Ciasto z mlekiem w proszku
-
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Tanie ciasto z mlekiem w proszku
Tanie ciasto z mlekiem w proszku to świetny pomysł na pyszne i znane ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Ciasto przygotowane …
15 + 5 min łatwy 10 714 kcal -
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to świetna alternatywa dla typowego ciasta. Ma wspaniały, kakaowy smak i naprawdę miłą konsystencję. To deser, który skradnie …
40 + 15 min łatwy 10 433 kcal
Ciasto z mlekiem w proszku - przepisy
-
Sernik z mleka w proszku
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z mleka w …
40 + 60 min łatwy 15 283 kcal -
Ciasto z mlekiem w proszku
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z mlekiem w …
30 + 60 min łatwy 12 236 kcal -
Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to bardzo dobry pomysł na pyszne słodkie co nieco. Wafle świetnie sprawdzą się jako dodatek …
20 + 10 min łatwy 10 418 kcal -
Ciasto kinder bueno
Pyszne, łatwe, domowe ciasto bez pieczenia z czekoladą, nutellą i orzechami to coś wspaniałego. Ciasto kinder bueno to dobry i …
45 min łatwy 16 595 kcal -
Ciasto z mleka w proszku
Pyszne ciasto z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 10 441 kcal -
Piszinger
Kojarzysz z dzieciństwa wafle z masą kakaową? Piszinger to właśnie jest ten deser, idealny do kawy. Zobacz, jak zrobić piszinger …
30 min łatwy 10 307 kcal
-
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 551 kcal -
Blok czekoladowy z mleka w proszku
Nie ma osoby, która nie pamięta takiej łakoci jak blok czekoladowy z mleka w proszku. Był to prosty i łatwy …
60 + 20 min łatwy 10 524 kcal -
Tort pistacjowy
Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super …
60 + 40 min średni 16 781 kcal -
Blok czekoladowy z herbatnikami
Domowy blok czekoladowy z herbatnikami to deser jeszcze z czasów PRL-u. Taki blok przygotowuje się szybko, a do jego zrobienia …
35 min łatwy 12 492 kcal -
Biały blok czekoladowy
Biały blok czekoladowy to pomysł na pyszny i bardzo kreatywny deser, który zaskoczy wszystkich gości. Idealnie nadaje się na święta, …
40 + 10 min łatwy 10 541 kcal
-
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasto, które można podać na wiele różnych …
15 + 60 min łatwy 10 661 kcal -
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Puszysty sernik z mlekiem w proszku to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne ciasto. Jest prosty, szybki i …
30 + 60 min łatwy 10 352 kcal -
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku to wspaniały wypiek, który sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju okazje. To doskonała …
20 + 30 min łatwy 10 314 kcal -
Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia
Ciasto z mlekiem w proszku bez pieczenia to wspaniała gratka dla wszystkich miłośników serników w ciekawej formie. Robi się je …
30 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto milky way z mlekiem w proszku
Ciasto milky way z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie desery. Jego przygotowanie zajmuje mało …
20 + 30 min łatwy 10 -
Piszinger z mlekiem w proszku
Piszinger z mlekiem w proszku to nic innego jak andruty z pysznym i prostym kremem, które będą wspaniałym pomysłem na …
20 min łatwy 10 4401 kcal
-
Ciasto kinder country z mlekiem w proszku
Ciasto kinder country z mlekiem w proszku to jeden z tych przepisów, który skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. …
20 + 50 min łatwy 10 777 kcal -
Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku
Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku to doskonały przepis na placek bez pieczenia, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. To …
20 min łatwy 10 692 kcal -
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
Sernik na zimno z mlekiem w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych i domowych słodkości. Zachwyca puszystością i …
20 min łatwy 10 410 kcal -
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie to doskonała propozycja na smaczny deser. Sprawdzony przepis na sernik z mlekiem …
60 + 80 min łatwy 10 -
Milky way
Milky way to wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego batonika. Robi się go niezwykle łatwo, co …
10 min łatwy 10 540 kcal
-
Masa z mleka w proszku
Masa z mleka w proszku to doskonały dodatek do ciast i tortów. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo słodka. Całość …
15 + 5 min łatwy 1 3098 kcal -
Kulki z mleka w proszku
Dobre kulki z mleka w proszku to bardzo dobry pomysł na łatwe do zrobienia słodkie co nieco. Kulki sprawdzą się …
20 min łatwy 20 240 kcal -
Ciasteczka z mlekiem w proszku
Ciasteczka z mlekiem w proszku tworzą naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się świetnie zwłaszcza na podwieczorek dla dzieci. Są smaczne …
25 + 15 min łatwy 12 282 kcal -
Domowa czekolada z mleka w proszku
Domowa czekolada z mleka w proszku to świetny pomysł na domowej roboty łakocie. Czekolada może być przygotowana w różnych wersjach …
10 + 5 min łatwy 6 652 kcal -
Deser z mleka w proszku
Deser z mleka w proszku to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i …
15 min łatwy 20 326 kcal -
Andrut z mlekiem w proszku
Andrut z mlekiem w proszku to świetny pomysł na domowe wafle z kremem. Wafle należy przygotować dzień przed podaniem, aby …
20 + 5 min łatwy 10 542 kcal
-
Szyszki z mleka w proszku
Pyszne szyszki z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
15 + 20 min łatwy 15 234 kcal -
Mazurek z mlekiem w proszku
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna opcja na łatwe ciasto wielkanocne. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy nie przepadają …
45 + 50 min łatwy 10 422 kcal -
Masa do wafli z mleka w proszku
Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód …
40 + 10 min łatwy 3 -
Polewa czekoladowa z mleka w proszku
Polewa czekoladowa z mleka w proszku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Ten prosty dodatek odmieni każdy wypiek. …
20 + 20 min łatwy 1 2092 kcal
Ciasto z mlekiem w proszku - co to jest?
Sposób wytwarzania mleka w proszku opracowano dopiero pod koniec XIX wieku, zaś w XX wieku stało się ono wygodnym i praktycznym sposobem karmienia niemowląt, który znacznie ułatwiał pracę matkom. Mleko w proszku powstaje wskutek odparowania wody. Nie traci ono wartości odżywczych, choć produkt ten ma swoje wady. Co ciekawe, mleko w proszku znalazło szereg zastosowań w sztuce kulinarnej. Wykorzystywane jest głównie jako sposób zagęszczania kremów i polewy do ciasta, dzięki czemu służy do wyrobu ciast, deserów i tortów bez pieczenia. Przykładem będzie słynny PRLowski blok czekoladowy, który powstaje na bazie mleka w proszku. Podobnie robimy również przekładańce na zimno i pyszne polewy do ciasta, jak również kulki ryżowe, wafle z kremem czekoladowym i domową chałwę. Mleko w proszku dodajemy także do ciast i chleba.
Ciasto z mlekiem w proszku - przepisy na ciasta z dodatkiem mleka w proszku
Mało kto pamięta kultowy przysmak PRL jakim był blok czekoladowy. Co ciekawe, obecnie ten pyszny placek na zimno przeżywa swój renesans i staje się coraz bardziej popularny i dostępny. Właśnie ten pyszny placek bez pieczenia robiony jest na bazie mleka w proszku. Mleko w proszku kojarzy się z wygodnym pokarmem dla dzieci, ale ma też spore zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przedstawiamy szereg pomysłów i przepisów jak wykorzystać mleko w proszku w kuchni. Doradzamy, jakie przysmaki i wypieki możemy zrobić z mlekiem w proszku.
Deser i ciasto z mlekiem w proszku w kuchniach świata
Jak wykorzystać mleko w proszku w sztuce kulinarnej
Mleko w proszku zaczęto produkować dopiero w XX wieku. Sposób jego wytwarzania wynaleziono pod koniec XIX wieku. Mleko w proszku jest po prostu mlekiem, z którego odparowano wodę. Po dodaniu wody i wymieszaniu zmienia się w zwykłe mleko. Aby wyprodukować mleko w proszku najpierw poddaje się je pasteryzacji, która niszczy drobnoustroje i nieznacznie obniża wartość odżywczą mleka. Następnie przeprowadza się proces odparowania wody.
Mleko w proszku jest produktem wydajnym, nadającym się do długiego przechowywania. Jego zaletą jest także łatwość transportu. Zawiera też większość składników odżywczych znajdujących się w prawdziwym mleku. Jednak produkt ten nie jest pozbawiony wad. Może zawierać dużą ilość oksysteroli, czyli utlenionych pochodnych cholesterolu, które mogą przyczyniać się do powstawania miażdżycy. Mleko w proszku jest także bardziej kaloryczne.
Mleko w proszku kojarzy się z produktami dla dzieci, a szczególnie z odżywkami dla niemowląt. Produkt ten jest stosowany także jako prosty zagęstnik do wielu wyrobów gotowych. Znajduje się on w jogurtach, serkach, lodach, batonikach, słodyczach czy ciastkach. Dodaje się go również do kawy czy herbaty. Mało kto wie, że mleko w proszku może stanowić także składnik domowych wypieków. Czy warto je stosować do domowych wyrobów i wypieków?
Jaki deser lub placek robimy z dodatkiem mleka w proszku:
- blok czekoladowy,
- domowe słodycze i desery,
- kremy do ciasta,
- masa kakaowa do przekładania wafli,
- chałka i chleb,
- ciasta drożdżowe,
- kulki ryżowe,
- domowa chałwa,
- ciasta z kremem bez pieczenia.
Co można zrobić z mleka w proszku
Przepis na proste, łatwe i tanie desery i ciasteczka na zimno
Mleko w proszku przyda się jeśli chcemy zrobić łatwe, tanie i szybkie desery na zimno. Wychodzi z niego bardzo dobra masa, którą można użyć zarówno do smarowania pieczywa, do naleśników, jak również do przekładania ciastek i wafli.
Fajnym sposobem na szybki deser na przyjęcie lub na przekąskę dla dzieci są andruty z masą kakaową z mlekiem w proszku. Wystarczy kupić duże wafle i wysmarować je kremem na bazie mleka w proszku. Aby powstała pyszna masa wystarczy zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao. Gdy polewa ostygnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Masa posłuży nam do przekładania wafli. Gdy już zrobimy torcik waflowy, przykrywamy całość folią aluminiową, obciążamy czymś i wkładamy do lodówki. Torcik waflowy jest najsmaczniejszy na drugi dzień.
Tę samą masę możemy również wykorzystać do zrobienia fajnych słodyczy dla dzieci, jakimi są szyszki. Ciasteczka te robimy z dmuchanego ryżu i masy z mleka w proszku. Do masy kakaowej dodajemy ryż dmuchany i formujemy kule. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki do stężenia. Otrzymujemy pyszne kule, które przypominają szyszki.
Przepis na pyszny i łatwy placek na zimno z kremem z mleka w proszku
Podobna masa doskonale sprawdzi się do zrobienia ciasta na zimno. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto z mlekiem w proszku zrobimy na bazie herbatników, kremu z mleka w proszku i polewy czekoladowej. Masą do ciasta powstaje z mleka, które gotujemy z cukrem i wanilią. Ostudzone dodajemy do miękkiego masła. Następnie wsypujemy mleko w proszku, które zagęszcza masę, a całość ucieramy. Tak wykonaną masę układamy na herbatnikach. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i masy. Całość dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki. Otrzymujemy w ten sposób pyszne, tanie i proste ciasto bez pieczenia.
Mleko w proszku stosujemy zamiast zwykłego mleka lub jako zagęstnik do tworzenia różnego rodzaju kremów i polewy do ciasta. W ten sposób powstaje placek bez pieczenia “góra lodowa”. Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Górną warstwę wykonujemy z biszkoptów ustawionych pionowo. Robimy polewę podgrzewając masło z wodą i cukrem. Dodajemy mleko w proszku i całość miksujemy. Połowę zabarwiamy na brązowo przy pomocy kakao. Placek polewamy najpierw kakaową polewą, a następnie białą, uzyskując widok gór pokrytych lodowymi czapami.
Mleko w proszku stanowi składnik zarówno kremu do przekładania, jak i polewy. Dodając kakao lub czekoladę uzyskujemy masę czekoladową. Dzięki temu możemy wykonać różne warianty ciast bez pieczenia.
Blok czekoladowy - przepis na pyszny deser na zimno
Klasycznym przykładem ciasta bez pieczenia z mleka w proszku jest blok czekoladowy. Ten tani i pyszny deser stanowił przysmak w czasach PRL, zaś obecnie wraca do łask. Nie tylko jest to placek łatwy i szybki do zrobienia, lecz także pozwala na sporą kreatywność. Blok składa się z masy, którą robimy na bazie mleka w proszku, kakao oraz różnych dodatków. W czasach PRL był to tani sposób na pyszny deser, zaś masę wzbogacano pokruszonymi herbatnikami.
Tradycyjną podstawę bloku czekoladowego stanowią połamane herbatniki, które w połączeniu z masą kakaową stają się miękkie, wilgotne i pyszne. Można jednak znacznie urozmaicić blok dodając owoce, orzechy, bakalie, suszone owoce, pianki marshmallow i inne dodatki. Tradycyjnie robimy go w podłużnej formie do keksu, lecz fajnie wychodzi także okrągły, zrobiony w tortownicy, przyjmujący kształt tortu. Blok czekoladowy możemy również umieścić pomiędzy dwoma warstwami wafla. Jeśli do masy nie dodamy kakao otrzymamy biały blok, który jest równie pyszny.
Wykonanie bloku czekoladowego jest szybkie i łatwe. Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczamy i podgrzewamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy herbatniki i bakalie. Całość umieszczamy w dowolnej formie i wkładamy po ostygnięciu do lodówki do stężenia.
Przepis na blok czekoladowy możemy również wykorzystać do zrobienia domowej chałwy. W zasadzie właśnie blok czekoladowy nazywany jest domową chałwą. Pyszny efekt uzyskamy, jeśli do masy na blok czekoladowy dodamy gotową chałwę.
Szybkie i proste ciasto z mlekiem w proszku
Ciekawy pomysł na ciastka z mleka w proszku możemy zaczerpnąć z kuchni indyjskiej. Robi się tam
indyjskie pączki gulab jamun na bazie mleka w proszku. Tradycyjnie mleko robi się tam w domu przez długie gotowanie i odparowanie wody, jednak w naszych warunkach można wykorzystać gotowe mleko w proszku.
Do mleka w proszku dodajemy mąkę, sodę i proszek kardamonu. Następnie dodajemy miękkie masło cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość rzadkie dlatego dodajemy odrobinę zwykłego mleka. Ciasto na chwilę odstawiamy, a następnie wyrabiamy rękoma, mimo że ciasto jest dość lepkie. Formujemy nieduże kulki. Pączki smażymy na niezbyt gorącym oleju na patelni i podajemy polane słodkim syropem.