Przepis na ciasto oreo krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Ciastka oreo (150 g) kruszymy i blendujemy. Konsystencją powinny przypominać mokry piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciastek.

Mieszamy całość i przekładamy do blaszki. Równomiernie rozkładamy je po dnie blaszki i odstawiamy do lodówki.

Masę serową przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy całość do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy ją do masy z serem i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasta kruszymy i również dodajemy do masy. Całość mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy ją do masy serowej i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki. Odstawiamy do lodówki celem stężenia.

Ciasto oreo na talerzu
Ciasto oreo
Koszt przygotowania dania
36.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasto oreo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście oreo

Pyszne ciasto oreo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z ciasteczkami oreo bez pieczenia jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Możemy je również wprowadzić do menu dla dzieci.

Jak zrobić ciasto oreo? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ciastka oreo (150 g) kruszymy i blendujemy na konsystencję przypominającą mokry piasek. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy je do miski z ciastkami i mieszamy. Przekładamy je do blaszki i rozsmarowujemy tak, aby przykryły całe dno. Blaszkę wkładamy do lodówki. Następnie do miski wkładamy twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy. Składniki miksujemy do połączenia. W osobnej misce kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z twarogiem. Całość mieszamy szpatułką. Na koniec kruszymy pozostałe ciastka oreo i również dodajemy je do masy. Ponownie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do blaszki. Wkładamy ją do lodówki celem stężenia.

Przepis na ciasto oreo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z żelatyny, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest to przede wszystkim białko zwierzęce, które produkowane jest z kolagenu. Ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Żelatynę możemy również znaleźć w składzie drażetek, lekach płynnych lub granulatach. Tabletki, które są powlekane tym składnikiem, posiadają wydłużony termin ważności. W kosmetyce jest używana natomiast do produkcji szamponów do włosów, mydeł, antyperspirantów lub balsamów nawilżających. Jest także bardzo popularna w produkcji produktów garmażeryjnych z mięsa lub ryb, a także wpływa na odpowiedni kolor wędlin podczas ich procesu wytwarzania.

Placek na bazie twarogu i ciastek oreo odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na domowe ciasto pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta oreo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
247.19 kcal
321.34 kcal
Białko
8.04 g
10.45 g

Węglowodany w cieście oreo

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
21.06 g
27.37 g
Węglowodany przyswajalne
9.61 g
12.50 g
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.45 g
0.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.43 g
18.76 g
Tłuszcze nasycone
11.04 g
14.35 g
Tłuszcze nienasycone
3.39 g
4.41 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto oreo

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
204.49 mg
265.84 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta oreo 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście oreo

Lista alergenów dla ciasta oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta oreo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
350 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 2
8.95
Za 350 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na ciasto oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób