- Herbatniki 200 g 1 opakowanie
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier 250 g 1 szklanka
- Budyń (proszek) 140 g
- Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Mleko w proszku 250 g 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 20 g 2 łyżki
Przepis na sernik z mleka w proszku krok po kroku
Herbatniki rozłóż na spodzie blaszki.
Żółtka ucieraj z cukrem, stopniowo dodawaj olej, budyń, a na końcu dodaj twaróg.
Zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku.
Zmniejsz obroty miksera.
Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier.
Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem.
Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.

-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Informacje dietetyczne - sernik z mleka w proszku
Wartości odżywcze sernika z mleka w proszku
Możesz przygotować dodatkowo polewę czekoladową lub polać sernik masą kajmakową.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z mleka w proszku
Lista alergenów dla sernika z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat sernika z mleka w proszku
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z mleka w proszku. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu mleka w proszku.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Sernik z mleka w proszku jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Zatem, jak zrobić sernik z mleka w proszku?
W pierwszej kolejności herbatniki rozłóż na spodzie blaszki. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, budyń i cukier waniliowy. Następnie zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku. Zmniejsz obroty miksera. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier. Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem. Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 stopniach.
Nasz domowy sernik jest dobry do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.
Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam tradycyjne herbatniki, które naturalnie zawierają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mleka w proszku
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023