Sernik z mleka w proszku

Opublikowano: 29.09.2022 r., 21:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik z mleka w proszku
Sernik z mleka w proszku
Sernik z mleka w proszku jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
283 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki 1 opakowanie (200 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Budyń (proszek) (140 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Mleko w proszku 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska

Przepis na sernik z mleka w proszku krok po kroku

Herbatniki rozłóż na spodzie blaszki.

Żółtka ucieraj z cukrem, stopniowo dodawaj olej, budyń, a na końcu dodaj twaróg.

Zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku.

Zmniejsz obroty miksera.

Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier.

Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem.

Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat sernika z mleka w proszku

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z mleka w proszku. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu mleka w proszku.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z mleka w proszku jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Zatem, jak zrobić sernik z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności herbatniki rozłóż na spodzie blaszki. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, budyń i cukier waniliowy. Następnie zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku. Zmniejsz obroty miksera. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier. Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem. Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 stopniach.

Nasz domowy sernik jest dobry do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam tradycyjne herbatniki, które naturalnie zawierają w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w serniku z mleka w proszku

Lista alergenów dla sernika z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Możesz przygotować dodatkowo polewę czekoladową lub polać sernik masą kajmakową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
236.57
283.89
Białko (g)
10.17
12.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
27.70
33.24
Węglowodany przyswajalne (g)
27.10
32.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.21
11.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.73
3.28
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
7.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
5.64
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
2.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.42
66.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
318.88
382.66
Potas (mg)
254.27
305.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
192.10
230.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mleka w proszku

Koszt składników
52.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mleko w proszku
250 g
1 szklanka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
52.20