Serniczki oreo

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serniczki oreo ulożone na blecie o drewnianej desce do krojenia.
Serniczki oreo
Serniczki oreo to doskonała propozycja na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Serniczki warto przygotować na spotkania rodzinne. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
179 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Ciasteczka oreo (150 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier (75 g)
  • Budyń (proszek) śmietankowy, 1 opakowanie (40 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na serniczki oreo krok po kroku

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami.

Ciasteczka posiekaj na większe kawałki i ułóż je na dnie papilotek.

Twaróg sernikowy włóż do miski. Dodaj do niego mascarpone, cukier, proszek budyniowy oraz cukier wanilinowy.

Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Do masy serowej wybij jajko i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.

Masę przełóż na ciasteczka w papilotkach (mniej więcej do 3/4 wysokości).

Serniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z funkcją góra/dół) około 15 minut.

Upieczone serniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Serniczki przed podaniem możesz udekorować roztopioną czekoladą oraz świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na serniczki oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat serniczków oreo

Serniczki oreo to doskonała propozycja na deser. Pyszne serniczki z ciasteczkami oreo świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Możesz wykorzystać je również jako słodką przekąskę do pracy. Przepis na serniczki oreo jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania serniczków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasteczka oreo, twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, proszek budyniowy, cukier wanilinowy oraz jajka.

A jak zrobić serniczki oreo? Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Ciasteczka posiekaj na większe kawałki i ułóż je na dnie papilotek. Twaróg sernikowy włóż do miski. Dodaj do niego mascarpone, cukier, proszek budyniowy oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Do masy serowej wybij jajko i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników. Masę przełóż na ciasteczka w papilotkach (mniej więcej do 3/4 wysokości). Serniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (z funkcją góra/dół) około 15 minut. Upieczone serniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek ma bardzo gęstą konsystencję i sprawdzi się także do zagęszczenia zup.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec mini serniczki z ciastkami oreo. Serniczki możesz wykonać również bez pieczenia - wystarczy, że twaróg wymieszasz z serkiem mascarpone i przełożysz go w pucharkach warstwami pokruszonych ciasteczek oreo. Smaczne serniczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Małe serniczki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze wypieki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniczkach oreo

Lista alergenów dla serniczków oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze serniczków oreo

na 100g gotowej potrawy

Serniczki oreo to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ser twarogowy wykorzystany do przygotowania serniczków stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
256.32
179.43
Białko (g)
7.28
5.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
23.55
16.48
Węglowodany przyswajalne (g)
14.13
9.89
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
14.33
10.03
Tłuszcze nasycone (g)
13.63
9.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
0.49
Cholesterol (mg)
53.60
37.52
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ciasteczka oreo, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
223.35
156.34
Wapń (mg)
71.92
50.34
Brak danych dla: ciasteczka oreo, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: ciasteczka oreo, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serniczków oreo 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serniczków oreo

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
150 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 150 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Budyń (proszek)
40 g
śmietankowy, 1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
35.10