Ciasto z mlekiem w proszku

Opublikowano: 29.09.2022 r., 22:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z mlekiem w proszku
Ciasto z mlekiem w proszku
Ciasto z mlekiem w proszku to ciasto bardzo podobne do sernika z tym, że jesteś w stanie przygotować go błyskawicznie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
236 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Budyń (proszek) (140 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
  • Mleko w proszku 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na ciasto z mlekiem w proszku krok po kroku

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj.

Dodaj twaróg i wsyp budyń. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.

Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wlej mleko krowie i olej.

Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piecu przez godzinę czasu w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mlekiem w proszku

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z mlekiem w proszku. To klasyczny, puszysty placek, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu mleka w proszku.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Ciasto z mlekiem w proszku jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Zatem, jak zrobić ciasto z mlekiem w proszku ?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj. Dodaj twaróg i wsyp budyń. Wymieszaj całość za pomocą łyżki. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wlej mleko krowie i olej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piecu przez godzinę czasu w 180 stopniach.

Nasz domowy sernik jest dobry do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie nie ma mąki pszennej ani jej innych źródeł. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe.

Alergeny w cieście z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz przygotować polewę czekoladową lub polać sernik masą kajmakową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
236.49
236.49
Białko (g)
9.29
9.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.13
21.13
Węglowodany przyswajalne (g)
20.72
20.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.56
12.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
9.71
9.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.93
6.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.79
2.79
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.59
53.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
38.90
38.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.48
Witamina E (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.35
38.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.11
10.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.70
5.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
209.99
209.99
Potas (mg)
240.75
240.75
Wapń (mg)
179.02
179.02
Fosfor (mg)
101.15
101.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.60
6.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.25
Cynk (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem w proszku 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mlekiem w proszku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mleko w proszku
250 g
1 szklanka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Koszt składników
48.00