- Ser twarogowy tłusty 1000 g 4 małe kostki
- Jajko 6 szt.
- Mleko skondensowane (zagęszczone) 300 g
- Budyń (proszek) 45 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Herbatniki 300 g
- Masło 150 g 3/4 kostki
Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym krok po kroku
W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij.
Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń.
Zmiksuj do połączenia składników.
W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Wstaw do lodówki na 12 godzin.

-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Informacje dietetyczne - sernik z mlekiem skondensowanym
Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to słodki wyrób domowy niezawierający konserwantów. Sernik jest kalorycznym ciastem. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym
Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Więcej informacji na temat sernika z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały pomysł na prosty do zrobienia sernik domowej roboty. Mleko skondensowane idealnie nadaje się do słodzenia ciast i deserów oraz nadaje im kremowej konsystencji. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: twaróg na sernik tłusty, jajka, mleko skondensowane słodzone, śmietanka kremówka 30%, budyń czekoladowy, herbatniki, masło.
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym? W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń. Zmiksuj do połączenia składników. W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne i domowe ciasto, jakim jest sernik z mlekiem skondensowanym, doskonale sprawdza się podane na deser. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce około 6 dni. Sernik jest jednym z ciast, które należy przygotować na dzień przed podaniem.
Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023