Przepis na serniczki na zimno krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 200 g 1 opakowanie
  • Masło 100 g pół kostki
  • Cukier puder 100 g
  • Ser twarogowy półtłusty 600 g
  • Śmietanka kremowa 36% 150 ml
  • galaretka 60 g 1 opakowanie
  • Żelatyna 60 g
  • Mleko 2% 100 ml
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, czajnik, szklane pojemniczki

Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera.

Masło roztop w garnuszku i połącz z herbatnikami. Masę herbatnikową rozłóż w szklankach lub słoiczkach.

Żelatynę rozrób w mleku i podgrzewaj całość w rondelku, do całkowitego roztopienia. Odstaw do schłodzenia.

Ser ubij na małych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połącz go z żelatyną.

W osobnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej ser i delikatnie wymieszaj całość. Wyłóż masę do szklanek na herbatniki i odstaw do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.

W jednej szklance gorącej wody rozrób kolorową galaretkę. Odstaw do przestudzenia, jednak nie pozwól, by zupełnie zastygła.

Wylej przestudzoną galaretkę na serniczki.

Serniczki na zimno w dekoracyjnych szklankach.
serniczki na zimno
Koszt przygotowania dania
25.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
588 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Serniczki na zimno - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniczkach na zimno

Serniczki na zimno to niezwykle szybki i prosty deser bez pieczenia. To świetny wybór dla wszystkich miłośników serników, w tej wersji są one wyporcjowane, przez co pięknie się prezentują. Stanowią idealny wybór na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż przykuwają wzrok swoim pięknym kolorem i ciekawą formą. Na pewno przypadną do gustu osobom, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni, gdyż ten deser można zrobić naprawdę łatwo i bardzo szybko. Do galaretki można również dodać ulubionych owoców, by jeszcze bardziej przyciągały wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić serniczki na zimno, które będą przepyszne i pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można z niego odwzorować ulubione ciasto wielu osób, zupełnie bez pieczenia i w małych, osobnych porcjach. Taka opcja świetnie się sprawdzi na przyjęcia, gdyż ciasta nie trzeba kroić na dodatkowe kawałki.

Przepis na serniczki na zimno jest niezwykle łatwy. Robi się je podobnie jak sernik, jednak nie trzeba do ich wykonania piec ciasta, co znacząco ułatwia wykonanie całego deseru. Do jego przygotowania najlepiej użyć ulubionych herbatników. Można wybrać zwykłe, maślane, lub w wersji z kakao. Jeśli chce się uzyskać bardziej fit opcję, można również skorzystać z gotowych ciasteczek pełnoziarnistych lub tych bez cukru.

To ciasto robi się z galaretką, dzięki czemu pięknie się prezentuje i lepiej smakuje. Można do jego wykonania użyć dowolnego koloru galaretki. Pięknie prezentuje się ta z czerwonych owoców, gdyż wspaniale kontrastuje z białą masą serową.

To naprawdę łatwy przepis, który pozwala na stworzenie przepysznego deseru. Efekt końcowy prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i efektownie, choć całość nie jest zbyt pracochłonna. Dobrze jest wyeksponować serniczki w małych słoiczkach lub przezroczystych szklankach, dzięki czemu efekt będzie jeszcze piękniejszy.

Z tego przepisu dowiesz się jak się robi szybkie i proste mini serniczki, które nie tylko przepięknie wyglądają, ale również są naprawdę pyszne. To świetny przepis, który zawsze się udaje.

Wartości odżywcze serniczków na zimno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (228g)
Energia (kalorie)
257.95 kcal
588.12 kcal
Białko
10.85 g
24.73 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w serniczkach na zimno

Na 100g
Na porcję (228g)
Węglowodany
22.34 g
50.93 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.01 g
50.19 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (228g)
Tłuszcz
14.14 g
32.23 g
Brak danych dla: cukier puder, galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.70 g
19.83 g
Brak danych dla: cukier puder, galaretka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na serniczki na zimno

Na 100g
Na porcję (228g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na serniczki na zimno

Na 100g
Na porcję (228g)
Sód
338.42 mg
771.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
83.55 mg
190.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
75.91 mg
173.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serniczków na zimno 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniczkach na zimno

Lista alergenów dla serniczków na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%

Cena przygotowania serniczków na zimno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
600 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
8.40
Za 600 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
galaretka
60 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Żelatyna
60 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 60 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
40.30
Łączny koszt
25.99
Jak oceniasz przepis na serniczki na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób