Sernik na zimno z mascarpone mango

Opublikowano: 12.03.2021 r., 21:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z mascarpone mango
Sernik na zimno z mascarpone mango
Przepyszny, prosty przepis na sernik na biszkoptach o smaku mango. Placek bardzo szybki w wykonaniu. Całość dopełnia galaretka pomarańczowa.
Przygotowanie 30 min
304 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (330 g)
  • Cukier (70 g)
  • Mango (280 g)
  • Żelatyna (15 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Galaretka (45 g)
  • Biszkopty (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm

Przepis na sernik na zimno z mascarpone mango krok po kroku

Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.

Biszkopty wyłóż na dno tortownicy, którą uprzednio posmarujesz masłem i wyłożysz papierem do pieczenia.

Cukier wraz z serem oraz serkiem mascarpone utrzyj na gładką masę.

Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Zblenduj 1 mango, a drugie zostaw do dekoracji. Zblendowane mango dodaj do masy serowej.

Przygotuj 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj ostudzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.

Ubij śmietankę. Pamiętaj, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej.

Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj.

Na masę serową wyłóż pokrojone mango i udekoruj ładnie. Dociśnij owoce w masę, by nie wypłynęły na wierzch.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (200 ml) i zostaw do stężenia.

Galaretkę, która już tężeje wylej na wierzch ciasta.

Odstaw ciasto na kilka godzin (a najlepiej na noc) do schłodzenia i po to, by ciasto się stężało. Smacznego!

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mascarpone mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone mango

Przepyszny, prosty przepis na sernik na biszkoptach o smaku mango. Placek bardzo szybki w wykonaniu. Całość dopełnia galaretka pomarańczowa. Można zrobić z galaretką o dowolnym ulubionym smaku. Można użyć na przykład galaretkę ananasową. Jest niezwykle prostym plackiem do wykonania. Jeśli tylko masz takie owoce jak między innymi mango nie wahaj się i zrób sobie deser na weekend. Z pewnością nie pożałujesz i zrobisz nie jeden raz.

Alergeny w serniku na zimno z mascarpone mango

Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
234.26
304.54
Białko (g)
5.18
6.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
16.40
21.32
Węglowodany przyswajalne (g)
16.02
20.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.36
21.27
Tłuszcze nasycone (g)
16.07
20.89
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.37
Cholesterol (mg)
30.48
39.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C (mg)
7.84
10.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
99.18
128.94
Wapń (mg)
47.83
62.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z mascarpone mango 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z mascarpone mango

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Mango
280 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.53
Za 280 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Galaretka
45 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 g
Biszkopty
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
32.80