Wilgotne ciasta - polecane przepisy
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Ciasto krówkowe
Ekspresowe, łatwe i pyszne ciasto krówkowe jest idealne na deser z masą krówkową. To sprawdzony przepis, który z pewnością Cię …
30 min łatwy 16 522 kcal -
Sernik japoński
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik japoński. To klasyczny, …
40 + 60 min łatwy 10 215 kcal
Wilgotne ciasta - pozostałe przepisy
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser lub przekąskę do kawy w ciągu dnia, ale nie lubisz wypiekać ciast? Nie straconego, dzisiaj …
90 min łatwy 10 703 kcal -
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal -
Tarta z borówkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 12 228 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie, czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 687 kcal -
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal
-
Jabłecznik sypany
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik …
15 + 60 min łatwy 10 388 kcal -
Sernik z kajmakiem
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na …
60 + 60 min łatwy 20 235 kcal -
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, …
10 + 45 min łatwy 10 490 kcal -
Ciasto huragan
Ciasto huragan to wypiek, który przepięknie się prezentuje, a przy okazji smakuje naprawdę wybornie. Ta wspaniała rolada przyciąga wszystkie spojrzenia, …
20 + 30 min łatwy 10 281 kcal
-
Ciasto czarny las
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je …
30 + 40 min średni 10 643 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal -
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal -
Mrówkowiec
Mrówkowiec znany jest także pod nazwą piegusek. Jest to jasne, ucierane ciasto z dodatkiem suchego maku. Ciemne ziarenka maku wyglądają …
20 + 60 min średni 10 -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Sernik bananowy
Sernik bananowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 + 60 min średni 10 235 kcal
-
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Sernik ze śliwkami
Pyszny sernik ze śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 90 min łatwy 14 282 kcal -
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi …
40 + 50 min łatwy 10 184 kcal -
Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
30 + 60 min łatwy 12 369 kcal
-
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Ciasto shrek bez pieczenia
Ciasto shrek bez pieczenia to ciekawy pomysł na kolorowe ciasto dla dzieci. Ciasto przygotowuje się na bazie galaretki i serka …
20 + 5 min łatwy 10 694 kcal -
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy …
30 + 60 min średni 10 592 kcal -
Ciasto z bananów bez cukru
Ciasto z bananów bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser, który śmiało możesz podawać na …
20 + 40 min łatwy 10 204 kcal -
Placek ze śliwkami na oleju
Placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł na deser do kawy lub spotkanie rodzinne. Ciasto na placek jest szybkie …
60 + 40 min łatwy 12 401 kcal
-
Sernik z żurawiną
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
20 + 70 min łatwy 12 227 kcal -
Ciasto japońskie z makiem
Ciasto z makiem to niesamowicie pyszne, słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Gdy najdzie Cię ochota na coś …
30 + 40 min łatwy 6 313 kcal -
Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Orzechy włoskie i masa kajmakowa tworzą idealne połączenie z …
20 + 70 min łatwy 10 -
Keks bananowy
Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami …
20 + 40 min łatwy 6 167 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie wilgotne ciasta
-
Najpopularniejsze przepisyCiasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser
-
Na wiosnęWyjątkowe ciasto z musem truskawkowym. Oto 3 najlepsze przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyCiasto jogurtowe ze śliwkami – 5 najsmaczniejszych przepisów
-
Na latoCiasto z rabarbarem i budyniem – 5 najsmaczniejszych przepisów
Wilgotne ciasta - przepisy i sposoby przygotowania wilgotnych ciast
Mocno wilgotne ciasto stanowi punkt kulminacyjny każdej imprezy. Każdy pamięta smak mokrego ciasta babci, które rozpływało się w ustach. Pamiętamy pyszne ciasto czekoladowe czy murzynka o słodkim, czekoladowym smaku. Ciasta te są szybkie do zrobienia, ale wcale nie łatwe. Jak uzyskać mokrą konsystencję? Co zrobić, aby ciasto było mokre, a jednocześnie nie zapadło się? Doradzamy jak upiec pyszne, mokre ciasto i przedstawiamy najlepsze przepisy.
Jak zrobić pyszne wilgotne ciasta
Wilgotne ciasta uchodzą za najsmaczniejsze i takie, które rozpływają się w ustach. Wiele osób jeszcze pamięta wilgotne ciasta nasączone alkoholem, które w czasach PRL serwowano na weselach lub imprezach na wsi. Słodkie, mokre i soczyste ciasta, nie należą do wypieków fit. Najczęściej wilgotne ciasta serwuje się na święta lub na imprezę, gdyż nie są łatwe do zrobienia i trzeba je jeść łyżeczką.
Jak zrobić ciasto, aby miało w sobie dużo wilgoci? Niekiedy wilgotność ciasta uzyskujemy przez dodatek śmietany, a czasem nawet majonezu. Mokre konsystencja ciasta powstaje wskutek dobrania większej ilości wilgotnych składników. Ważne są proporcje oraz odpowiednia ilość tłuszczu. Wilgotna konsystencja utrzymuje się także dzięki zastosowaniu polewy do ciasta, która zapobiega wysychaniu.
Wilgotna konsystencja ciasta nie jest łatwa do zrobienia i wymaga doświadczenia w robieniu wypieków. Ważne jest, aby biorąc przepis na wilgotne ciasto, ściśle się go trzymać i nie zmieniać składników według własnego uznania. Kolejną ważną sprawą jest jakość składników. Staramy się kupić składniki jak najlepszej jakości i nie stosujemy zamienników. Na przykład jeśli przepis wymaga stosowanie masła, nie zastępujemy go masmixem lub margaryną. Wilgotne ciasta nie należą do kategorii ciast fit. Nie należy więc zmniejszać ilości masła podanego w przepisie. Co ciekawe, można zrobić wilgotne ciasto w wersji fit, bez mąki. Ciasto takie niestety zapadnie się w czasie pieczenia, lecz szczeliną możemy wypełnić bitą śmietaną lub kremem fit.
Wilgotne ciasto nie jest łatwo zrobić, dlatego należy przestrzegać ważnych zasad:
- korzystaj ze składników dobrej jakości,
- przesiewaj mąkę,
- mocno ubijaj jajka mikserem, tak aby masa jajeczna była dobrze napowietrzona,
- rozpuść masło w mleku, a następnie dodawaj pozostałe składniki dokładnie mieszając,
- zrób polewę, która zabezpieczy mokre ciasto przed wyschnięciem,
- wilgotne ciasto można przechowywać około 5 dni, należy je jednak trzymać pod przykrywą, najlepiej szklaną.
Najlepsze przepisy na szybkie i pyszne wilgotne ciasta
Przepis na najlepsze, pyszne ciasto czekoladowe, Murzynek i ciasto bananowe
Wspaniałym deserem na imprezę czy święta jest pyszne, mocno wilgotne ciasto czekoladowe lub rodzaj piernika. Jest ono bardzo szybkie do zrobienia, jednak wymaga wprawy i doświadczenia. Czekoladowy kolor ciasto uzyskuje dzięki dodatkowi kakao, zaś mokra struktura powstaje wskutek dodania masła i śmietany.
Składniki mieszamy i miksujemy. Tajemnica jak zrobić pyszne, mokre ciasto polega na zalaniu zmiksowanych składników wrzątkiem, nie przestając miksować. Za mokrą konsystencję odpowiada także syrop, który przygotowujemy, gdy ciasto się piecze. Polewamy nim ciasto czekoladowe, gdy jest jeszcze ciepłe.
Bardzo podobnym ciastem czekoladowym jest Murzynek z polewą czekoladową. Przepis należy do tych łatwiejszych. Murzynek to ciasto szybkie i łatwe, które każdemu się udaje. Masło roztapiamy w mleku, dodajemy kakao i cukier, zaś gdy masa ostygnie dodajemy mąkę. Tajemnica puszystego ciasta tkwi w ubiciu białek i stopniowym dodawaniu do masy.
Pyszne, wilgotne, ciasto, które przypomina nieco murzynka lub piernik, stanowi ciasto z dżemem. Dodatek dżemu do mokrych składników sprawia, że ciasto jest słodkie i mokre. Ciasto z dżemem można zrobić w wersji fit, dzięki ograniczeniu cukru, gdyż dżem daje słodycz.
Ciasto bananowe również ma ciemny kolor i przypomina nieco murzynka lub ciasto z dżemem. Ciasto to wywodzi się z kuchni amerykańskich, gdzie nazywane jest chlebem bananowym. Tajemnicą uzyskania wilgotnego ciasta jest ucieranie masła z cukrem.
Mokra babka wielkanocna i mokre ciasto drożdżowe
Wilgotna babka wielkanocna nie jest łatwa do zrobienia i nie często zdarza się na wielkanocnym stole. Najczęściej ciasto drożdżowe jest dość suche. Co zrobić, aby babka nabrała wilgotnej konsystencji? Tajemnica tkwi w dodaniu szklanki oleju oraz dokładnym zmiksowaniu składników. Innym sposobem, aby uzyskać wilgotną babkę jest dodanie do ciasta budyniu w proszku.
Ciasto drożdżowe kojarzy się z ciastem dość suchym. Można jednak uzyskać pyszny, wilgotny wypiek. Tajemnica wilgotnego ciasta tkwi w dodaniu kostki masła oraz mleka.