Przepis na sernik izaura krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek, drewniana łyżka

W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.

Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.

Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.

Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.

Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.

Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Sernik izaura podany z polewą z czekolady deserowej
sernik izaura
Koszt przygotowania dania
33.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
575 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Sernik izaura - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku izaurze

Sernik izaura to jedno z tych ciast, które zna prawie każdy. Jego niezwykła popularność sprawia, że powstaje wiele wersji. Ta podana w przepisie jest jak najbardziej zbliżona do tej klasycznej. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka.

Przepis na ciasto izaura jest niezwykle prosty, dlatego można go zrobić w szybkim czasie i będzie idealnym wyborem dla początkujących kucharzy. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje.

Ten placek swoją nazwę zawdzięcza popularnej telenoweli. Nosi imię głównej bohaterki, o której było bardzo głośno ze względu na dużą oglądalność serialu. I choć program ten nie jest już znany, ciasto które powstało na cześć bohaterki, wciąż jest niezwykle popularne wśród młodszych i starszych cukierników. Nic dziwnego, ciasto jest naprawdę smaczne.

Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru.

Główną częścią tego ciasta jest masa z serem. Najlepiej wybrać do niej naprawdę drobno zmielony sernik twarogowy. Dzięki temu ma wspaniałą, kremową konsystencję i się nie rozpływa. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt końcowy ciasta.

Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy potrzebują inspiracji na łatwy, ale naprawdę dobry placek. Świetnie sprawdzi się na uroczyste okazje, gdyż wygląda niezwykle elegancko i klasycznie. Ze względu na łatwość wykonania będzie też dobrym wyborem na wypiek do kawy. To dobry placek dla wszystkich, którzy kochają prostotę.

Jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Gdy robi się go z sera z wiaderka, nie trzeba tracić czasu na mielenie czy rozdrabnianie masy. To duża oszczędność czasu i energii. Ten domowy sernik czekoladowy spodoba się wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Wartości odżywcze sernika izaury

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kalorie)
252.24 kcal
575.11 kcal
Białko
9.39 g
21.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku izaurze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany
22.14 g
50.49 g
Węglowodany przyswajalne
21.65 g
49.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz
14.58 g
33.25 g
Tłuszcze nasycone
9.65 g
21.99 g
Tłuszcze nienasycone
4.94 g
11.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
9.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
1.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik izaura

Na 100g
Na porcję
(228g)
Ryboflawina
0.22 mg
0.51 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
34.06 µg (mcg)
77.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik izaura

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód
175.91 mg
401.07 mg
Potas
145.70 mg
332.20 mg
Wapń
68.78 mg
156.82 mg
Fosfor
158.57 mg
361.55 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.19 mg
39.20 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
2.96 mg
Cynk
0.66 mg
1.50 mg
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika izaury 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku izaurze

Lista alergenów dla sernika izaury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania sernika izaury

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 pełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao niesłodzone
30 g
3 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
1 wiaderko
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
48.10
Jak oceniasz przepis na sernik izaura
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób