Sernik krakowski

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik krakowski pieczony na spodzie z kruchego ciasta posypany cukrem pudrem.
Sernik krakowski
Sernik krakowski to bezsprzecznie jeden z najlepszych i najpopularniejszych w Polsce serników. Pieczony na kruchym spodzie, z rodzynkami i skórką z pomarańczy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
484 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (300 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) ok. 1/2 szklanki (100 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Żółtko jajka (9 szt.)
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki (30 g)
  • Rodzynki 3-4 garście (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, wałek, miska

Przepis na sernik krakowski krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, 2-3 łyżkami ksylitolu oraz pokrojonym w kostkę masłem (150 g).

Wszystkie składniki zmiksuj mikserem, aż przybiorą postać kruszonki.

Dodaj 3 żółtka i 1 białko i wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.

Z powstałej masy uformuj kulę, zawiń ją w formę aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 20-30 min.

Gdy ciasto jest w lodówce zajmij się przygotowaniem masy serowej.

Pozostałe żółtka ubij z pozostałą ilością ksylitolu.

Pozostałą część masła ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

Do ubitego masła dodaj twaróg sernikowy i zmiksuj do połączenia składników.

Masę serową dodaj do jajek ubitych z ksylitolem i wymieszaj.

Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.

Dodaj mąkę ziemniaczaną i rodzynki.

Około 2/3 ciasta wyjętego z lodówki rozwałkuj na płaski, cienki placek.

Ułóż je na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równolegle podziurkuj widelcem.

Masę serową wylej do blachy.

Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe paski i ułóż je na wierzchu tworząc kratkę.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 60 min.

Jak oceniasz przepis na sernik krakowski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat sernika krakowskiego

Sernik krakowski to tradycyjny przepis polskiej kuchni, znany i przygotowywany od pokoleń. Znajdziemy go w każdej starej książce kucharskiej, przygotowywała go niejedna babcia, czy prababcia - dla wielu z nas sernik krakowski to smak dzieciństwa. Ciasto na kruchym spodzie, twaróg z rodzynkami i lukier na wierzchu to jego charakterystyczne elementy, które nadają mu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sernik krakowski z kratką to idealny pomysł na pyszny, domowy deser lub podwieczorek. Idealnie sprawdzi się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Pięknie wygląda na stole dlatego warto przygotować go na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi i imprezy okolicznościowe.

Poznaj nasz dobry przepis na sernik krakowski, z pewnością szybko stanie się on jednym z Twoich ulubionych ciast. Kluczem do udanego wypieku jest idealne kruche ciasto, aksamitny ser twarogowy, bakalie i słodki cukier. Jak przygotować ciasto na spód sernika? Potrzebne będą mąka, proszek do pieczenia, masło oraz jajka. Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą ugnieść i wymieszać tworząc jednolitą, gładką kulę ciasta i schować do lodówki na około godzinę. W tym czasie najlepiej zająć się serem - ważne, aby był on odpowiednio zmielony. Robiąc to samodzielnie w warunkach domowych konieczna będzie specjalna maszynka, a ser najlepiej przepuścić przez nią co najmniej 3 razy. Zagwarantuje to puszystość i delikatność. Dla ułatwienia można wykorzystać gotowy mielony ser dostępny w większości sklepów. Ser twarogowy należy dokładnie utrzeć za pomocą miksera z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianą z białek oraz wymieszać z bakaliami. Następnie na dnie blachy wyłożonej papierem wystarczy ułożyć rozwałkowany placek ciasta, nałożyć porcje masy serowej, przykryć plastrami ciasta układając je w tradycyjną kratę i piec w piekarniku w 180 stopniach niecałą godzinę. Całość smarujemy lukrem i gotowe - najlepszy sernik krakowski przygotowany zgodnie z tym przepisem zachwyci niejedno podniebienie.

Alergeny w serniku krakowskim

Lista alergenów dla sernika krakowskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika krakowskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
242.19
484.37
Białko (g)
9.72
19.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.83
43.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.42
42.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.96
27.92
Tłuszcze nasycone (g)
9.11
18.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.85
9.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
8.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
124.03
248.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
128.94
257.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.12
252.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
2.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.82
79.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.39
62.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
168.62
337.24
Potas (mg)
191.02
382.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.96
155.91
Fosfor (mg)
166.09
332.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.74
25.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
2.45
Cynk (mg)
0.56
1.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika krakowskiego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika krakowskiego

Koszt składników
77.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
ok. 1/2 szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Żółtko jajka
9 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
9.00
Za 9 szt.
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka ziemniaczana
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Rodzynki
100 g
3-4 garście
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
77.60