Sernik izaura
- Mąka pszenna typ 500 - 2 pełne szklanki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (8 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Kakao niesłodzone - 3 łyżki (30 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1 wiaderko (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 szt (40 g)
Przepis na sernik izaura krok po kroku
W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.
Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.
Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.
Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.
Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.
Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Ciasto z mlekiem w proszku
- Serniki
Więcej informacji na temat sernika izaury
Sernik izaura to jedno z tych ciast, które zna prawie każdy. Jego niezwykła popularność sprawia, że powstaje wiele wersji. Ta podana w przepisie jest jak najbardziej zbliżona do tej klasycznej. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka.
Przepis na ciasto izaura jest niezwykle prosty, dlatego można go zrobić w szybkim czasie i będzie idealnym wyborem dla początkujących kucharzy. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje.
Ten placek swoją nazwę zawdzięcza popularnej telenoweli. Nosi imię głównej bohaterki, o której było bardzo głośno ze względu na dużą oglądalność serialu. I choć program ten nie jest już znany, ciasto które powstało na cześć bohaterki, wciąż jest niezwykle popularne wśród młodszych i starszych cukierników. Nic dziwnego, ciasto jest naprawdę smaczne.
Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru.
Główną częścią tego ciasta jest masa z serem. Najlepiej wybrać do niej naprawdę drobno zmielony sernik twarogowy. Dzięki temu ma wspaniałą, kremową konsystencję i się nie rozpływa. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt końcowy ciasta.
Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy potrzebują inspiracji na łatwy, ale naprawdę dobry placek. Świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, gdyż wygląda niezwykle elegancko i klasycznie. Ze względu na łatwość wykonania będzie też dobrym wyborem na wypiek do kawy. To dobry placek dla wszystkich, którzy kochają prostotę.
Jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Gdy robi się go z sera z wiaderka, nie trzeba tracić czasu na mielenie czy rozdrabnianie masy. To duża oszczędność czasu i energii. Ten domowy sernik czekoladowy spodoba się wszystkim miłośnikom domowych wypieków.
Alergeny w serniku izaurze
Lista alergenów dla sernika izaury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
Wartości odżywcze sernika izaury
To ciasto jak wszystkie inne słodkości nie powinno gościć zbyt często w diecie.
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.