Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, malakser

W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij.

Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń.

Zmiksuj do połączenia składników.

W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Sernik z mleka skondensowanego ozdobiony borówkami podany na białym talerzyku.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Koszt przygotowania dania
36.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
436 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Sernik z mlekiem skondensowanym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały pomysł na prosty do zrobienia sernik domowej roboty. Mleko skondensowane idealnie nadaje się do słodzenia ciast i deserów oraz nadaje im kremowej konsystencji. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: twaróg na sernik tłusty, jajka, mleko skondensowane słodzone, śmietanka kremówka 30%, budyń czekoladowy, herbatniki, masło.

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym? W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń. Zmiksuj do połączenia składników. W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne i domowe ciasto, jakim jest sernik z mlekiem skondensowanym, doskonale sprawdza się podane na deser. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce około 6 dni. Sernik jest jednym z ciast, które należy przygotować na dzień przed podaniem.

Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
242.54 kcal
436.56 kcal
Białko
9.17 g
16.50 g

Węglowodany w serniku z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
19.36 g
34.84 g
Węglowodany przyswajalne
19.07 g
34.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
14.24 g
25.63 g
Tłuszcze nasycone
9.23 g
16.62 g
Tłuszcze nienasycone
5.00 g
9.01 g
Cholesterol
79.06 mg
142.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z mlekiem skondensowanym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
370.84 mg
667.51 mg
Potas
145.05 mg
261.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
112.35 mg
202.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
1.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem skondensowanym 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
1000 g
4 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Budyń (proszek)
45 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób