Przepis na ciasto z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj.

Dodaj twaróg i wsyp budyń. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.

Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wlej mleko krowie i olej.

Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piecu przez godzinę czasu w 180 st. C.

ciasto z mlekiem w proszku
Ciasto z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
33.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
236 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Ciasto z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mlekiem w proszku

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z mlekiem w proszku. To klasyczny, puszysty placek, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu mleka w proszku.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Ciasto z mlekiem w proszku jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Zatem, jak zrobić ciasto z mlekiem w proszku ?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj. Dodaj twaróg i wsyp budyń. Wymieszaj całość za pomocą łyżki. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wlej mleko krowie i olej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piecu przez godzinę czasu w 180 stopniach.

Nasz domowy sernik jest dobry do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie nie ma mąki pszennej ani jej innych źródeł. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe.

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
236.49 kcal
236.49 kcal
Białko
9.29 g
9.29 g

Węglowodany w cieście z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.13 g
21.13 g
Węglowodany przyswajalne
20.72 g
20.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.56 g
12.56 g
Tłuszcze nasycone
2.85 g
2.85 g
Tłuszcze nienasycone
9.71 g
9.71 g
Tłuszcze jednonasycone
6.93 g
6.93 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.79 g
2.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
53.59 mg
53.59 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
38.90 µg (mcg)
38.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol
38.35 µg (mcg)
38.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany
10.11 µg (mcg)
10.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten
5.70 µg (mcg)
5.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
209.99 mg
209.99 mg
Potas
240.75 mg
240.75 mg
Wapń
179.02 mg
179.02 mg
Fosfor
101.15 mg
101.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez
6.60 mg
6.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
0.25 mg
Cynk
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem w proszku 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mleko w proszku
250 g
1 szklanka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób