Przepisy na dania na Wielkanoc. Oto najlepsze wielkanocne potrawy
Kuchenna tradycja wielkanocna jest lekka, wesoła i kolorowa. Skupia się wokół jajek, sera, białej kiełbasy i sałatek w wesołych, wiosennych kolorach. Smaki wielkanocne kojarzą się z kwaskowym smakiem żurku i sernika. Zaś świąteczny stół jest kolorowy i ciekawie udekorowany. Wszystko przypomina o budzącej się do życia przyrodzie. Dowiedz się jakie tradycyjne potrawy podaje się na świąteczny stół i poznaj ciekawe przepisy na dania wielkanocne.
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Jakie dania przygotowujemy na święta Wielkanocne
Wielkanoc przypada na wiosnę, zaś kulinarne tradycje tego święta zostały zaczerpnięte z pradawnych obyczajów powitania wiosny, kiedy to świat budzi się do życia. Dlatego też główna potrawa wielkanocna i symbol tego święta to jajka pod różnymi postaciami. Święta Wielkanocne są radosne, gdyż oznaczają zmartwychwstanie Zbawiciela i mają miejsce wtedy, gdy po długiej zimie przyroda budzi się do życia. W czasach historycznych oznaczały, że można się najeść po przednówku, kiedy to ludzie głodowali. Nie trzeba było już oszczędzać jedzenia i należało zjeść resztki zapasów. Dlatego też w czasie tego święta nie obowiązuje post.
Główne przepisy na dania świąteczne:
- jajka z majonezem, jajka faszerowane, jajka smażone w skorupka, sałatki jajeczne,
- biała kiełbasa,
- zupy: żurek, biały barszcz, grzybowa, flaki,
- wędliny domowe, pasztety, schab lub szynka domowej roboty.
Przepisy na Wielkanoc nie są tak rozbudowane jak na Boże Narodzenie. Przygotowuje się jedzenie z jajek, mięsa, ale także grzybów i ryb. Wyciąga się wtedy ze spiżarni takie przysmaki jak grzybki w occie, śliwki w occie, czy wykwintne przetwory. Ważnym posiłkiem jest świąteczne śniadanie wielkanocne, które składa się z dań z jajek, półmisków mięs, śledzi pod różnymi postaciami i sałatek.
Na wielkanocny obiad podaje się pyszne, pieczone mięsa i bigos. Wśród potraw na Wielkanoc szczególną rolę odgrywają zupy. Pojawia się wówczas tradycyjna potrawa wielkanocna, jak żurek lub barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą.
Pyszne ciasta i przysmaki na Wielkanoc
Wielkanocna tradycja kuchenna wyraża się również w pieczeniu ciast, które są ukoronowaniem każdego posiłku. Tradycyjnym przysmakiem są wielkanocne baby pieczone z ciasta drożdżowego z rodzynkami. Dobre baby robiono na drożdżach i pieczono w specjalnych, ceramicznych formach o karbowanym kształcie. Baby polewano na wierzchu lukrem. Niestety pieczenie bab wielkanocnych nie jest zadaniem łatwym, gdyż baby potrafią opadać po upieczeniu. Ta tradycja kuchenna sięga XVII wieku i obecnie nieco odchodzi w niepamięć, zastępowana przez inne ciekawe przepisy na ciasta.
Słodkie przysmaki na Wielkanoc:
- sernik: sernik krakowski, sernik wiedeński, pascha, sernik na zimno,
- drożdżowa baba wielkanocna,
- mazurek.
Klasycznym ciastem na Wielkanoc jest mazurek, czyli mały, bogato dekorowany torcik na kruchym cieście. Tradycyjny mazurek ma kształt prostokątny, zaś jego wierzchnią warstwę tworzą różne słodkie masy. Na wierzchu kładzie się warstwę lukru, która stanowi tło do dekoracji. Ciasto musi być bogato zdobione, napisami, rysunkami, kwiatkami z lukru, bakaliami, kandyzowanymi owocami itp.
Tradycyjna potrawa wielkanocna to przede wszystkim sernik pod różnymi postaciami. Wybieramy przepisy na sernik wiedeński, sernik krakowski, czy też sernik na zimno z galaretką. Pomysłów na świąteczne ciasto serowe jest bez liku, lecz sernik na Wielkanocnym stole musi być.
Najciekawsze przepisy na pyszne dania wielkanocne
Ciekawe przepisy na dania z jajek
Jajka są symbolem świąt wielkanocnych. W czasie świątecznego śniadania dzielimy się jajkiem ugotowanym na twardo i składamy sobie życzenia. Także tradycja kuchenna tego święta opiera się na daniach z jajek.
Klasycznym i łatwym do zrobienia daniem są jajka faszerowane. Ugotowane jajka w skorupce należy starannie przekroić wzdłuż, tak aby powstały równie połówki skorupki. Jajka siekamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i przyprawami i nakładamy do skorupek. Wierzch maczamy w tartej bułce i podsmażamy na patelni.
Każdy może mieć własne, ciekawe pomysły na dobre jajka faszerowane. Farsz można zrobić z żółtek z różnymi dodatkami i wypełnić nimi puste białka. Jajka faszerujemy szpinakiem, zielonym groszkiem, szynką, żółtym serem czy też pieczarkami. Klasycznym dodatkiem jest szczypiorek, zaś jako sos świetnie pasuje majonez. Na wielkanocnym stole świetnie wyglądają półmiski z różnymi rodzajami faszerowanych jaj.
Świąteczne zupy i przepisy mięsne
Klasyczne świąteczne danie na Wielkanoc stanowi żurek z jajkiem i białą kiełbasą. To pyszne, pożywne jedzenie podaje się na śniadanie świąteczne lub na obiad. Wbrew pozorom, świąteczny żurek nie jest trudny do zrobienie. Należy zaopatrzyć się w zakwas do żurku, który można zrobić samemu lub kupić.
Zupę gotujemy na grzybach, boczku i białej kiełbasie. Stosujemy klasyczną włoszczyznę i przyprawy. Gdy zupa się ugotuje wyjmujemy warzywa, z których robimy tradycyjną sałatkę jarzynową. Kiełbasę, boczek i grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy zakwas i majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pół.
Bardzo podobną zupą jest barszcz biały, który również podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Przysmakiem na Wielkanoc jest również zupa grzybowa lub flaki. Wielkanocny obiad nie może się również obyć bez pysznych dań mięsnych, lecz tu panuje duża dowolność. Podaje się klasyczne dania kuchni polskiej w wersji wykwintnej. Królują wówczas pieczony schab, karkówka, kotlety schabowe, kurczak lub kaczka duszona z jabłkami, pieczony drób i wiele innych.