Sernik z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 11.01.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mleka skondensowanego ozdobiony borówkami podany na białym talerzyku.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały pomysł na pyszny deser. Sernik jest bardzo kremowy dzięki dużej ilości mleka z puszki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
436 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ser twarogowy tłusty 4 małe kostki (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Budyń (proszek) (45 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, malakser

Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym krok po kroku

W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij.

Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń.

Zmiksuj do połączenia składników.

W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem skondensowanym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym to doskonały pomysł na prosty do zrobienia sernik domowej roboty. Mleko skondensowane idealnie nadaje się do słodzenia ciast i deserów oraz nadaje im kremowej konsystencji. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: twaróg na sernik tłusty, jajka, mleko skondensowane słodzone, śmietanka kremówka 30%, budyń czekoladowy, herbatniki, masło.

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym? W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń. Zmiksuj do połączenia składników. W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne i domowe ciasto, jakim jest sernik z mlekiem skondensowanym, doskonale sprawdza się podane na deser. Dobre ciasto możesz przechowywać w lodówce około 6 dni. Sernik jest jednym z ciast, które należy przygotować na dzień przed podaniem.

Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym

Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym

na 100g gotowej potrawy

Sernik z mlekiem skondensowanym to słodki wyrób domowy niezawierający konserwantów. Sernik jest kalorycznym ciastem. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
242.54
436.56
Białko (g)
9.17
16.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
19.36
34.84
Węglowodany przyswajalne (g)
19.07
34.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.24
25.63
Tłuszcze nasycone (g)
10.02
18.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
7.60
Cholesterol (mg)
79.06
142.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
370.84
667.51
Potas (mg)
145.05
261.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
112.35
202.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem skondensowanym 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mlekiem skondensowanym

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
1000 g
4 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Budyń (proszek)
45 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
42.00