Ciasto z mlekiem w proszku

ciasto z mlekiem w proszku

Sposób wytwarzania mleka w proszku opracowano dopiero pod koniec XIX wieku, zaś w XX wieku stało się ono wygodnym i praktycznym sposobem karmienia niemowląt, który znacznie ułatwiał pracę matkom. Mleko w proszku powstaje wskutek odparowania wody. Nie traci ono wartości odżywczych, choć produkt ten ma swoje wady. Co ciekawe, mleko w proszku znalazło szereg zastosowań w sztuce kulinarnej. Wykorzystywane jest głównie jako sposób zagęszczania kremów i polewy do ciasta, dzięki czemu służy do wyrobu ciast, deserów i tortów bez pieczenia. Przykładem będzie słynny PRLowski blok czekoladowy, który powstaje na bazie mleka w proszku. Podobnie robimy również przekładańce na zimno i pyszne polewy do ciasta, jak również kulki ryżowe, wafle z kremem czekoladowym i domową chałwę. Mleko w proszku dodajemy także do ciast i chleba.

Ciasto z mlekiem w proszku - polecane przepisy

Ciasto z mlekiem w proszku - pozostałe przepisy

Ciasto z mlekiem w proszku - przepisy na ciasta z dodatkiem mleka w proszku

Mało kto pamięta kultowy przysmak PRL jakim był blok czekoladowy. Co ciekawe, obecnie ten pyszny placek na zimno przeżywa swój renesans i staje się coraz bardziej popularny i dostępny. Właśnie ten pyszny placek bez pieczenia robiony jest na bazie mleka w proszku. Mleko w proszku kojarzy się z wygodnym pokarmem dla dzieci, ale ma też spore zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przedstawiamy szereg pomysłów i przepisów jak wykorzystać mleko w proszku w kuchni. Doradzamy, jakie przysmaki i wypieki możemy zrobić z mlekiem w proszku.

Deser i ciasto z mlekiem w proszku w kuchniach świata

Jak wykorzystać mleko w proszku w sztuce kulinarnej

Mleko w proszku zaczęto produkować dopiero w XX wieku. Sposób jego wytwarzania wynaleziono pod koniec XIX wieku. Mleko w proszku jest po prostu mlekiem, z którego odparowano wodę. Po dodaniu wody i wymieszaniu zmienia się w zwykłe mleko. Aby wyprodukować mleko w proszku najpierw poddaje się je pasteryzacji, która niszczy drobnoustroje i nieznacznie obniża wartość odżywczą mleka. Następnie przeprowadza się proces odparowania wody.

Mleko w proszku jest produktem wydajnym, nadającym się do długiego przechowywania. Jego zaletą jest także łatwość transportu. Zawiera też większość składników odżywczych znajdujących się w prawdziwym mleku. Jednak produkt ten nie jest pozbawiony wad. Może zawierać dużą ilość oksysteroli, czyli utlenionych pochodnych cholesterolu, które mogą przyczyniać się do powstawania miażdżycy. Mleko w proszku jest także bardziej kaloryczne.

Mleko w proszku kojarzy się z produktami dla dzieci, a szczególnie z odżywkami dla niemowląt. Produkt ten jest stosowany także jako prosty zagęstnik do wielu wyrobów gotowych. Znajduje się on w jogurtach, serkach, lodach, batonikach, słodyczach czy ciastkach. Dodaje się go również do kawy czy herbaty. Mało kto wie, że mleko w proszku może stanowić także składnik domowych wypieków. Czy warto je stosować do domowych wyrobów i wypieków?

Jaki deser lub placek robimy z dodatkiem mleka w proszku:

  • blok czekoladowy,
  • domowe słodycze i desery,
  • kremy do ciasta,
  • masa kakaowa do przekładania wafli,
  • chałka i chleb,
  • ciasta drożdżowe,
  • kulki ryżowe,
  • domowa chałwa,
  • ciasta z kremem bez pieczenia.

Co można zrobić z mleka w proszku

Przepis na proste, łatwe i tanie desery i ciasteczka na zimno

Mleko w proszku przyda się jeśli chcemy zrobić łatwe, tanie i szybkie desery na zimno. Wychodzi z niego bardzo dobra masa, którą można użyć zarówno do smarowania pieczywa, do naleśników, jak również do przekładania ciastek i wafli.

Fajnym sposobem na szybki deser na przyjęcie lub na przekąskę dla dzieci są andruty z masą kakaową z mlekiem w proszku. Wystarczy kupić duże wafle i wysmarować je kremem na bazie mleka w proszku. Aby powstała pyszna masa wystarczy zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao. Gdy polewa ostygnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Masa posłuży nam do przekładania wafli. Gdy już zrobimy torcik waflowy, przykrywamy całość folią aluminiową, obciążamy czymś i wkładamy do lodówki. Torcik waflowy jest najsmaczniejszy na drugi dzień.

Tę samą masę możemy również wykorzystać do zrobienia fajnych słodyczy dla dzieci, jakimi są szyszki. Ciasteczka te robimy z dmuchanego ryżu i masy z mleka w proszku. Do masy kakaowej dodajemy ryż dmuchany i formujemy kule. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki do stężenia. Otrzymujemy pyszne kule, które przypominają szyszki.

Przepis na pyszny i łatwy placek na zimno z kremem z mleka w proszku

Podobna masa doskonale sprawdzi się do zrobienia ciasta na zimno. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto z mlekiem w proszku zrobimy na bazie herbatników, kremu z mleka w proszku i polewy czekoladowej. Masą do ciasta powstaje z mleka, które gotujemy z cukrem i wanilią. Ostudzone dodajemy do miękkiego masła. Następnie wsypujemy mleko w proszku, które zagęszcza masę, a całość ucieramy. Tak wykonaną masę układamy na herbatnikach. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników i masy. Całość dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki. Otrzymujemy w ten sposób pyszne, tanie i proste ciasto bez pieczenia.

Mleko w proszku stosujemy zamiast zwykłego mleka lub jako zagęstnik do tworzenia różnego rodzaju kremów i polewy do ciasta. W ten sposób powstaje placek bez pieczenia “góra lodowa”. Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Górną warstwę wykonujemy z biszkoptów ustawionych pionowo. Robimy polewę podgrzewając masło z wodą i cukrem. Dodajemy mleko w proszku i całość miksujemy. Połowę zabarwiamy na brązowo przy pomocy kakao. Placek polewamy najpierw kakaową polewą, a następnie białą, uzyskując widok gór pokrytych lodowymi czapami.

Mleko w proszku stanowi składnik zarówno kremu do przekładania, jak i polewy. Dodając kakao lub czekoladę uzyskujemy masę czekoladową. Dzięki temu możemy wykonać różne warianty ciast bez pieczenia.

Blok czekoladowy - przepis na pyszny deser na zimno

Klasycznym przykładem ciasta bez pieczenia z mleka w proszku jest blok czekoladowy. Ten tani i pyszny deser stanowił przysmak w czasach PRL, zaś obecnie wraca do łask. Nie tylko jest to placek łatwy i szybki do zrobienia, lecz także pozwala na sporą kreatywność. Blok składa się z masy, którą robimy na bazie mleka w proszku, kakao oraz różnych dodatków. W czasach PRL był to tani sposób na pyszny deser, zaś masę wzbogacano pokruszonymi herbatnikami.

Tradycyjną podstawę bloku czekoladowego stanowią połamane herbatniki, które w połączeniu z masą kakaową stają się miękkie, wilgotne i pyszne. Można jednak znacznie urozmaicić blok dodając owoce, orzechy, bakalie, suszone owoce, pianki marshmallow i inne dodatki. Tradycyjnie robimy go w podłużnej formie do keksu, lecz fajnie wychodzi także okrągły, zrobiony w tortownicy, przyjmujący kształt tortu. Blok czekoladowy możemy również umieścić pomiędzy dwoma warstwami wafla. Jeśli do masy nie dodamy kakao otrzymamy biały blok, który jest równie pyszny.

Wykonanie bloku czekoladowego jest szybkie i łatwe. Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczamy i podgrzewamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy herbatniki i bakalie. Całość umieszczamy w dowolnej formie i wkładamy po ostygnięciu do lodówki do stężenia.

Przepis na blok czekoladowy możemy również wykorzystać do zrobienia domowej chałwy. W zasadzie właśnie blok czekoladowy nazywany jest domową chałwą. Pyszny efekt uzyskamy, jeśli do masy na blok czekoladowy dodamy gotową chałwę.

Szybkie i proste ciasto z mlekiem w proszku

Ciekawy pomysł na ciastka z mleka w proszku możemy zaczerpnąć z kuchni indyjskiej. Robi się tam

indyjskie pączki gulab jamun na bazie mleka w proszku. Tradycyjnie mleko robi się tam w domu przez długie gotowanie i odparowanie wody, jednak w naszych warunkach można wykorzystać gotowe mleko w proszku.

Do mleka w proszku dodajemy mąkę, sodę i proszek kardamonu. Następnie dodajemy miękkie masło cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość rzadkie dlatego dodajemy odrobinę zwykłego mleka. Ciasto na chwilę odstawiamy, a następnie wyrabiamy rękoma, mimo że ciasto jest dość lepkie. Formujemy nieduże kulki. Pączki smażymy na niezbyt gorącym oleju na patelni i podajemy polane słodkim syropem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto