Mleko w proszku - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mleko w proszku 30 15
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mleku w proszku oraz jakie alergie mogą powodować.
Mleko w proszku - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego mleka w proszku

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mleko w proszku indeks glikemiczny wynosi 30, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mlekiem w proszku
Mleko, Mleko kokosowe, Mleko owsiane, Mleko bez laktozy, Mleko sojowe, Śmietana, Maślanka,

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mleka w proszku

Mleko w proszku
Kategoria produktu Mleko i przetwory mleczne
Cena Sprawdź cenę mleka w proszku
Kalorie Sprawdź kalorie w mleku w proszku
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 30
(niski)

Przepisy z mlekiem w proszku

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto