
30 min łatwy 10 408 kcal -
Ciasto hawana
Ten pyszny, egzotyczny placek to dobry pomysł na deser do kawy. Lubisz połączenie kokosa i ananasa z nutą alkoholu? Sprawdź …
60 + 95 min łatwy 14 543 kcal -
Rodzynkowiec
Rodzynkowiec to ciasto, które urzeknie wiele osób. Podstawą ciasta jest biszkopt nasączony rumem z czarną porzeczką. Na nim znajduje się …
60 + 30 min średni 12 355 kcal -
Truskawkowe pole
Truskawkowe pole to fajna i oryginalna propozycja ciasta lub tortu. W wersji tortu będzie wyglądać oryginalnie i niezwykle bez tynkowania …
60 + 40 min łatwy 18 282 kcal -
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
Sernik po królewsku z podwójną dawką czekolady – sernik stracciatella. Jest sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto z serem w wiaderku …
25 + 60 min łatwy 20 182 kcal
-
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Ciasto 3 bit na biszkopcie
Ciasto 3 bit na biszkopcie to doskonała propozycja na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto jest odmianą wersji bez pieczenia, …
30 + 50 min łatwy 10 634 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Pleśniak makowy
Pleśniak makowy to tradycyjne ciasto przygotowane na bazie ciasta kruchego z dodatkiem masy makowej. Przepis na pleśniak makowy jest łatwy …
30 + 60 min łatwy 10 803 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową …
20 + 45 min łatwy 25 154 kcal
-
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech to pomysł na oryginalne, niecodzienne ciasto, które zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Pięknie prezentuje się …
35 + 50 min średni 10 402 kcal -
Ciasto krówka
Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić …
55 + 230 min średni 15 494 kcal -
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle …
40 min łatwy 24 -
Chatka baby jagi
Kojarzysz takie ciasto w kształcie trójkąta? Chatka Baby Jagi z serkami homogenizowanymi i dżemem to dobry przepis na ciasto bez …
30 min średni 12 494 kcal -
Tort makowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 45 min łatwy 12 475 kcal -
Ciasto wz
Wuzetka jest ciastem kuchni polskiej. W jej skład wchodzi kakaowy biszkopt, dżem, masa śmietanowa oraz polewa czekoladowa. Te pyszne ciasto …
30 + 30 min średni 20 403 kcal -
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe to doskonały wybór dla osób zabieganych na przygotowanie pysznego deseru. To łatwe ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego zaoszczędzisz …
30 min łatwy 10 520 kcal -
Sernik mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 220 kcal -
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 352 kcal -
Ciasto zielony mech
Połączenie słodkiego, delikatnego kremu ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na ciasto zielony mech i przekonaj się jak pyszne …
30 + 40 min łatwy 15 261 kcal -
Ciasto mleczna kanapka
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 30 min łatwy 12 326 kcal -
Piernik z powidłami
Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na …
20 + 60 min łatwy 10 600 kcal -
Sernik na ciemnym spodzie
Sernik na ciemnym spodzie i z ciemną górą to tzw. sernik królewski. Przepadają za nim dzieci, ale dorośli też chętnie …
75 + 65 min średni 20 353 kcal -
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal -
Dulce de leche
Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, …
0 + 180 min łatwy 10 172 kcal -
Tort tęczowy
Tort tęczowy wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania. Wystarczy dowiedzieć się, na co należy zwracać uwagę, a zrobienie tego ciasta …
110 + 75 min łatwy 12 714 kcal -
Ciasto krówka na biszkopcie
Ciasto krówka na biszkopcie to odmiana ciasta, które tradycyjnie wykonuje się na krucho miodowym spodzie. Słodkie ciasto z masą budyniową …
30 + 50 min łatwy 10 679 kcal -
Bananowa chmurka
Bananowa chmurka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto jest lekkie i bardzo kremowe, dodatkowo …
40 + 40 min łatwy 10 655 kcal -
Biszkopt z budyniem
Biszkopt z budyniem to ciasto niezwykle pyszne i równie piękne. Wspaniale prezentuje się na stole, dzięki kolorowym warstwom, które przykuwają …
45 + 25 min łatwy 10 244 kcal -
Sernik krówkowy
Sernik krówkowy to świetna propozycja na smaczne i zaskakujące smakiem ciasto idealne zarówno na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny lub …
40 + 70 min średni 8 550 kcal -
Tort napoleon
Litewski tort Napoleon jest wspaniałym pomysłem na urodzinowy wypiek w innej odsłonie. To ciasto, które składa się z placków przełożonych …
60 + 135 min trudny 10 795 kcal -
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 569 kcal -
Tort pistacjowy
Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super …
60 + 40 min średni 16 781 kcal -
Tort egipski
Tort egipski to przepyszne ciasto z orzechami włoskimi i laskowymi, który smakuje niczym z najlepszej restauracji czy cukierni. Jest dość …
70 + 40 min średni 8 619 kcal
Ciasta przekładane - co to jest?
Ciasta przekładane, tortowe składają się z wielu warstw ciasta i kremu. Najczęściej na warstwy stosuje się ciasta kruche lub biszkoptowe, które przekładamy różnymi kremami, galaretkami, owocami itp. Do łatwych i prostych ciast tortowych stosujemy kremy maślane, budyniowe, lub serowe. Warstwy można dodatkowo przekładać konfiturami owocowymi, galaretką, czy też warstwą owoców lub orzechów. Na wierzchu zwykle układamy bezę, polewą czekoladową lub kajmakową. Robiąc ciasto przekładane zwracamy uwagę na kompozycję smaków oraz kolorów. Tłuste, maślane kremy przekładamy kwaskowymi konfiturami. Warstwy zabarwiamy w ciekawy sposób przy pomocy kakao, kawy, czy też zmiksowanych owoców.
Ciasta przekładane - przepisy na pyszne ciasta z rozmaitymi masami
Pyszne ciasta tortowe z kremem czy z bitą śmietaną wspaniale smakują i wyglądają na imprezie. Z uwagi na dużą ilość warstw są to ciasta pracochłonne i wymagają sporo czasu. Jednak ich wykonanie jest dość łatwe, zaś proste ciasta przekładane możemy zrobić nawet z udziałem dzieci. Aby zrobić dobre ciasto przekładane wystarczy tylko placek kruchy lub biszkoptowy i różne przepisy na kremy. Dalej wystarczy tylko pomysł i inwencja twórcza. Podpowiadamy z czego można zrobić różne ciasta przekładane i tortowe i przedstawiamy szereg ciekawych przepisów.
Jak robimy ciasta przekładane?
Z czego składają się dobre ciasta przekładane
Najpopularniejsze ciasto przekładane to po prostu tort, który zamawiamy w cukierni na specjalne okazje. Domowe torty możemy zrobić również samodzielnie, jednak wymaga to sporo doświadczenia i wprawy. Natomiast łatwiejsze do zrobienia i tanie są ciasta przekładane. Nie są to jednak placki szybkie do zrobienia. Wykonanie ciasta przekładanego wymaga sporo pracy i czasu. Przede wszystkim robimy placek na spód ciasta, który można upiec z biszkopta lub ciasta kruchego lub wykonać z gotowych herbatników.
Ciasto przekładane składa się z wielu warstw ciasta, mas i kremów. Najczęściej ciasto biszkoptowe przekładamy różnymi masami, zaczynając od najcięższej, a kończąc na najlżejszej i najbardziej puszystej. Warstw jest co najmniej 3, a może być ich znacznie więcej. Zrobienie różnych rodzajów kremów i mas do przekładania wymaga sporo czasu. Nierzadko przed nałożeniem kolejnej warstwy, ciasto musimy schłodzić w lodówce. Im więcej warstw, tym pracy jest więcej. Jednak ciasta przekładane to frajda dla całej rodziny, która może wspólnie spędzać czas podczas przygotowywania i pieczenia mas, czy robienia kremów i galaretek. Proste i łatwe ciasto przekładane można zrobić razem z dziećmi, które będą miały świetną zabawę i zaczną się uczyć sztuki kulinarnej.
Rodzaje ciasta przekładanego:
- torty,
- ciasta z kremem lub masami kremowymi,
- ciasta i serniki na zimno,
- ciasta bez pieczenia z biszkoptów lub herbatników,
- ciasta na zimno z wafli.
Jakie składniki i masy możemy użyć jako warstwy ciasta przekładanego:
- ciasto biszkoptowe, kruche, wafle lub herbatniki,
- kremy budyniowe,
- kremy maślane i śmietanowe,
- kremy i masy serowe,
- bita śmietana,
- piana lub beza,
- galaretka,
- owoce, dżemy lub konfitury owocowe.
Najlepsze zwieńczenie ciasta przekładanego:
- galaretka,
- kruszonka,
- posypka z kakao lub utartej czekolady,
- owoce w galaretce,
- beza,
- polewa czekoladowa,
- polewa kajmakowa.
Jak robimy dobre ciasta tortowe
Zasada tworzenia ciast przekładanych polega na takim ułożeniu warstw, aby się nie zmieszały i nie przesiąkały wzajemnie. Na spodzie z ciasta kruchego lub biszkoptowego, układamy ciężki krem, na przykład krem serowy, maślany czy śmietanowy. Kolejną warstwą może być lżejszy krem budyniowy. Natomiast najwyżej układamy warstwy najlżejsze, na przykład z bitą śmietaną lub bezą. Zwieńczeniem tortu lub ciasta jest często galaretka z owocami. Warstwy możemy dodatkowo oddzielić innymi masami, na przykład dżemem lub powidłami, warstwą owoców lub owocami z galaretką.
Dobre ciasto tortowe wymaga umiejętnego łączenia smaków. Na przykład na ciężki krem maślany dajemy warstwę kwaśnej konfitury owocowej lub galaretki z owocami, które złamią tłusty smak. W kuchni polskiej mniej ceni się ciężkie i tłuste kremy, szczególnie że są one bardzo sycące i na imprezie mogą powodować ociężałość u najedzonych już gości. Dlatego największym powodzeniem cieszą się lekkie ciasta przekładane i tortowe z bitą śmietaną, z owocami, czy też z lekkimi masami serowymi.
Ciasta tortowe komponujemy nie tylko według smaku, lecz także koloru, tak aby ciasto pięknie się prezentowało po przekrojeniu. Warstwy ciasta biszkoptowego możemy zabarwić na czekoladowy kolor przy pomocy kakao, lub skorzystać z barwników spożywczych i nadać im różne kolory. Ciekawy efekt pieguska daje dodatek maku. Kolorowe efekty uzyskamy również poprzez różnokolorowe galaretki oraz owoce, czy konfitury owocowe. Różne kolory kremów i mas uzyskamy przez dodanie: kakao, kawy, czekolady, maku, namoczonego chia, oraz zmiksowanych lub pokrojonych na kawałki owoców, jak również barwników spożywczych.
Łatwe i tanie przepisy na spód do ciasta przekładanego
Ciasto przekładane musi zawierać placek, który stanowi jego spód. Dzięki temu ciasto przekładane łatwiej się kroi. Placek sprawia, że warstwy kremu nie rozlewają się, a ciasto jest zwarte. Jaki placek najlepiej sprawdzi się jako spód do ciasta przekładanego:
- ciasto kruche,
- ciasto biszkoptowe,
- herbatniki lub biszkopty.
Najprostszym spodem na przekładaniec jest ciasto kruche. Jest to łatwe i tanie ciasto, które często służy za spód do ciast z owocami, jak szarlotka, serników, oraz do przekładańców. Ciasto kruche wymaga ugniecenia na stolnicy takich składników jak mąka, schłodzone masło, jajka i cukier. Wbrew pozorom jest to ciasto na tyle łatwe, że do pieczenia można zachęcić i włączyć nawet dzieci.
Klasycznym ciastem na ciasta przekładane i torty jest ciasto biszkoptowe. Jest to dość trudne do zrobienia ciasto bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia. Dobre ciasto biszkoptowe robimy na bazie piany z białek, którą ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i mąkę pszenną z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Innym sposobem jest metoda na ciepło, czyli ubijanie całych jajek w kąpieli wodnej. W niektórych wypadkach do ciasta biszkoptowego dodaje się proszek do pieczenia. Dodatek ten jest konieczny, jeśli do ciasta będziemy dodawać inne składniki, na przykład kakao. Proszek do pieczenia przydaje się nierzadko przy pieczeniu ciasta na tort i przekładaniec. Ma on za zadanie utrzymanie puszystego ciasta z bardziej ciężkimi składnikami. Ciasto biszkoptowe często zabarwiamy na kolor czekoladowy przy pomocy kakao.
O ile ciasto kruche stosuje się raczej na spód, to ciasto biszkoptowe wykorzystujemy także na warstwy. Najczęściej przecinamy placek biszkoptowy na cieńsze warstwy. Jeśli sztuka ta wydaje się nam za trudna, można upiec osobno więcej cieńszych placków z ciasta biszkoptowego. Również ciasto kruche wykorzystujemy jako warstwy. Przykładem tego jest klasyczne ciasto tortowe Stefanka.
Pyszne, domowe ciasta przekładane - łatwe i proste przepisy
Najciekawsze przepisy na domowe ciasta przekładane z kremem
Pomysłów i przepisów na torciki, ciasta tortowe, przekładańce jest mnóstwo. Mamy do wyboru różne warstwy z kremem, z bitą śmietaną, z galaretką, czy inne, z których możemy komponować różne układy warstw.
Najpopularniejsze przekładańce i ciasta tortowe z kremem:
- Stefanka,
- Marlenka,
- miodownik,
- Marcinek,
- torcik W-Z,
- torcik Tiramisu,
- pleśniak.
Klasycznym przykładem jest przepis na ciasto tortowe Stefanka. Warstwy ciasta stanowią 3 placki ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Placki przekładamy masami z kremu maślanego, zaś na wierzchu wykładamy polewę czekoladową.
Bardzo podobnie powstaje ciasto Marlenka, które składa się z 5 - 9 warstw ciasta ucieranego z dodatkiem miodu. Ciasto robimy przy użyciu miksera, a następnie pieczemy aż 5 do 9 osobnych placków. Placki przekładamy masą kajmakową. Resztą masy smarujemy boki ciasta. Na wierzchu układamy papier do pieczenia i jakieś obciążenie i umieszczamy ciasto w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia wylewamy na ciasto polewę czekoladową. Bardzo podobnym ciastem jest miodownik, który dodatkowo nasączamy rumem i dekorujemy orzechami.