Sernik japoński

Opublikowano: 19.04.2022 r., 18:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik japoński
Sernik japoński
Niezwykle puszyste i wilgotne ciasto, jakiego jeszcze nigdy nie próbowałeś to sernik japoński. Koniecznie poznaj mój szybki i sprawdzony przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
215 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło 1/4 kostki (50 g)
  • Mleko 3,2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Serek ricotta 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/4 szklanki (50 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Przepis na sernik japoński krok po kroku

Masło przełóż do miski i rozpuść je w kąpieli wodnej.

Dodaj serek i wlej mleko, wciąż mieszając.

Powstałą masę ostudź, a następnie dodaj żółtka i przesianą mąkę.

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli, następnie dodawaj stopniowo cukier.

Ubijaj białka z cukrem na gładką i lśniącą pianę.

Białka jaj połącz z masą serową, wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę ciasta.

Blaszkę z zewnątrz owiń folią aluminiową, tak przygotowane ciasto przełóż do większej blaszki i napełnij ją wodą.

Wstaw ciasto z dodatkową blaszką do piekarnika i upiecz przez 15 minut w 200 st. C, a następnie przez 30 minut w 140 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik japoński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat sernika japońskiego

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik japoński. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z Twoimi ulubionymi dodatkami jest jeszcze lepszy. Postaw na masę kajmakową i migdały.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli: cukier, jajka, masło, mleko, serek ricotta/ serek philadelphia, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenową masę, wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Dokładnie jak zrobić sernik japoński opisuję krok po kroku nieco niżej.

Przez specyficzną metodę pieczenia ciasto jest niezwykle wilgotne i puszyste. Cały sekret polega na pieczeniu go z dodatkową blaszką, która będzie wypełniona wodą w czasie całego czasu pieczenia.

Sernik japoński jest pyszny i lekki, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Sernik jest szybki w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, a czas pieczenia wynosi około 40 minut. Mój przepis zawiera proporcje na dużą blachę, dlatego koniecznie zwróć na to uwagę.

Będzie to dobry pomysł na deser dla rodziny i bliskich.

Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj pyszne ciasto dla całej swojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w serniku japońskim

Lista alergenów dla sernika japońskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sernika japońskiego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast ricotty możesz użyć serka philadelpia, sernik będzie niezwykle wilgotny i puszysty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
215.51
215.51
Białko (g)
7.73
7.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.26
22.26
Węglowodany przyswajalne (g)
22.12
22.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.85
10.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
6.53
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
4.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
3.33
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
0.99
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
160.90
160.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
127.78
127.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.25
126.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
0.52
0.52
Foliany (µg (mcg))
26.90
26.90
Beta karoten (µg (mcg))
17.08
17.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
83.93
83.93
Potas (mg)
150.99
150.99
Wapń (mg)
87.37
87.37
Fosfor (mg)
132.81
132.81
Magnez (mg)
14.06
14.06
Żelazo (mg)
1.02
1.02
Cynk (mg)
0.72
0.72
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika japońskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika japońskiego

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Serek ricotta
200 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
1/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
30.00