Sernik gotowany

Opublikowano: 19.04.2022 r., 7:03 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik gotowany na talerzu
Sernik gotowany
Sernik gotowany to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Spróbuj go koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
336 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder (120 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko 3,2% 10 łyżek (100 ml)
  • Herbatniki (50 g)
  • Budyń (proszek) 2 budynie (80 g)
  • Czekolada deserowa 2 czekolady (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
garnek, blaszka do pieczenia

Przepis na sernik gotowany krok po kroku

Dno blaszki do pieczenia wykładamy częścią herbatników. Gotową odstawiamy na bok.

Do garnka wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu i jajek. Ważne, aby ser wcześniej został zmielony. Wszystkie składniki mieszamy rózgą do połączenia się. Także nie doprowadzamy do zagotowania się twarogu.

Do osobnego naczynia przekładamy proszek budyniowy. Dodajemy mleko i mieszamy składniki. Przelewamy go do masy serowej, po czym całość energicznie mieszamy.

Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotujemy ją około 4 minut.

Gorącą masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Górę ciasta także zdobimy ciastkami.

Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Smarujemy nimi górę ciasta. Gotowy deser pozostawiamy do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sernik gotowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat sernika gotowanego

Pyszny sernik gotowany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Sernik parzony bez pieczenia z herbatnikami i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sernik gotowany? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku dno blaszki do pieczenia wykładamy częścią herbatników. Gotową odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kostkę masła. Rozpuszczamy ją na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Całość mieszamy do połączenia się składników. Kolejnym krokiem jest dodanie twarogu i jajek. Ważne, aby ser wcześniej został zmielony. Wszystkie składniki mieszamy rózgą do połączenia się. Także nie doprowadzamy do zagotowania się twarogu. Do osobnego naczynia przekładamy proszek budyniowy. Dodajemy mleko i mieszamy składniki. Przelewamy go do masy serowej, po czym całość energicznie mieszamy. Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotujemy ją około 4 minut. Gorącą masę przelewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Górę ciasta także zdobimy ciastkami. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Smarujemy nimi górę ciasta. Gotowy deser pozostawiamy do wystygnięcia.

Sprawdzony przepis na sernik gotowany nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Smaczny sernik z gotowanego sera odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w serniku gotowanym

Lista alergenów dla sernika gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
240.38
336.53
Białko (g)
8.51
11.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
18.56
25.98
Węglowodany przyswajalne (g)
18.16
25.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
14.77
20.67
Tłuszcze nasycone (g)
9.78
13.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
6.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.14
5.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.18
Cholesterol (mg)
90.70
126.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
116.20
162.68
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.66
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.59
Witamina E (mg)
0.48
0.67
Retinol (µg (mcg))
114.42
160.19
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.20
0.28
Niacyna (mg)
0.21
0.30
Foliany (µg (mcg))
17.67
24.74
Beta karoten (µg (mcg))
21.30
29.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
238.91
334.48
Potas (mg)
121.99
170.78
Wapń (mg)
79.74
111.63
Fosfor (mg)
149.16
208.82
Magnez (mg)
13.18
18.45
Żelazo (mg)
0.61
0.86
Cynk (mg)
0.66
0.93
Miedź (mg)
0.08
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika gotowanego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika gotowanego

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
100 ml
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Herbatniki
50 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Budyń (proszek)
80 g
2 budynie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Czekolada deserowa
200 g
2 czekolady
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
41.00