Przepis na sernik krok po kroku
- Masło 250 g
- Żółtko jajka 6 szt.
- Cukier 200 g
- Cukier wanilinowy 16 g 2 łyżki
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 100 g
Miękkie masło zmiksuj z żółtkami i cukrem.
Dodaj twaróg sernikowy i dalej miksuj.
Otrzymaną masę połącz z cukrem wanilinowym, skrobią ziemniaczaną, śmietanką i dalej miksuj.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Do nagrzanego na 170 stopni C piekarnika wstaw ciasto i piecz ok. 60 minut.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik królewski
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Sernik tradycyjny
-
Sernik nowojorski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik - cechy przepisu
Więcej o serniku
Kultowego już ciasta sernik, znanego również pod nazwą „serowiec”, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Przepis na sernik może się znacznie różnić w zależności od regionu w jakim jest przygotowywany ale także tradycji rodzinnych. Nasz pomysł na sernik jest prosty, szybki, a przede wszystkim smaczny.
Z tego przepisu przygotujesz naprawdę dobry, tradycyjny sernik. Jeżeli masz ochotę na sernik z dodatkami lub jakąś bardziej oryginalną jego wersję to pomysły na nie z pewnością znajdziesz w naszym serwisie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę „sernik” i wybrać jeden z nich. Zastanów się też w jaki sposób chcesz go przygotować, ponieważ możesz się zdecydować zarówno na sernik pieczony, jak i tak zwany sernik na zimno.
Tutaj zostańmy jednak przy najprostszym rozwiązaniu i tradycyjnym smaku sernika. Proponujemy aby do jego przygotowania wykorzystać ser z wiaderka, często nazywany „sernikowym”. Ciasto z takiego twarogu będzie miało idealną konsystencję, więc warto zwrócić uwagę by kupić właśnie taki twaróg. Oprócz sera potrzebne będzie również masło – zwróć uwagę aby koniecznie było ono miękkie. W tym celu wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Poza tym przydadzą się także jajka (a dokładniej same żółtka, więc z białek możesz przygotować coś innego by ich nie zmarnować np. omlet na słodko), cukier, dodatek cukru wanilinowego, mąka ziemniaczana i śmietanka o zawartości tłuszczu 30%.
Tradycyjny sernik będzie dobrym pomysłem na imprezę, rodzinny obiad czy nawet wielopokoleniowe przyjęcie. Uwielbiają go i duzi i mali. Nic dziwnego – jego wilgotna konsystencja i słodki smak razem dają niezapomniany efekt. Ze względów estetycznych podawaj go gościom w otoczeniu świeżych, sezonowych owoców oraz na przykład listów mięty.
Jeśli nie masz tortownicy, niech to Cię nie zniechęca przed przygotowaniem tego pysznego ciasta jakim jest sernik. Możesz go śmiało upiec również w prostokątnej blaszce. Zmieni się tylko jego kształt, a smak pozostanie niezmiennie przepyszny.
Wartości odżywcze sernika
Energia i białka
Węglowodany w serniku
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku
Lista alergenów dla sernika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka