Potrawy wielkanocne - polecane przepisy
-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Żur
Żur to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. …
15 + 60 min łatwy 20 356 kcal -
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę …
15 min łatwy 4 139 kcal -
Barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, …
5 + 25 min łatwy 12 859 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal
Potrawy wielkanocne - pozostałe przepisy
-
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal -
Baranek wielkanocny
Baranek wielkanocny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do święconki. Szybki w przygotowaniu przepis na baranka z formy jest idealny …
20 + 20 min średni 5 715 kcal -
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie …
15 + 40 min średni 10 334 kcal -
Zakwas na żur
Zakwas na żur jest podstawą popularnego żuru, czyli zupy najczęściej podawanej na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tradycyjny …
10 min łatwy 2 824 kcal -
Sos chrzanowy
Sosy na gorąco to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dobry sos jest dopełnieniem pysznego, domowego obiadu. Jednym z popularniejszych …
5 + 10 min łatwy 6
-
Keks
Keks to tradycyjny wypiek kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Przepis na ciasto keks wyjaśnia jak upiec ten klasyczny deser, który …
30 + 65 min średni 12 438 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie …
5 + 130 min łatwy 8 333 kcal -
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal
-
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam …
25 min łatwy 4 844 kcal -
Śledź z jabłkiem i cebulą
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą to klasyk nad klasykami. Jest to potrawa obowiązkowa na każdym spotkaniu rodzinnym – …
15 min łatwy 6 211 kcal -
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj …
20 min łatwy 6 239 kcal -
Śledzie salsa na ostro
Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka …
20 min łatwy 4 152 kcal
-
Śledzie po meksykańsku
Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest …
15 min łatwy 6 298 kcal -
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe to doskonały wybór dla osób zabieganych na przygotowanie pysznego deseru. To łatwe ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego zaoszczędzisz …
30 min łatwy 10 520 kcal -
Farsz na pierogi ruskie
Farsz na pierogi ruskie jest prosty do przygotowania. Idealny farsz składa się tylko z kilku prostych składników. Bardzo często produkty …
30 + 30 min łatwy 4 183 kcal -
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur …
35 + 70 min łatwy 7 1018 kcal -
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Ciasto na pierogi ruskie
Ciasto na pierogi ruskie trzeba odpowiednio wyrobić. Inaczej pierogi nie wyjdą idealne. Przepis na ciasto do pierogów ruskich składa się …
35 min średni 5 435 kcal
-
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Sernik z makiem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 24 -
Babka zebra
Babka zebra to świetna opcja na naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy …
20 + 35 min łatwy 10 459 kcal -
Pasztet pieczony
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 12 105 kcal
Przepisy na dania na Wielkanoc. Oto najlepsze wielkanocne potrawy
Kuchenna tradycja wielkanocna jest lekka, wesoła i kolorowa. Skupia się wokół jajek, sera, białej kiełbasy i sałatek w wesołych, wiosennych kolorach. Smaki wielkanocne kojarzą się z kwaskowym smakiem żurku i sernika. Zaś świąteczny stół jest kolorowy i ciekawie udekorowany. Wszystko przypomina o budzącej się do życia przyrodzie. Dowiedz się jakie tradycyjne potrawy podaje się na świąteczny stół i poznaj ciekawe przepisy na dania wielkanocne.
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Jakie dania przygotowujemy na święta Wielkanocne
Wielkanoc przypada na wiosnę, zaś kulinarne tradycje tego święta zostały zaczerpnięte z pradawnych obyczajów powitania wiosny, kiedy to świat budzi się do życia. Dlatego też główna potrawa wielkanocna i symbol tego święta to jajka pod różnymi postaciami. Święta Wielkanocne są radosne, gdyż oznaczają zmartwychwstanie Zbawiciela i mają miejsce wtedy, gdy po długiej zimie przyroda budzi się do życia. W czasach historycznych oznaczały, że można się najeść po przednówku, kiedy to ludzie głodowali. Nie trzeba było już oszczędzać jedzenia i należało zjeść resztki zapasów. Dlatego też w czasie tego święta nie obowiązuje post.
Główne przepisy na dania świąteczne:
- jajka z majonezem, jajka faszerowane, jajka smażone w skorupka, sałatki jajeczne,
- biała kiełbasa,
- zupy: żurek, biały barszcz, grzybowa, flaki,
- wędliny domowe, pasztety, schab lub szynka domowej roboty.
Przepisy na Wielkanoc nie są tak rozbudowane jak na Boże Narodzenie. Przygotowuje się jedzenie z jajek, mięsa, ale także grzybów i ryb. Wyciąga się wtedy ze spiżarni takie przysmaki jak grzybki w occie, śliwki w occie, czy wykwintne przetwory. Ważnym posiłkiem jest świąteczne śniadanie wielkanocne, które składa się z dań z jajek, półmisków mięs, śledzi pod różnymi postaciami i sałatek.
Na wielkanocny obiad podaje się pyszne, pieczone mięsa i bigos. Wśród potraw na Wielkanoc szczególną rolę odgrywają zupy. Pojawia się wówczas tradycyjna potrawa wielkanocna, jak żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą.
Pyszne ciasta i przysmaki na Wielkanoc
Wielkanocna tradycja kuchenna wyraża się również w pieczeniu ciast, które są ukoronowaniem każdego posiłku. Tradycyjnym przysmakiem są wielkanocne baby pieczone z ciasta drożdżowego z rodzynkami. Dobre baby robiono na drożdżach i pieczono w specjalnych, ceramicznych formach o karbowanym kształcie. Baby polewano na wierzchu lukrem. Niestety pieczenie bab wielkanocnych nie jest zadaniem łatwym, gdyż baby potrafią opadać po upieczeniu. Ta tradycja kuchenna sięga XVII wieku i obecnie nieco odchodzi w niepamięć, zastępowana przez inne ciekawe przepisy na ciasta.
Słodkie przysmaki na Wielkanoc:
- sernik: sernik krakowski, sernik wiedeński, pascha, sernik na zimno,
- drożdżowa baba wielkanocna,
- mazurek.
Klasycznym ciastem na Wielkanoc jest mazurek, czyli mały, bogato dekorowany torcik na kruchym cieście. Tradycyjny mazurek ma kształt prostokątny, zaś jego wierzchnią warstwę tworzą różne słodkie masy. Na wierzchu kładzie się warstwę lukru, która stanowi tło do dekoracji. Ciasto musi być bogato zdobione, napisami, rysunkami, kwiatkami z lukru, bakaliami, kandyzowanymi owocami itp.
Tradycyjna potrawa wielkanocna to przede wszystkim sernik pod różnymi postaciami. Wybieramy przepisy na sernik wiedeński, sernik krakowski, czy też sernik na zimno z galaretką. Pomysłów na świąteczne ciasto serowe jest bez liku, lecz sernik na Wielkanocnym stole musi być.
Najciekawsze przepisy na pyszne dania wielkanocne
Ciekawe przepisy na dania z jajek
Jajka są symbolem świąt wielkanocnych. W czasie świątecznego śniadania dzielimy się jajkiem ugotowanym na twardo i składamy sobie życzenia. Także tradycja kuchenna tego święta opiera się na daniach z jajek.
Klasycznym i łatwym do zrobienia daniem są jajka faszerowane. Ugotowane jajka w skorupce należy starannie przekroić wzdłuż, tak aby powstały równie połówki skorupki. Jajka siekamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i przyprawami i nakładamy do skorupek. Wierzch maczamy w tartej bułce i podsmażamy na patelni.
Każdy może mieć własne, ciekawe pomysły na dobre jajka faszerowane. Farsz można zrobić z żółtek z różnymi dodatkami i wypełnić nimi puste białka. Jajka faszerujemy szpinakiem, zielonym groszkiem, szynką, żółtym serem czy też pieczarkami. Klasycznym dodatkiem jest szczypiorek, zaś jako sos świetnie pasuje majonez. Na wielkanocnym stole świetnie wyglądają półmiski z różnymi rodzajami faszerowanych jaj.
Świąteczne zupy i przepisy mięsne
Klasyczne świąteczne danie na Wielkanoc stanowi żurek z jajkiem i białą kiełbasą. To pyszne, pożywne jedzenie podaje się na śniadanie świąteczne lub na obiad. Wbrew pozorom, świąteczny żurek nie jest trudny do zrobienie. Należy zaopatrzyć się w zakwas do żurku, który można zrobić samemu lub kupić.
Zupę gotujemy na grzybach, boczku i białej kiełbasie. Stosujemy klasyczną włoszczyznę i przyprawy. Gdy zupa się ugotuje wyjmujemy warzywa, z których robimy tradycyjną sałatkę jarzynową. Kiełbasę, boczek i grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy zakwas i majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pół.
Bardzo podobną zupą jest barszcz biały, który również podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Przysmakiem na Wielkanoc jest również zupa grzybowa lub flaki. Wielkanocny obiad nie może się również obyć bez pysznych dań mięsnych, lecz tu panuje duża dowolność. Podaje się klasyczne dania kuchni polskiej w wersji wykwintnej. Królują wówczas pieczony schab, karkówka, kotlety schabowe, kurczak lub kaczka duszona z jabłkami, pieczony drób i wiele innych.