Przepis na sernik z mleka w proszku krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Herbatniki rozłóż na spodzie blaszki.

Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, budyń i cukier waniliowy.

Zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku.

Zmniejsz obroty miksera.

Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier.

Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem.

Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.

sernik z mleka w proszku
sernik z mleka w proszku
Koszt przygotowania dania
35.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Sernik z mleka w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z mleka w proszku

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z mleka w proszku. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu mleka w proszku.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z mleka w proszku jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Zatem, jak zrobić sernik z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności herbatniki rozłóż na spodzie blaszki. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, budyń i cukier waniliowy. Następnie zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku. Zmniejsz obroty miksera. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier. Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem. Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 stopniach.

Nasz domowy sernik jest dobry do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam tradycyjne herbatniki, które naturalnie zawierają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Wartości odżywcze sernika z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
236.57 kcal
283.89 kcal
Białko
10.17 g
12.20 g

Węglowodany w serniku z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
27.70 g
33.24 g
Węglowodany przyswajalne
27.10 g
32.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
9.21 g
11.05 g
Tłuszcze nasycone
2.73 g
3.28 g
Tłuszcze nienasycone
6.48 g
7.78 g
Tłuszcze jednonasycone
4.70 g
5.64 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.78 g
2.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
55.42 mg
66.51 mg

Witaminy w przepisie na sernik z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z mleka w proszku

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
318.88 mg
382.66 mg
Potas
254.27 mg
305.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
192.10 mg
230.52 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.57 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z mleka w proszku

Lista alergenów dla sernika z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z mleka w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mleko w proszku
250 g
1 szklanka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
52.20
Jak oceniasz przepis na sernik z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób