Tort oreo z malinami

Opublikowano: 25.10.2023 r., 14:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort oreo z malinami
Tort oreo z malinami
Ten pyszny tort oreo z malinami jest bez pieczenia. Najlepszy na urodziny dla każdego wielbiciela ciasteczek oreo – zawiera ich całe mnóstwo.
Przygotowanie 45 min
622 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasteczka oreo (650 g)
  • Masło w temperaturze pokojowej (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% schłodzona (500 g)
  • Twaróg sernikowy schłodzony (500 g)
  • Żelatyna 7 łyżeczek (28 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Maliny do dekoracji (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na tort oreo z malinami krok po kroku

250 g ciasteczek zblenduj z masłem na jednolitą konsystencję.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na spód masę z ciasteczek.

Masę ciasteczkową wyrównaj i ugnieć, na przykład dnem szklanki lub dłonią.

Spód z ciasteczek schowaj do lodówki na cas przygotowywania masy.

Pozostałe ciasteczka (około 20 sztuk) pokrój w ćwiartki.

Rozpuść żelatynę w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie - okolo 150 ml.

Żelatynę dokładnie wymieszaj i ostudź. Ma być płynna, ale zimna.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i kilku kropli aromatu waniliowego.

Do śmietanki dodaj ser i wszystko zmiksuj przez chwilę (tylko do połączenia składników).

Do masy dodaj żelatynę i ponownie zmiksuj chwilę, aż składniki się połączą.

Masę wymieszaj z pokrojonymi ciasteczkami (mieszaj łyżką).

Na schłodzony spód wyłóż masę serową i wyrównaj.

Malinami udekoruj tort na wierzchu.

Tort zabezpiecz folią spożywczą i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na tort oreo z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat tortu oreo z malinami

Ten pyszny tort oreo z malinami jest bez pieczenia. Najlepszy na urodziny dla każdego wielbiciela ciasteczek oreo – zawiera ich całe mnóstwo. Tort oreo z malinami jest smaczny i bardzo prosty. Ciasteczkowy spód z pysznym, waniliowym kremem z ciasteczkami oraz świeże maliny stanowią właśnie ten deser. Przepis na tort oreo z malinami nie wymaga posiadania piekarnika. Świeże maliny nadadzą lekkiej kwaskowatości, a także pięknego koloru. Sprawdź jak zrobić tort oreo z malinami – ten sprawdzony przepis da pyszny deser, który będzie dobry na każdą okazję.

Tort oreo z malinami to smaczny tort bez pieczenia, który składa się z ciasteczkowego spodu, sernika na zimno oraz świeżych malin. Ciasteczkowy spód to ciasteczka oreo oraz masło. Składniki na sernik na zimno to śmietanka, twaróg sernikowy, żelatyna z wodą i duża ilość ciasteczek oreo. Oczywiście nie zapominamy o świeżych malinach, które stanowią wierzch i dekorację ciasta. Do przepisu na tort oreo z malinami nie są zbyt dobre maliny mrożone, ponieważ owoce takie po rozmrożeniu rozmiękną, stracą swój kształt i nie będą zbyt smaczne w tej odsłonie. Jeśli chcesz przygotować taki tort oreo z malinami, warto go zrobić dzień przed planowanym podaniem. Ten sprawdzony przepis dobry będzie nie tylko jako tort urodzinowy, ale też na niedzielny deser.

Jak zrobić tort oreo z malinami: ciasteczka i masło zblenduj i wyłóż na spód tortownicy. Dobrze go ugnieć. Spód taki należy schłodzić w lodówce, więc w tym czasie można zrobić resztę. Rozpuść żelatynę i ostudź ją. Przygotuj krem: śmietankę ubij z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym, a następnie dodaj ser i wymieszaj. Tutaj kluczowe jest to, by nie miksować zbyt długo, by nie przebić śmietanki. Na końcu dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj składniki. Krem wymieszaj z pokrojonymi ciasteczkami i wylej na spód z ciasteczek. Tort udekoruj ostatnim składnikiem – świeżymi malinami. Owoce dobrze jest lekko docisnąć, żeby się trzymały kremu i nie odpadały. Jak zrobisz tort oreo z malinami, musisz odczekać najlepiej całą noc, by się stężał. Najlepszy będzie po minimum 12 godzinach chłodzenia. Wcześniej będzie problem, żeby go pokroić.

Ze względu na to, że świeże maliny są najlepsze to tego sprawdzonego przepisu, tort oreo z malinami dobrze jest robić latem, gdy świeża malina jest dostępna i najsmaczniejsza. Dodatek malin sprawia, że tort nie jest zbyt słodki. Przepis na tort oreo z malinami jest to więc najlepszy tort dla tych, którzy lubią przełamanie słodkości nieco kwaśnym smakiem owoców.

Alergeny w torcie oreo z malinami

Lista alergenów dla tortu oreo z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze tortu oreo z malinami

na 100g gotowej potrawy

Deser jest wysokokaloryczny, ale zawiera sporo białka. Maliny są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
295.15
622.76
Białko (g)
6.54
13.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
26.38
55.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
17.94
37.86
Tłuszcze nasycone (g)
16.73
35.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
2.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
181.10
382.13
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu oreo z malinami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu oreo z malinami

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
650 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 4
16.62
Za 650 g
Masło
70 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Twaróg sernikowy
500 g
schłodzony
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Żelatyna
28 g
7 łyżeczek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 28 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Maliny
200 g
do dekoracji
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
69.00